Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kolik žáků bude doma? Feri si rýpl do školního chaosu, Plaga a Prymula naštvali šéfa odborů

Autor: Sabina Dračková - 
1. října 2020
14:44

Kteří středoškoláci v pondělí půjdou do školy a kteří zůstanou doma, to není ani ve čtvrtek odpoledne stále ještě zcela jasné. Řídit se to má podle tzv. semaforu, který se bude měnit. Čeká se proto na ministerstvo zdravotnictví a hygieny. Odborářům vadí, že se s ministrem Romanem Prymulou lépe nedomluvil šéf školství Robert Plaga, který s ním sedí ve vládě. Učitelé totiž potřebují vědět s předstihem, zda budou učit na dálku, a zapotřebí jsou často i změny v rozvrhu. Zavírání škol v oranžových regionech kritizuje člen školského výboru Martin Baxa (ODS). Ministerstvo zdravotnictví totiž dříve mluvilo jinak. Do školního chaosu si rýpl Dominik Feri (TOP 09) a pak začal zjišťovat sám.

Od pondělí čtrnáct dnů výuka na dálku. To oznámil ve středu společně se zavedením nouzového stavu ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Zavření středních škol se má týkat okresů, které jsou na tzv. semaforu vyznačeny oranžově a červeně. Jenže poslední dosud zveřejněný semafor je už víc než týden starý. Měl se přitom aktualizovat každý týden.

„Žáci a studenti jsou teď v nejistotě, kterou jim vůbec nezávidím. Komunikace vlády je hrozná. Učitelé a ředitelé nevědí, co je čeká,“ postěžoval si poslanec Dominik Feri (TOP 09), který na sociálních sítích působí často jako jistá spojka s mladší generací a díky své široké základně sledujících šíří informace mj. právě i mezi školou povinné.

Rodiče nemají aktuální informace

Podle informací Blesk Zpráv vše nasvědčovalo tomu, že ministerstvo aktualizaci situace v jednotlivých regionech zveřejní až v pátek. „Co když se to v našem okrese změní? Teď počítám s tím, že syn do školy půjde, nakonec to může být úplně jinak,“ popisuje maminka chlapce z okresu Rakovník.

Právě Rakovník je na posledním dostupném semaforu zelený. Ten však ukazuje data z 22. září. A jak je známo, v posledních dnech počty nakažených stoupají. Právě na Rakovnicku už přitom sáhli po přísnějších opatřeních, musí tam například nosit roušky na venkovních akcích s více jak 100 účastníky.

Tzv. semaforem se má od pondělí řídit uzavření středních škol. Ještě ve čtvrtek v něm ale ministerstvo zdravotnictví uvádělo data starší než týden (1. 10. 2020). Tzv. semaforem se má od pondělí řídit uzavření středních škol. Ještě ve čtvrtek v něm ale ministerstvo zdravotnictví uvádělo data starší než týden (1. 10. 2020). | Ministerstvo zdravotnictví ČR

Zavření středních škol by se podle posledních dostupných dat zatím nemělo týkat kromě Rakovnicka okresů Sokolov, Chomutov, Most, Louny, Rokycany, Česká Lípa, Semily, Trutnov, Písek, Kutná Hora, Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou, Pelhřimov, Jindřichův Hradec, Jihlava, Přerov a Vsetín. V těchto okresech by děti podle starých údajů do školy jít měly. Naopak zůstat doma by měli žáci z Prahy a všech ostatních okresů.

Feri: Čeká se na hygieny

Řada středoškoláků se se svými obavami a dotazy obrací právě na 24letého poslance Topky Dominika Feriho, který se stal v TOP 09 ambasadorem pro mladé. Zjistit víc se proto snažil i nyní. A jak Blesk Zprávám řekl, má od ministerstva zdravotnictví informace o tom, že se semafor do pondělí pravděpodobně ještě změní.

„Čeká se nyní na to, až krajské hygienické stanice připraví opatření,“ vysvětluje poslanec. Hygienické stanice začaly nový semafor dávat dohromady během čtvrtka. „Zřejmě v Královéhradeckém kraji by neměl být zavřený ani jeden okres,“ nastínil Feri s tím, že stoprocentně spolehlivé budou až informace, které zveřejní resort zdravotnictví. Podle prvotních informací to však vypadá, že střední školy zůstanou zavřené například v celém kraji Vysočina.

Video  Školy v době koronaviru: Ředitelé napínají síly, školáci mají roušky, a co politici?  - Redakce Blesk Zpráv
Video se připravuje ...

Jak Feri uvedl, chodí mu denně okolo tisícovky dotazů od žáků a studentů, kteří se nevyznají v tom, jak to s jejich školou bude: „Nejdřív bylo stanovisko, že se školy zavírat nebudou, potom že se zavírat budou, ale jenom nějaké. Pak ve středu řekli ta opatření, ale neřekli, kterých okresů se to bude týkat.“

Poslanec rychlejší než ministerstvo

I kvůli četným dotazům začal ve čtvrtek mladý poslanec obvolávat jednotlivé krajské hygienické stanice. Ty mezitím posílaly zprávy oficiální cestou na ministerstvo zdravotnictví. Feri dal informace dohromady a jako první tak okolo čtvrteční třetí hodiny odpoledne informoval na sociální síti středoškoláky, co mají od pondělí čekat.

Z toho, co uvedl, vyplývá, že na distanční výuku zcela přejdou od pondělí střední školy na Vysočině, v Praze, v Ústeckém, Moravskoslezském, Pardubickém, Karlovarském, Jihomoravském a Středočeském kraji.

Zavření středních škol se také týka okresů Liberec, Jablonec nad Nisou, Domažlice, Klatovy, Plzeň-město, Plzeň-jih, Plzeň-sever, Tachov, Kroměříž, Zlín a Uherské Hradiště.

Do škol klasicky půjdou také středoškoláci v Jihočeském, Královéhradeckém a Olomouckém kraji.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Přehled regionů, v nichž od pondělí dojde na SŠ a VOŠ k přechodu na distanční výuku: Vysočina: celý kraj Praha: celá Ústecký kraj: celý kraj Liberecký kraj: okresy Liberec, Jablonec nad Nisou Plzeňský kraj: okresy Domažlice, Klatovy, Plzeň-město, Plzeň-jih, Plzeň-sever, Tachov Moravskoslezský kraj: celý kraj Pardubický kraj: celý kraj Karlovarský kraj: celý kraj Jihočeský kraj: nikde Královéhradecký kraj: nikde Jihomoravský kraj: celý kraj Zlínský kraj: okresy Kroměříž, Zlín, Uherské Hradiště Olomoucký kraj: nikde Středočeský kraj: celý kraj Výjimky: praktické vyučování, praktická příprava, školy pro výkon ústavní či ochranné výchovy, jednoleté a dvouleté praktické školy

Příspěvek sdílený Dominik Feri (@choco_afro),

Semafor by se měl podle původních plánů aktualizovat každý týden. Co se však stane, když se některé školy za pár dnů opět vrátí do méně rizikové zelené skupiny a zda tedy zase příští týden děti do školy půjdou, nebo bude i tak platit avizovaných 14 dnů, také není jasné. Neví to ani učitelské odbory. „Takové informace nemáme,“ říká předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. 

Plaga to měl Prymulovi vysvětlit, kritizují odbory

I šéf školských odborů František Dobšík kritizuje, že k nim informace chodí pozdě. „Pokud některé okresy, které jsou ještě teď zelené, přeskočí do oranžové, tak to bude budit negativní reakce - a já se tomu vůbec nebudu divit,“ říká.

Vadí mu ale zejména ne tak postoj ministerstva zdravotnictví, ale spíš ministerstva školství, konkrétně jeho šéfa Roberta Plagy (za ANO). „V Poslanecké sněmovně se chválil, jak to všechno zvládají přes datové schránky, ale ona ta praxe je trošku jiná, informace váznou,“ zmiňuje.

„Není to fér vůči školám. Jestli to zveřejní ve čtvrtek, nebo v pátek, že od pondělí mají mít zavřeno, tak to asi úplně není v pořádku,“ říká Dobšík a zároveň ale dodává, že chápe, že jde o opatření v souvislosti s nouzových stavem a „situace je, jaká je“.

Podle Dobšíka je jejich komunikace s ministerstvem školství „opravdu obtížná“. Ani oni nemají dosud informace, které školy v pondělí zavřou, zda některé kraje přeskočí do oranžové. Čekal, že to bude komunikovat právě Plaga: „Ministři sedí spolu ve vládě, oni mají ten nejbližší kontakt, tak by to měl dokázat pan ministr panu Prymulovi vysvětlit, že ty školy potřebují čas na přípravu, a že to nejde udělat ze dne na den, nebo ze dne na noc.“

Učitelům totiž nejde jen o to, že zůstanou doma, ale přizpůsobit se distanční výuce musí celá škola. „Při nejmenším, pokud je to víceleté gymnázium, tak třeba nemáte změněný rozvrh,“ říká s tím, že komplikace se můžou objevit i se zadáváním prací a v komunikaci. Samotnou distanční výuku už podle něj školy pak zvládnou, protože s ní už mají zkušenosti a jsou připravené.

Ministerstvo školství: Prosili jsme Rážovou

Jak Blesk Zprávám řekla mluvčí Plagova resortu Aneta Lednová, o lepší komunikaci se snaží. „Ministerstvo školství napřímo i prostřednictvím Ústředního krizového štábu opakovaně žádalo hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou, aby byla informace pro školy komplexní a byla poskytnuta včas.“

Až tedy ministerstvo zdravotnictví a hygieny dodají potřebné informace, bude i na ministerstvu školství, aby se o všem podstatném dozvěděli právě ředitelé škol. „MŠMT je celou dobu připraveno, stejně jako v minulosti, vůči školám souhrnné informace komunikovat,“ slíbila Lednová.

Baxa: Zavírat se mělo jen v Praze

Jak upozorňuje poslanec a primátor Plzně Martin Baxa (ODS), který sám dělal profesi středoškolského pedagoga, v původních plánech vlády a ministerstva zdravotnictví stojí, že přechod na distanční výuku se má týkat pouze červených okresů. Červenou barvu na ministerském semaforu má pouze Praha.

„Omezení provozu předškolních a školních zařízení a dalších zájmových a vzdělávacích aktivit a nastavení omezeného režimu výuky (např. dálkovou formou)“ - tuto možnost v dokumentu Stupně pohotovosti v oblasti ochrany veřejného zdraví ministerstvo totiž skutečně uvádí až u třetího, tedy červeného stupně pohotovosti.

Video  „Museli jsme se spolehnout především na sebe,“ komentuje ředitelka vládní opatření ve školách.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Vystavuje to učitele i rodiče nejasnostem a pořád se to nezlepšuje,“ říká Baxa s tím, že jde o základní porušení pravidel. Střední školy tak musí zavřít i v Plzni, kterou vede. Ta je totiž také oranžová. Přechod do zelené jí zřejmě nehrozí. „My už jsme delší dobu v oranžové, u nás nepanuje pochybnost, že by se nemělo přecházet na distanční výuku.“ Podle člena sněmovního školského výboru Baxy má vláda v celé věci „neuvěřitelný chaos“.

Dobšík: Hlavně, ať je to jen 14 dní

Ještě v polovině září vyzývaly i školské odbory k tomu, aby vláda a hygienici rozhodli o uzavření škol a přechodu na distanční vzdělávání pouze v červených regionech. Argumentovali tím, že při výuce v rouškách jsou podle nich děti nesoustředěné a neukázněné.

Naopak nyní šéf školských odborů František Dobšík polevil. Zavírání škol i v oranžových regionech prý chápe a respektuje ho. „Pokud to zploští tu křivku a bude to mít ten preventivní dopad, tak i když se to hodně lidem nelíbí, tak proti tomu nebudeme protestovat,“ říká pro Blesk Zprávy a dodává: „Tady já dám na ty odborníky, že je to opravdu podloženo, že to může pomoct.“ Přiznává, že i mezi učiteli jsou na toto různé názory. 

Důležité však podle Dobšíka je hlavně to, aby se žáci do lavic mohli brzy vrátit a učitelé mohli učit opět prezenčně: „Pokud to bude opravdu 14 dnů, že se to podaří, tak si myslím, že to má smysl. Pokud se to bude protahovat, tak to bude asi větší komplikace.“

SCHWARZENBERG ( 2. října 2020 23:32 )

To je takový středoevropský ksicht

Drtic007 ( 2. října 2020 08:17 )

Hele vy chytrolíni, nebýt pana Feriho, tak dodnes neví v některých okresech ředitelé, študenti, personál sš, ani kulový o tom, jestli po víkendu mají jít do práce/školy. Protože od těch vašich lumenů, zloděje Bureše a jeho nového zdravotního klauna, "vědce" Prymuly, by se to nedozvěděli. Jestli vám toto připadá normální, tak si dejte studenou koblihu na hlavu. A jestli je něco horšího, než politik TOP, tak je to politik ANO a též hovado, které toho volí.

anna1234 ( 1. října 2020 16:45 )

.. určitě by vypadal míň provokativně Ale on je extravagantnější i v oblékání, takže stříhání se asi konat nebude, zřejmě provokuje rád Holt každý má nějakou image

gejzovic ( 1. října 2020 16:09 )

Co nejvice takovych snimků a covic opusti strachy republiku

Vaclav Trefil ( 1. října 2020 15:39 )

Tak Ferko, kdyby jsi nosil roušku během léta proaktivně, a dával tak příklad svým spolustraníkům, tak by dnes nemusel ležet tvůj kolega Pospíšil na JIP. Připomínáme ti ten mejdan na Karlově mostě. Pospíšil teď náš zdravotní systém stojí prachy, to jen pro ty co mluví o rýmičce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa