Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prymula: Zavírání části škol, omezení hromadných akcí s alkoholem a pak nouzový stav?

Aktualizováno -
22. září 2020
19:20
Autor: ČTK, for - 
22. září 2020
07:30

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý do úřadu uvedl nového ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO). Šéf resortu po uvedení zmínil omezení hromadných akcí, kde se jí, pije a nedodržují se rozestupy. Opatření vyhlásí ministerstvo už ve středu. Restaurace a bary budou muset povinně zavřít ve už 22 hodin od čtvrtka, řekl serveru iDnes.cz. Od stejného dne omezí také sportovní akce maximálně na 2000 sedících diváků, upřesnil pro ČT. A připustil, že na druhém stupni základní škol v některých regionech bude distanční výuka. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) chce s Prymulou o opatření ve školách diskutovat. A že zatímco nouzový stav zatím není na stole, v řádu jednoho dvou týdnů debatu o něm Prymula nevyloučil.

Předseda vlády Babiš řekl, že nejdůležitější je zabezpečit dostatečné kapacity nemocnic při jakémkoliv vývoji epidemie. Slíbil také zveřejňovat další statistiky, například o kapacitě odběrných míst nebo vytíženosti nemocnic. 

Nový ministr zdravotnictví nechce zavádět opatření, která by handicapovala ekonomiku, byť jsou jednodušší. Lidé si musí vzít za své, že mají v boji proti epidemii s úřady spolupracovat. Řekl to na tiskové konferenci po svém uvedení do úřadu. Nouzový stav podle něj zatím není nutné vyhlásit. Potřebná opatření se dají vyhlásit i bez něj. Nevyloučil ale, že by si to situace mohla vyžádat za týden nebo za dva.

Video  Podívejte se na záznam z tiskové konference poté, co resort zdravotnictví převzal Roman Prymula  - Blesk - Jan Jedlička, Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Asociace: Omezení se příčí s tvrzením o handicapu

Pravděpodobné je podle Prymuly další omezení hromadných akcí a provozu restaurací a barů. Diskutuje se podle něj o posunutí zavírací doby na 22:00 ze současných 24:00 hodin. Zároveň je pravděpodobné omezení počtu účastníků na 100 na venkovních akcích a 50 na vnitřních. Počítá se přitom s výjimkami pro akce, které nejsou tak rizikové. Omezí se ale akce, kde lidé jedí nebo pijí a nedodržují rozestupy.

Opatření vydá ministerstvo pod Prymulovým vedením už ve středu. Tím klíčovým je podle iDnes.cz povinná zavíračka pro hospody ve 22:00, platit bude od čtvrtka. „Lidé tam mohou být v dřívější dobu a bohužel to je jedno z nejrizikovějších míst. Opatření, které se týká zkrácení na deset hodin večer se opravdu stane. Vyhlásíme to zítra (ve středu),“ řekl serveru k dalšímu omezení provozu restaurací Prymula. 

Tento záměr ale považuje Asociace hotelů a restaurací v rozporu se slovy o handicapu ekonomiky. Uvádí, že už nyní jsou rizika nákazy v restauračníh zařízeních minimální. Asociace bere jako dlouhodobý problém státu, že neprojednává nová opatření s odborníky z praxe. „I v minulosti byla přijímána dosti chaoticky a bez jasného vysvětlení záměru nebo snahy hledat cesty, které by méně zasahovaly do ekonomiky pohostinství a cestovního ruchu a přitom splnily stejný účel. Poslední opatření, týkající se evidence aktuálních míst k sezení a počtu židlí, toho bylo dalším důkazem,“ dodal prezident AHR Václav Stárek.

U sportovních akcí mluví ministr o maximu 2000 sedících diváků na stadionech. Omezení konzultoval s vládním zmocněncem pro sport Milanem Hniličkou, řekl ministr v ČT. Prymula uvedl, že Česko je v této oblasti benevolentnější než okolní země. I chystaný omezený počet diváků na sportovních akcích v ČR bude podle Prymuly poměrně vysoký. Očekává ale, že se lidé po stadionu rozprostřou a nebezpečí nákazy bude nízké.

Dnes ohlášené zpřísnění omezení otvírací doby barů a restaurací i počtu diváků sportovních akcí bude trvat 14 dní, řekl Prymula ČT. Pokud se za tu dobu podaří snížit ukazatele nemocnosti, budou opatření zase zrušena.

Prymula radí ředitelské volno 25. září

Prymula dále uvedl, že ministerstvo nebude zavírat první stupně základních škol, pokud to bude aspoň trochu možné. Zavírání škol si podle něj nikdo nepřeje, je to citlivé téma. V některých regionech se diskutuje o možnosti distanční výuky na druhých stupních základních škol či na středních školách. Ředitelé by měli podle něj vyhlásit na pátek 25. září volno, aby vznikl čtyřdenní víkend a vznikl čas na útlum epidemie.

Ministr školství Robert Plaga Prymulu vyzval k diskusi o možných opatřeních proti covidu ve školách i případné úpravě školního roku. Ministerstvo školství by podle Plagy mělo být více vtaženo do rozhodování o preventivních opatřeních i nařízení v nákazou nejhůře postižených regionech. Výzvu, aby školy vyhlásily v pátek ředitelské volno, vnímá jako jednorázové doporučení, kterým se nyní ministerstvo školství už nebude zabývat. Plaga to dnes řekl v České televizi.

„Jsem připraven se bavit o úpravě školního roku, ale ne takto ad hoc dva tři dny dopředu, ale skutečně nějak systémově,“ reagoval Plaga. „Pokud se máme bavit o nějakých dalších úpravách třeba školního roku nebo systémových věcech, které se týkají opatření preventivních, nebo v červeném regionu, tak jsem vyzval ministra zdravotnictví, abychom do toho byli ještě více vtaženi,“ řekl.

Podle Plagy se osvědčila spolupráce s ministerstvem zdravotnictví na jaře i v létě, kdy se připravoval postup pro rozvolňování epidemiologických opatření nebo manuál pro fungování škol v novém školním roce. „Byl bych rád, kdybychom s novým ministrem zdravotnictví na to navázali a abychom jako ministerstvo byli vtaženi do formulování případně těch dalších opatření,“ dodal.

Důležité je stabilizovat situaci, říká Prymula

„Základním úkolem, který přede mnou teď stojí je stabilizovat stávající epiemickou situaci a oploštit vývoj epidemie. Nejsem spasitel, budu potřebovat pomoc všech,“ uvedl Prymula. Je třeba podle něj zapomenout na animozity a politické půtky.

Roman Prymula během svého prvního projevu z postu ministra zdůrazňoval, že není covidový ministr. Blesk Zprávy se na to konto ptaly na chybějící statistiky ohledně jiných infekčních nemocí a především chřipky. 

„Jsme opravdu zahlceni, ale jsme si vědomi, že u nás máme problém s encefalitidou nebo třeba meningokokem,“ uznal Prymula a slíbil, že se situace bude řešit. Přesná čísla, která Blesk požadoval, ale neřekl. Odkázal na jiné stránky s tím, že data jsou. 

Uznal také, že je tu řada chyb, které je zapotřebí změnit. „Nejsme schopni stíhat trasování v Praze a ve Středočeském kraji, ale děláme vše proto, abychom trasování ulehčili (…) Pomůže právě i sebetrasování,“ řekl Prymula. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) a nový ministr Roman Prymula (za ANO) během předávání resortu zdravotnictví z rukou Adama Vojtěcha (22.9.2020) Premiér Andrej Babiš (ANO) a nový ministr Roman Prymula (za ANO) během předávání resortu zdravotnictví z rukou Adama Vojtěcha (22.9.2020) | Blesk:Michal Protivanský/CNC

Prymula vedl královéhradeckou fakultní nemocnici, byl ale odvolán kvůli podezření ze střetu zájmů. Od roku 2017 pracoval jako náměstek ministra zdravotnictví, stal se jím za ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD). Odejít musel letos v březnu kvůli chybějící bezpečnostní prověrce, jako ministr ji potřebovat nebude. Na úřadu vlády pak pro něj vzniklo místo zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Zásadní otázky na Romana Prymulu deníku Blesk:

  1. Kolik lidí bylo letos hospitalizováno s chřipkou a kolik jich na ni zemřelo?
  2. Jaká infekční onemocnění momentálně zaplňují české nemocnice?
  3. Jaké jsou příčiny úmrtí Čechů v roce 2020?
  4. Proč nejsou zveřejňovány statistiky o počtu hospitalizací v českých nemocnicích?

Širší veřejnost jej poznala po vypuknutí epidemie nového typu koronaviru, kdy jako epidemiolog koordinoval na ministerstvu zdravotnictví kroky proti šíření nemoci a byl také krátce šéfem Ústředního krizového štábu. Prezident mu slíbil udělit nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva.

Jmenování Romana Prymuly ministrem zdravotnictví prezidentem Milošem Zemanem v Lánech (21. 9. 2020) Jmenování Romana Prymuly ministrem zdravotnictví prezidentem Milošem Zemanem v Lánech (21. 9. 2020) | Facebook / Miloš Zeman

Některá jeho vyjádření vyvolala velkou pozornost. Například když 22. března hovořil o možnosti dlouhodobého uzavření hranic s tím, že cestování do zahraničí může být omezené i v příštím roce či dvou.

Video  Vojtěch rezignoval, druhá vlna koronaviru bude už bez něj. Jak to ministr zdůvodnil?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vagin-analev ( 22. září 2020 21:15 )

Jsou to deb..ilové všichni komunisti s anofertu. Bohužel úplatky důchodcům fungují.

Maximilian ( 22. září 2020 17:49 )

Ministr se snaží zpomalit postup nákazy bez uzavření skol- ředitelské volno,které by bylo příjemným prodlouženým víkendem a reakce učitelů,nám nikdo nebude nic doporučovat a ministr Plaga,ten to řešit nebude vůbec.K čemu je ministr školství jsem za vlády ANO nepochopil, že by cykloturistika?
Arogance učitelů je v dnešní době Rvzp bezbreha.

venca3389 ( 22. září 2020 17:47 )

Když jste chtěli změnu . Stále se vám něco nelíbí !!!!!!!!! Udělám z lidí zde z diskuze vládu to by jsme se nasmáli . Tady je to samý chytrej a vyškolenej . Určitě i za tohle může Babiš http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/ba­vori-a-rakusane-zprisnuji-opatreni-zaviraji-se-bary-i-skoly-1209­57#seq­_no=1&­source­=hp&do­p_ab_v­arian­t=0&do­p_req_­id=3Rg­FhlJRT­kr-2020­092215­18&dop­_sou­rce_zo­ne_na­me=zpr­avy.sz­nhp.bo­x&ut­m_cam­paig­n=&ut­m_me­dium=z-boxi­ku&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz za tohle taky může Babiš poslal tam Český lidi http­s://ww­w.no­vinky­.cz/ko­rona­virus­/cla­nek/ch­orvat­sko-ode-zdi-ke-zdi-z-premianta-spoustec-druhe-covidove-vlny-4033­7122#s­eq_no=­8&sou­rce=hp­&dop_a­b_va­rian­t=4059­30&dop­_req_i­d=EIL­hBxDpp­kU-2020­092215­45&dop­_sou­rce_zo­ne_na­me=no­vinky­.sznhp­.box&ut­m_cam­paig­n=&ut­m_me­dium=z-boxi­ku&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz

sorgedoktor ( 22. září 2020 17:14 )

Xioma, VY teda marte starosti.Kdyaz poi dlkouhy dobe opet vyhrabali organisatora, hygiernika epidemiologa tak se snazte zo zaDY NEJAK ZPOCHYBNIT.eRYRE HUMANUM ST, PTOPTE DUM TACIESIS PHILOOSOPHUS MANSIESIS

nespokojeny ( 22. září 2020 16:53 )

Amante správné názory. Jen jedno, chodím také občas do hospody, ale nejsem tam přes 22.00hod a nikdy se neožeru, abych kecal takové nesmyli jako řada "anonymních hrdinů". Do hospody chodím za kamarády, ne abych se nachlastal. Když to chvíli bude omezené, tak to vydržím....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa