Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mladí a zdraví lidé si na vakcínu proti koronaviru budou muset počkat déle, varuje WHO

Autor: Darina Jíchová - 
15. října 2020
22:15

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) si „mladí a zdraví“ lidé na vakcínu proti koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19, počkají. Hlavní vědkyně WHO Soumya Swaminathanová se domnívá, že tato nejméně riziková skupina bude očkována nejdříve v roce 2022. Expertka uvedla, že očkování se bude prioritizovat a první na řadu přijdou nejohroženější skupiny a zdravotníci, informoval deník The Guardian.

Swaminathanová zdůraznila, že první várka vakcín může být limitována a určena jen pro ty v největším ohrožení. Evropské státy včetně Česka denně zaznamenávají rekordní přírůstky nakažených, v rámci toho jejich vlády zpřísňují opatření. Lékaři s nadějí hledí na vývoj vakcíny, v závěrečné fázi testování je momentálně 10 očkovacích látek.

V USA pokračuje testování vakcíny proti koronaviru (25. 9. 2020.) V USA pokračuje testování vakcíny proti koronaviru (25. 9. 2020.) | Reuters

Vědkyně vysvětlila, že i když se testování vakcín blíží ke konci a vypadá to, že by jejich produkce mohla začít, podle Swaminathanové nelze očekávat, že dojde k plošnému očkování. „Většina lidí, nejen odborníci, souhlasí, že první vlna očkování bude prioritizována. Začneme u zdravotníků, kteří jsou v první linii boje s koronavirem, ale i mezi nimi budeme určovat, kdo je v největším ohrožení nákazy. Pak budou na řadě senioři, tedy nejrizikovější skupina,“ uvedla Swaminathanová.

Očkovat se bude po vlnách

„Určitě bude zveřejněn nějaký přesný postup a pořadí očkování. Podle mě si ale normální, zdravý a mladý člověk počká do roku 2022, než na něj dojde řada,“ dodala vědkyně. Swaminathanová pevně věří, že do roku 2021 se podaří vyvinout nejméně jednu efektivní vakcínu, která bude k dostání alespoň v omezeném počtu dávek.

Nejpotencionálnějšími se momentálně jeví vakcíny od farmaceutických společností Johnson & Johnson a AstraZeneca. Swaminathanová rovněž varovala před lhostejností vůči úmrtnosti na covid-19. „Nárůst úmrtí na nějaký virus je vždycky trochu pozadu za růstem nakažených, neměli bychom se nechat ukolébat tím, že počty obětí nám v tuto chvíli tolik nerostou,“ prohlásila vědkyně.

WHO proti Trumpovi

Kromě Česka se s rekordními přírůstky nakažených potýká například Německo. Kancléřka Angela Merkelová se společně s premiéry 16 spolkových států dohodla na nových restrikcích v místech, kde je příbytek největší. Nejhůře postiženou zemí světa zůstávají momentálně Spojené státy, které registrují nejvíce infikovaných i nejvíce obětí.

Zvláštní vyslanec WHO David Nabarro je velmi kritický vůči tomu, jak americká vláda řeší koronavirovou krizi. Vystoupil hlavně proti prezidentovi Donaldu Trumpovi, který sám prodělal koronavirus. „Je těžké lidem říkat, jak by se měli chovat, když jim jejich nejsledovanější osobnost ukazuje úplně jiný způsob chování,“ řekl v rozhovoru pro stanici ABC.

frantacizek ( 16. října 2020 00:20 )

já klidně počkám. Oočkujte nejdříve staré lidi, onkologicky a jinak nemocné, zdravotníky, hasiče apod a hlavně ty, kteří prožívají úzkosti z téhle nemoci, jsou to někde celé rodiny, znám takové ze svého okolí, bohužel..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa