Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Češi se musí změnit.“ Epidemiolog Smejkal o druhé vlně: Jen roušky nás nespasí

Autor: sova, kal, for - 
16. září 2020
20:30

Česká republika se potýká s druhou vlnou epidemie. Stoupající čísla dělají vrásky i epidemiologovi IKEM Petru Smejkalovi. V rozhovoru pro Blesk Zprávy uvedl, že se předně musíme vyhnout lockdownu, k tomu ale musí přispět především občané. Souhlasí s kolegou a zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romanem Prymulou, že se musí Češi vyhýbat hromadným akcím. Zdůrazňuje pak, že jen roušky nás nespasí a chování Čechů se musí proměnit. Okomentoval i hrozbu během voleb a ze strany dovolenkářů.

Souhlasíte s vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, profesorem Prymulou, že v Česku probíhá druhá vlna koronaviru?

Souhlasím.

Denní počet nově nakažených v Česku opakovaně přesáhl tisícovku. Na druhou stranu smrtnost covidu-19 už, zdá se, není tak velká jako na jaře. Hrozí podle vás i nadále Česku „italský” scénář, kdy došlo k přetížení systému zdravotní péče?

Nevídím jej jako pravděpodobný, nicméně vyloučit to nemohu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) apeluje na média, aby přestala strašit lidi. A zdůrazňuje, že z hlediska smrtnosti si Česko dál vede v Evropě výborně. Jaký je na to váš pohled?

Media by měla především poukazovat na fakta, ne na domněnky. Ano, ale to je i kvůli dobré péči o covid pacienty. To se může při přetížení systému změnit.

„Čechům chybí zkušenosti“ 

Češi patřili mezi premianty ve zvládnutí první vlny pandemie, proč podle vás zmizela mezi lidmi elementární obezřetnost?

Protože nemají tu hroznou zkušenost Italů. Britů a Američanů. A zkušenost, jak známo, je velmi těžce přenositelná.

Profesor Prymula žádal Čechy, aby se na měsíc vzdali různých oslav. Je to potřeba? A jenom uvnitř, nebo raději i venku? Dodám, že v Anglii od pondělí platí například pravidlo šesti.

Uvnitř zcela určitě. Venku v omezeném počtu. (Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že na vnitřních akcích může být od pátku nejvýš deset stojících. Bary, kluby a restaurace můžou pouštět dovnitř jen tolik lidí, kolik mají židlí, pozn. red.)

Povinné roušky ve vnitřních prostorách měly být původně už 1. září, nakonec přišly o více než týden později. Jak vysoká podle vás bude cena za takové zpoždění?

Měly být už v srpnu...  Ten týden už nehraje velkou roli, čísla ukazují, že jenom roušky nás už nespasí.

Řada lidí v metru roušku nesundá. Najdou se ale i výjimky (15.9.2020) Řada lidí v metru roušku nesundá. Najdou se ale i výjimky (15.9.2020) | Blesk:Tonda Tran

V létě probíhaly různé party v Chorvatsku, právě do této země jezdily i plné vlaky českých turistů. Jak moc situaci v Česku ovlivnili chorvatští dovolenkáři?

Dovolenkáři jen minimálně. Velká většina tam nejela na party. Problém je uvnitř republiky.

Považujete za chybu, že vláda umožnila naplno obnovit i noční život a teprve nyní postupně přibývají místa, kde musí bary a restaurace mezi půlnocí a šestou ráno povinně zavřít?

Ano i přes léto jsme to s bary a nočními kluby po půlnoci měli omezit. Jako Němci.

Smejkal: Volby problém nebudou, ale musíme se změnit

Zaznamenal jsem odhady, že v následujících dnech mohou denní počty nakažených vyšplhat v Česku na tisíce. Například profesor Flegr řekl, že do dvou týdnů to bude 10 tisíc denně? Přidáte se k těm, kteří zmiňují takto vysoká čísla?

K 10 000 pozitivních denně se můžeme dostat v říjnu, pokud nezměníme své chování.

Například Izrael, kam se nákaza znovu vrátila ve velkém, zvažuje v příštím týdnu zemi znovu minimálně částečně uzavřít. Jaký je váš pohled na Česko? Měla by přijít minimálně karanténa Prahy?

Myslím, že Izrael už uzavřel, ne? Musíme se lockdownu vyhnout, to by byla už katastrofa. Neměla. Praha je příliš provázána se zbytkem republiky.

Jak velké riziko z epidemiologického hlediska pro Českou republiku za současné situace znamenají volby?

Minimální, pokud se zvládnou hygienické podmínky ve volebních místnostech. A to by problém být neměl.

Video  „Méně nařizování, více vysvětlování,“ hodnotí protikoronavirová opatření epidemiolog z IKEM  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Maximilian ( 17. září 2020 08:04 )

Takže v karanténě hurá na houby,dobrý nápad,když kvůli chybějícím opatřením vlády karantenuju

aeraluna ( 17. září 2020 01:41 )

To sme se toho zase dozvěděli...asi pospíchal na oběd.

Pohybovenadany ( 17. září 2020 00:30 )

Stydím se taky za naše houbaře ( vyrvat všechno do posledního hřibečku)

Pohybovenadany ( 17. září 2020 00:27 )

Jenomže rozmazleni Češi by to bez dovolené v Chorvatsku a velkolepých narozeninových oslav nevydrželi. Ať tedy platí ...

Maximilian ( 16. září 2020 23:25 )

Chytra karanténa s lidmi,kteří chytří nejsou je jediné blbá karanténa,už alespoň chápu nákazu hlavní hygienický

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa