Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chcete zpívat koronaviru navzdory? V Těšanech u Brna je Miroslavova země, kde je to povoleno

Aktualizováno -
1. října 2020
14:17
Autor: Jiří Nováček - 
1. října 2020
08:57

V Těšanech u Brna se vzbouřili proti vládnímu zákazu zpívání. Starosta Miroslav Zborovský (40, KDU-ČSL) pozval všechny obyvatele republiky, aby si v katastru jeho obce svobodně, z plna hrdla a bez roušek zazpívali. 

„Kdyby měl někdo pochybnosti, tak informuji, že v Těšanech je i nadále zpívání povoleno,“ vzkázal starosta vinařské vesničky. Obec ke zpěvu dokonce vyhradila po vzoru filmové pohádky o Pyšné princezně i pozemek.

Zájemci jej najdou za dědinou ve směru na Šitbořice. „Říkáme tam tomu Pod strážkou,“ upřesnil mladý starosta. Svobodnou zónu povoleného zpěvu označuje rozcestník s pověšeným ševcovským škrpálem a cedulemi Zpívání povoleno.

Vládní zákaz zpěvu

Ministr zdravotnictví Roman Prymula vyhlásil od 5. října na 14 dní zákaz zpěvu. Týká se oper, muzikálů, koncertů a další hudební produkce v kulturních zařízeních. Podle epidemiologů totiž zpěv patří k činnosti, při které se virus nekontrolovatelně šíří.

Aktivity těšanského starosty i jeho sousedů nejsou v rozporu se zákonem. „Pokud vím, zákaz zpívání se vztahuje na operní sbory nebo muzikály. Pokud si zazpívají někde spolu lidé v poli, nikdo nebude nic namítat,“ svěřil se pod podmínkou anonymity policejní pochůzkář z Brněnska.

Policie nevidí důvod zasahovat

Policie nijak reagovat nebude. „Obecně nelze předjímat události, které nenastaly,“ řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. Zákrok by byl totiž možný jen při porušení zákona. A k tomu se v Těšanech neschyluje. Hygienici se omezili na konstatování, že zákaz zpěvu, o kterém mají kompetenci rozhodnut, platí od pondělka na jihu Moravy pro školy.

Zpěv je léčivý!

Lidský hlas má léčivou sílu. Spolu s hlasivkami se totiž uvolňují emoční bloky. Tam, kde se zpívá, je podle psychologů méně sporů a hádek. Zpěv zároveň zbavuje organismus oxidu uhličitého a dalších nečistot. Plné a hlasité zpívání rozechvívá dutiny v těle a tím člověka vnitřně masíruje. Vibrace některých slabik navíc posilují

VIDEO: Emotivní spor o nouzový stav i covidová opatření: Lídři v superdebatě Blesku řešili i strach voličů

Video  Emotivní spor o nouzový stav i covidová opatření: Lídři v superdebatě Blesku řešili i strach voličů  - Blesk - Jan Jedlička, Vera Renovica, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

ppadys13 ( 2. října 2020 08:31 )

Blbec blbcem zůstane.

al.bunda ( 1. října 2020 13:51 )

Tak se kdysi říkalo co Čech to muzikant ale teď mi příjde že co Čech to BLB a hlavně z Brna a okolí

gabreta ( 1. října 2020 12:01 )

Starosta Miroslav Zborovský (40, KDU-ČSL) je stejně osvícenej, jako Mirka Němcová, Feri a další opoziční politici při chlastanici na Karlově mostě!! Když je starosta blb, doufám, že všichni občani nejsou!!

frantacizek ( 1. října 2020 11:09 )

jinak se proti blbosti bojovat svobodně nedá, čekal jsem, kdy s tím Češi přijdou.

frantacizek ( 1. října 2020 11:08 )

kačeři nezpívají, jen kývou hlavami v kolébavém pohybu opojeni drogami, na to se povolení nevztahovalo, soudím z článku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa