Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bary zavřené v deset večer, lidé mají pracovat z domova: Británie zavádí nové restrikce

Aktualizováno -
22. září 2020
15:59
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
22. září 2020
11:12

S přihlédnutím k rostoucímu počtu nakažených koronavirem, který způsobuje nemoc covid-19, se vláda Velké Británie rozhodla představit sérii nových restrikcí, ty začnou zřejmě platit od čtvrtka 24. září. V prvé řadě se nová opatření týkají gastro zařízení – anglické bary a restaurace budou muset zavírat ve 22:00. Vláda v čele s premiérem Borisem Johnsonem rovněž vyzvala Brity, aby, pokud je to možné, pracovali z domova, informovala stanice BBC. Obdobná pravidla pro české bary a restaurace oznámil i nový český ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Ten šel ale ještě dál a zmínil i zavírání škol a omezení některých hromadných akcí.

Premiér Johnson se v úterý 22. září sešel s krizovým štábem Cobra, jehož jednání předsedal, následně nejprve promluvil v parlamentu a večer ho ještě čeká proslov k národu. Už teď se ale ví, jaká pravidla budou platit pro restaurace, bary a hospody v Anglii. Nová opatření podle Johnsona neznamenají zavedení celostátní karantény, ke které se země uchýlila letos v březnu.

Regionální lídři zbylých částí Spojeného království – Skotsko, Severní Irsko a Wales – se rovněž zúčastnili jednání krizového štábu, tamní vlády boj s koronavirem řeší většinou samostatně.

Johnson zdůraznil nutnost sociálního distancování, nošení roušek a pravidelného mytí rukou. V neposlední řadě premiér vyzval k práci z domova tam, kde je to možné a kde to nijak nezasáhne daný podnik.

Johnson: Opatření zaberou pouze tehdy, když se budou dodržovat

Premiér potvrdil zvýšení pokut, za porušování restrkcí, policie dostala pravomoc udělovat penalizace až ve výši 29 tisíc korun. Zvažuje se i možnost zatýkání. Například penalizace za chybějící roušku bude až dvojnásobná, čili skoro 6000 korun.

Ministerský předseda nevyloučil ani další kroky v boji s nákazou. Nová opatření mají zpomalit rychle se šířící druhou vlnu pandemie v zemi. „Pokud nebudeme jednat, mohli bychom vidět denně stovky úmrtí,“ pronesl před poslanci. Současně oznámil, že opatření zaberou pouze tehdy, pokud je budou obyvatelé země dodržovat. 

Současná opatření by podle něj mohla platit půl roku, pokud nenastane zásadní pokrok ve vývoji vakcíny a léčby. „Musím zdůraznit, že pokud naše kroky ve snaze snížit reprodukční číslo pod hodnotu jedna selžou, vyhrazujeme si právo na důraznější zásah a výrazně větší restrikce,“ prohlásil.

Kromě toho se rozšíří místa, kde bude nutné nosit roušky. Zpřísní se rovněž takzvané „pravidlo šesti“, které omezuje shromažďování lidí. Nově bude moci být přítomno na svatbách maximálně 15 lidí, dosud se jich mohlo účastnit 30. Školy se prý zatím uzavírat nebudou.

„Víme, že to nebude nic lehkého“

Hlavní vědecký poradce britské vlády Patrick Vallance už v pondělí varoval, že bez přijetí a dodržování opatření se Británie může připravit na 50 tisíc nakažených a 200 mrtvých denně. Nové restrikce po jednání krizového štábu oznámí rovněž první ministryně Skotska Nicola Sturgeonová, vláda Severního Irska rozšíří stávající nařízení, ve Walesu od úterní 18. hodiny začne platit nařízení zavírat bary v 11 hodin večer.

„Víme, že to nebude nic lehkého, ale musíme přijmout další kroky, abychom byli schopni regulovat a následně snížit počty nakažených a zároveň ochránit náš zdravotnický systém NHS,“ komentoval mluvčí Downing Street.

Spojené království hlásí nejvyšší počet mrtvých s covidem-19 z celé Evropy, a pátý nejvyšší na světě. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse se v Británii koronavirem nakazilo už více než 400 tisíc lidí, s covidem-19 tam zemřelo 41 877 lidí.

Omezení pro hospody chce i Prymula

Také český ministr zdravotnictví Prymula je pro dřívější „zavíračku“ v hospodách. V následujících dnech zřejmě vláda dál omezí otevírací dobu restaurací a barů. Zavírat by měly ve 22:00 namísto nynějších 24:00. Lidé podle Prymuly ztratili ostražitost, místa a situace, kde lidé jedí a pijí, přitom patří k nejrizikovějším.

Prymula se dotknul i citlivého tématu zavírání škol, to by se podle něj nemělo týkat prvního stupně. Některé druhé stupně a střední školy by ale podle něj mohly přejít na distanční výuku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa