Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sprosté výkřiky při online výuce a vtípky puberťáků. Učitelé si zoufají po zavření škol

Autor: Sabina Dračková - 
19. října 2020
05:00

Výkřiky, průpovídky a urážky cizích mladíků ničí online výuku na dálku. Čeští učitelé se při už tak náročném distančním vzdělávání setkávají totiž s tím, že se jim někdo nabourá do hovoru se žáky. To, jak se mu podařilo zničit probíhající výuku, si natáčí a sdílí na sociálních sítích. Školy si vybírají náhodně podle toho, který z žáků jim pošle odkaz. Této aktivitě věnují podle odhadů jednoho z učitelů až okolo tří hodin denně. Podle právníků však tato „legrace“ může být i trestným činem. A důrazně to odsuzuje i ministerstvo školství.

Výuka přírodopisu v osmé třídě pro zavření škol kvůli obavám z nákazy koronavirem probíhá online. „Brali jsme srdce, choroby oběhového systému, tak jsem měl představu, že dětem vysvětlím, jakým způsobem vzniká infarkt, jak se to léčí, jaká je prevence toho infarktu. A místo toho, abych dosáhl této věci, si tam přijde s odpuštěním nějaký zhovadilec a totálně mi to rozbourá,“ popisuje Blesk Zprávám naštvaný učitel Tomáš po jedné z nepříjemných online vyučovacích hodin.

Do hodiny „vetřelce“ pouští žáci

Stalo se totiž to, že se někdo cizí dostal k přístupovým údajům do internetové hodiny. Školy napříč Českou republikou používají třeba Skype, ale i jiné aplikace přímo určené pro konferenční hovory, jako je například Microsoft Teams, Zoom nebo Webex. Ten mimochodem používá třeba i ministerstvo zdravotnictví pro tiskové konference, kde novináři pokládají dotazy na dálku. K přístupu je nutné znát speciální číslo přenosu a heslo.

„Nemůžeme snadno vyhledat, kdo to byl, nikdo se nepřizná. Mají e-mailovou adresu, kam jim žáci posílají odkazy,“ popisuje učitel, který do celého systému prohlédl.

Když se neznámí - v popisovaném případě mladíci - připojili, do výuky několikrát vstoupili sprostými výkřiky, komentováním ostatních připojených, ale i učitelů a podobně.

„Sem tam něco prohodil, sem tam měl nějakou poznámku, navíc to pronášel softwarově změněným hlasem,“ říká učitel Tomáš, který přiznává, že ho situace vykolejila, ale snažil se zbytek hodiny nějakým způsobem odučit. Nemyslí si ani, že by šlo o někoho ze školy: „Neměl žádný přehled o té škole nebo třídě, jediný účel byl tzv. vytrollit toho vyučujícího.“

„Kdyby do té hodiny vlezli jenom na krátkou dobu, provedli nějaký naplánovaný vtípek, nebyli sprostí a nějak učitele zmátli ve smyslu nějakých šprťouchlat, tak by se to dalo chápat, ale tam padají vulgární výrazy a obscénnosti,“ dodává učitel Tomáš s tím, že celou věc vnímá jako útok na svoji profesi.

Učitel: Podkopává to naši práci

Někdy hodiny probíhají i bez připojení videa žáků. „Vetřelcům“ tak stačí mít zapnutý mikrofon. „Střídal si přezdívky i fotky, používal sprostá slova a obrázky, ale i napodoboval jiná jména, aby mě zmátl,“ popisuje učitel s tím, že pak tedy nebylo snadné odhalit, koho je potřeba vyhodit. Tomáš je navíc jedním z mladých učitelů, který je technicky zdatný, jak sám říká, pro starší nebo méně technicky zdatné učitele to může být opravdu dost nepříjemné.

Video  „Může to mít fatální následky,“ psycholožka o uzavřených školách a izolaci dětí  - Blesk
Video se připravuje ...

Sám starší a méně technicky zdatné kolegy školil na jaře, jak videohovory dělat. „Tohle se ale na jaře nedělo, takže jsme nepočítali s tím, že se tam může dostat nějaký vetřelec,“ říká s tím, že se ale jeho kolegové jinak všechno snažili naučit velice rychle.

V jejich škole už celou věc začali řešit s IT oddělením, aby se nikdo cizí do videohovorů nemohl dostat. Primární ale je, aby žáci přihlašovací údaje nikomu dalšímu neposkytovali.

„Na první pohled se zdá, že ten učitel si tam tak jako jenom učí s nějakými dětmi, ale v podstatě z mého pohledu je tohle nabourávání videohodin podobné bourání snahy, jako kdyby někdo v kostýmu obřího penisu přišel na infekční oddělení nemocnice, začal tam vypínat přístroje, dělat si z doktorů srandu, tvrdit, že tam jsou pacienti, kteří tam nejsou, a pak odpalovat rachejtle. Je to nevhodná sranda a podkopávání práce, která je v této době důležitá pro společnost,“ myslí si po nepříjemné zkušenosti učitel.

Kvůli „legráckám“ za mříže?

Celé „vystoupení“ si dotyční natáčejí a rovnou ho vysílají na platformě Twitch, která je oblíbená třeba pro vysílání záznamů počítačových her. Materiály pak ještě stříhají a nejvýraznější momenty dávají na Youtube.

„Jejich cílem je si z toho střílet, oni tvrdí, že to berou jako srandu,“ říká učitel s tím, že dotyční svá videa komentují slovy, že nechtějí nikomu uškodit, pode něj však tato zábava škodlivá je. Případy se opakují, a tak se učitelé skrze svůj časopis Řízení školy obrátili na právníky.

„Ve chvíli, kdy do online výuky vstoupí cizí osoba, která narušuje výuku, ponižuje učitele a následně tuto informaci sdílí online, může páchat trestný čin,“ uvádí Advokátní kancelář Sedláková legal a zdůvodňuje: „Taková nahrávka totiž může být ponižující a může ohrozit společenskou vážnost učitele, což v některých případech může naplnit znaky trestného činu porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí dle § 183 trestního zákoníku.“

Oslovená advokátní kancelář také dodává, že v případě ohrožení společenské vážnosti hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta. „Jednání však musí být významně společensky škodlivé. Vždy je možné obrátit se na Policii ČR, pokud existuje podezření ze spáchání trestného činu, a ta má povinnost dané jednání prošetřit,“ radí.

Podle právníků také může celá věc být vyhodnocena jako přestupek v oblasti občanského soužití. Tam hrozí pokuta až 15.000 korun. „Učitelé také mají možnost bránit se proti uveřejnění videozáznamů, které byly jinou osobou zachyceny a které mají poškozeného urazit nebo zesměšnit, a to prostřednictvím žaloby na ochranu osobnosti,“ dodává AK Sedláková legal.

Přestaňte, vzkazuje Plagův resort

Blesk Zprávy na situaci upozornily také resort školství, který vede ministr Robert Plaga (ANO). Ten popsané jednání v první řadě okamžitě odsoudil.

„Považujeme to za velice nezodpovědné a znevažující nejen práci učitelů, ale také samotných žáků. Důrazně apelujeme na narušitele, aby se takového jednání, a to zejména v současné nelehké době, zdrželi,“ řekla v reakci mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Ministerstvo radí: Žákům vysvětlit a technicky zabezpečit!

Resort připomíná, že zatímco škola a třída jsou prostory, jejichž provoz podléhá podmínkám školního řádu, internet a jeho využívání pro distanční výuku je otevřené prostředí. „To jej činí v případě úniku či volného šíření hesel zcela bezbranným vůči negativním jevům, které mohou výuku narušit právě způsobem, který jste popsala,“ pokračuje Lednová a přidává doporučení, aby školy poučily žáky a studenty, aby své přihlašovací údaje neposkytovali třetím stranám.

Ministerstvo školství totiž připomíná, že tak dochází k porušování GDPR. „Spolehlivé zabezpečení musí zajistit škola jak po technické stránce, tak po stránce poučení všech aktérů distančního vzdělávání,“ vzkazuje Lednová.

Video  Prymula: Mýtů o koronaviru je celá řada. A kdo jej přenáší nejvíc? Mladí, nebo staří?  - Twitter - R. Prymula
Video se připravuje ...

manunu ( 19. října 2020 15:51 )

Myslela jsem nežádoucí osoby. Děti jsou vítány.

Maximilian ( 19. října 2020 14:10 )

Ani děti...

manunu ( 19. října 2020 11:03 )

U mě dobrý, dnešní online výuka zatím bez problémů. Nikdo nežádoucí se nepřipojil.

Maximilian ( 19. října 2020 09:27 )

Viděl někdy pan PLAGA z ANO otevřené facebookove účty učitelů,jejich polonahé fotky,to může být také jedna z příčin,proč jsou teď učitele při online výuce rušení,je třeba začít nápravu od učitelů

fandasever ( 19. října 2020 09:19 )

Nevím proč si učitelé stěžují, to je výsledek jejich "pedagogické" práce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa