Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Vojtěch pustí z karantény i pozitivní pacienty. Virus zemře do 10 dnů, tvrdí expert

Autor: sova - 
10. července 2020
14:22

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o tom, že pacienti s opakovaně pozitivním testem na koronavirus budou moci po 14 dnech ukončit karanténu. Nesmějí však mít příznaky. Zprávu přinesl zpravodajský web iDnes.cz. Resort ministra Adama Vojtěcha (za ANO) se rozhodl aktualizovat algoritmus testování a pozměnit strategii týkající se infekčnosti pacienta. Stalo se tak na základě doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) a Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

„Dostupná data a vlastní poznatky z ČR týkající se délky přežívání viru v nosohltanu pacientů ukázaly, že virus je životaschopný po dobu osmi až deseti dnů na sliznicích u většiny pacientů,“ uvedl profesor epidemiologie a člen Klinické skupiny při ministerstvu Roman Chlíbek.

Podle něj tak zejména pacienti s opakovaně prokazovanou PCR pozitivitou jsou sice laboratorně pozitivní, ale jde o takzvaný mrtvý virus. „Pacient není infekční pro své okolí a nemusí být izolován po celou dobu, kdy je pozitivní,“ dodal Chlíbek. Podmínkou však je, že nesmí mít žádné příznaky nemoci covid-19.

Nová strategie více zohledňuje časový faktor

Nově bude u pacientů s déletrvající pozitivitou PCR testu provedena kultivace viru a v případě negativního výsledku a absence klinických příznaků onemocnění bude pacient pro další postup považován za neinfekčního.

Pacient PCR pozitivní a bez klinických známek onemocnění (bezpříznakový pacient) má nařízenou 14denní izolaci od prvního pozitivního PCR testu, a nově lze tuto izolaci ukončit bez provedení PCR testu.

Pacient PCR pozitivní a bez klinicky závažného průběhu, nicméně s příznaky onemocnění covid-19 má nařízenou 14denní izolaci od prvního pozitivního PCR testu. Nově lze tuto izolaci ukončit po uplynutí minimálně 14 dnů, z toho musí být minimálně 4 dny bez klinických příznaků onemocnění covid-19. Za těchto podmínek se karanténa ukončuje bez PCR testu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa