Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Problém v exotickém ráji: Bali bojuje s rozmachem pandemie, epidemiolog chce karanténu

Autor: Darina Jíchová - 
7. října 2020
17:33

Ostrov Bali v Indickém oceánu patří mezi jedno z turisticky nejvyhledávanějších míst na světě, ročně sem zamíří miliony návštěvníků. Lákají je zlatavé pláže i azurová teplá voda, v době pandemie ale pláže i moře zejí prázdnotou a podle mnohých současné Bali připomíná éru 80. let minulého století, kdy ostrov jako exotický ráj a oblíbená destinace teprve čekal na své objevení. V celé Indonésii, pod kterou spadá i Bali, nebývale narůstá počet případů koronaviru, uvedl list Daily Mail.

Za poslední tři měsíce se počet aktivních případů přímo na Bali téměř zdvojnásobil, tamní úřady v současné době registrují 3671 případů. Indonéská vláda začala zpřísňovat restrikce, lidé už dokonce nesmí ani cestovat mezi ostrovy. Jindy plná letoviska tak připomínají města duchů. Epidemiologové navíc věří, že aktuální údaje představují jen zlomek skutečného stavu.

„Nevíme přesně, kde tu máme epicentrum, kde tady ten virus je. Nevíme ani, jak ho dostat pod kontrolu,“ připustil epidemiolog Gustí Ngurah Mahardíka v rozhovoru pro australskou stanici 9News. Australany situace na Bali zajímá, je to totiž jedno z míst, které by mělo být zařazeno do „cestovní bubliny“, o které se jedná.

Pandemie koronaviru zasáhla i Bali. Pandemie koronaviru zasáhla i Bali. | Reuters

Hlavním zdrojem příjmů na Bali je turismus, snad z toho důvodu byl ostrov v červenci znovu otevřen pro domácí turisty, vláda se původně domnívala, že zahraniční návštěvníci na ostrov budou smět od poloviny září, nakonec se ale rozhodla, že Bali pro cizince zůstane letos uzavřené. S nárůstem nakažených i obětí, Bali hlásí k úterý 6. října 207 mrtvých, začaly místní úřady znovu zpřísňovat opatření.

„Bez turistů je tu smutno“

„Bali by mělo vyhlásit celoostrovní karanténu,“ domnívá se Mahardíka. Zároveň ale chápe, jak tvrdý dopad měla předchozí karanténa na místní podniky. Nejoblíbenější atrakci v aquaparku Waterbom Bali, skluzavky, denně navštíví přes 1200 lidí, od března je ale vodní park uzavřený. „S turisty to tady žije, bez nich je tu smutno,“ uvedl ředitel aquaparku Sayan Gulino.

„Je to všechno opravdu hodně smutné, nevím, proč virus zasáhl svět… nás to zasáhlo hlavně kvůli turismu,“ postěžoval si řidič z povolání a otec tří dětí Wayan Arcayasa, doplnil, že situace je tak špatná, že musel prodat auto. I přes restrikce se zatím nepodařilo zamezit šíření nákazy. Podle vědců na Bali z celé Indonésie nejrychleji stoupá úmrtnost.

Mahardíka viní znovuotevření ostrova pro turisty. „Rezidenti zažívali při znovuotevření euforii, domnívali se, že jsou volní, že už žádná opatření neplatí. Kdo nepracuje v turistickém sektoru, se sám vydal pryč do jiných turistických destinací,“ zhodnotil epidemiolog. „Z Indonésie sem denně dorazí na 4 tisíce domácích turistů, to je to, co živí současnou krizi,“ vysvětlil Mahardíka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa