Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Děti jako superpřenašeci: Jak u nich probíhá nákaza? Studie vidí „promořovatele“

Autor: Nikola Forejtová - 
18. října 2020
05:00

Kašel, horečka a k tomu bolesti břicha. Takové jsou příznaky koronaviru u dětí. Celosvětově se ale podle dostupných informací v počtu nakažených nachází jen 2 procenta dětí. Skutečné číslo ale může být mnohem vyšší. Děti totiž bývají spíše bez příznaků, což může vést k razantnímu šíření viru ve společnosti. Jak už to tak bývá, jsou navíc více kontaktní a sdružují se. 

České děti se do škol minimálně do 2. listopadu nepodívají. Vláda rozhodla o uzavření vysokých, středních a nakonec i základních škol na radu epidemiologů. Děti se totiž během cesty do školy, během vyučování i přestávek potkávají s velkou řadou lidí a, jak upozorňují experti, jsou více kontaktní, což vede ke zvýšenému riziku přenosu. 

Řada studií na problém upozorňovala už koncem léta. A experti varovali především před projevem nemoci u malých dětí. Velká většina z nich je totiž asymptomatická. 

Promořovatelé populace? 

„Dle série případových studií mohly být zjevné infekce u dětí spojeny s tichým přenosem covid-19 v komunitě,“ napsaly lékařky Roberta DeBiasi a Meghan Delaney z dětské nemocnice ve Washingtonu a přidává se k nim i další studie. „Nemůžeme předpokládat, že děti nemají virus, jen proto, že se u nich neprojevuje,“ upozorňuje také Taylor Heald - Sargtent z Dětské nemocnice v Chicagu.

O tom, že jsou děti ve velké míře bez symptomů, promluvila před časem i primářka Nemocnice Na Bulovce. „V osmdesáti procentech jsou děti bezpříznakové,“ uvedla Hana Roháčová.

Video  „Může to mít fatální následky,“ psycholožka o uzavřených školách a izolaci dětí  - Blesk
Video se připravuje ...

To, že se na dítěti nemusí nutně poznat příznak onemocnění, je nebezpečným faktorem pro rizikové skupiny. Podle Lukáše Homoly z FN Brno jsou hlavními „promořovateli“ zatím dospělí, nebo se neví o jiném přenosu. „Většina námi zjištěných případů začala tak, že infekci do rodiny přinesl někdo z dospělých. Je to pravděpodobně dané tím, že byly zavřené školy a dospělí chodili do práce. Nebo je to tím, že dospělí mají výraznější příznaky a nemoc je snazší zjistit. Nicméně pouze spekuluji,“ řekl v rozhovoru pro nemocnici.

Batolata trápí břicho

Ze světových statistik vyplývá, že onemocnění covid-19 bylo diagnostikováno z celkového počtu nakažených jen ze 2 % u dětí. V Česku se pak podle aktuálních statistik ke středě 14.10. prokázal koronavirus u 10 294 dětí do 14 let, což je asi 9 %. Podle britské i americké studie ale mohou být počty mnohem vyšší. Děti se jen méně testují, případně se u nich na nemoc nepřijde. 

Odborníci dále zdůrazňují, že výsledky studií nutně nemusí znamenat, že právě děti šíří virus masivně. K přenosu totiž dochází především kapénkami a výrazněji tak při pšíkání a kašlání. Asymptomatičtí pacienti tolik kapének nerozprašují, jak ostatně připouští i studie z Liverpooolu. 

Pokud už dítě symptomy má, nemá je jiné, než ostatní populace. „Příznaky jsou u dětí stejné, jako u dospělých. Jedná se především o kašel, dušnost, zvýšenou tělesnou teplotu nebo o únavu. Občas se přidávají také zažívací potíže a bolest břicha, a to zejména u velmi malých dětí,“ informuje Blesk Zprávy mluvčí ministerstva zdravotnictví Kryštof Berka.

S nákazou ale zemřelo jen velmi málo ratolestí, zatímco v ČR neumřelo žádné dítě s nákazou, ve světě k tomu dochází zřídka. „Nejkritičtější stavy, které jsou ale skutečně velmi výjimečné, mohou děti ohrožovat na životě, protože mohou vést jak k srdečním selháním, tak třeba i zánětu mozku či jiným orgánovým poškozením,“ píše k tématu ministerstvo zdravotnictví.

Prozatím nejmladší prokázaná oběť byla stará jen tři dny. V červnu zemřelo ve Velké Británii i 13denní miminko. Oba kojenci ale měli přidružená onemocnění a podobný scénář byl i u ostatních smrtelných případů nákazy u dětí. V ČR je zatím nejmladší oběť ve věkové kategorii 24 - 39, což je velmi pozitivní zpráva. 

Video  Plaga o uzavření škol: VŠ a SŠ jen distančně, druhý stupeň základek se bude střídat  - ČTK/Dominik Tománek
Video se připravuje ...

.tg.bb ( 18. října 2020 12:21 )

To přece naši garnituru nezajímá! Kdyby to udělali, nejspíš by zjistili, že masivní nárůst případů je způsoben právě návratem dětí do školy, případně do školky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa