Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Od pondělí se otvírají obchody, restaurační zahrádky nebo galerie. Jaká jsou pravidla?

Autor: Jakub Tomek - 
10. května 2020
05:00

Velké probouzení čeká od pondělí celé Česko. Kromě kadeřnictví se zpřístupní i galerie a některá kina. Ovšem za velmi přísných hygienických podmínek. Kabinet také ve čtvrtek schválil další pomoc podnikatelům zasaženým koronavirovou pandemií. Firmy by si mohly odložit sociální odvody!

Kabinet ve čtvrtek přijal změnu, díky níž by si firmy mohly odložit sociální odvody za květen až červenec. Za odklad by platily pětinu obvyklého penále, vše by pak musely uhradit do 20. října. „Odložení odvodů je administrativně jednoduché, rychlé a má potenciál dočasně posílit likviditu zaměstnavatelů o desítky miliard korun,“ řekla po jednání vlády šéfka rezortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová (38, ČSSD).

Nebudou dlužníci

Podle ní by firmy v případě odkladu nebyly nikde vedeny jako dlužník. Podniky ale za odklad zaplatí přirážku, která by měla být pětinou penále, které je dáno zákonem.

„Za ty tři měsíce to bude vlastně jedno procento. Pokud nedojde k uhrazení do toho 20. října, nabíhá běžné penále ve výši 0,05 procenta za každý kalendářní den zpoždění, tedy osmnáct procent ročně,“ zakončila Maláčová. Novinku ale nejprve musí projednat Parlament.

Schválili odměny

Kabinet premiéra Andreje Babiše (65, ANO) také schválil odměny pro pracovníky v sociálních službách. Podle druhu činnosti a rizika nákazy by měli získat 10 až 40 tisíc korun za měsíc.

Přes 1,12 miliardy korun také půjde na odměny záchranářům, kteří pomáhali v době koronaviru a nasazovali životy. Záchranáři mohou dostat až 120 tisíc korun navíc. Odměna je za období od 1. března do 31. května a maximálně bude ve výši 40 tisíc korun měsíčně.

A na co se můžeme od pondělí těšit?

Začne nákupní horečka?

Všechny provozovny s výjimkou stravování se v pondělí otevřou v obchodních centrech. Ty stát uzavřel kvůli pandemii v polovině března. Hrozí tak nákupní horečka. Své dveře otevřou i obchody nad 2500 metrů čtverečních mimo nákupní centra. Kvůli riziku nákazy by ale zákazníci měli dodržovat velké rozestupy a dbát na hygienu.

Na zahrádku s přáteli

Restaurace od pondělí mohou narazit sudy a uspokojit své věrné štamgasty. Národ pivařů si bude moct dopřát orosenou dvanáctku či jiný nápoj na venkovní zahrádce. Hospody a restaurace ale budou muset dodržovat jasná pravidla. Například stoly musí být od sebe vzdálené 1,5 metru. Podle epidemiologů si ale budeme moci u stolů roušky odložit.

Kosmetika nebo kadeřnictví

Po dlouhých týdnech už můžou Češi přestat zoufat. Své kadeře budou moci opět svěřit do rukou profíků. Ovšem za velmi přísných podmínek. Kadeřnice nebo kosmetičky budou muset mít nasazené roušky a k nim ještě ochranný štít. Kromě toho budou muset své provozovny také často dezinfikovat.

Zákazníci musí mezi sebou dodržovat povinné rozestupy. Podobná pravidla platí i u pedikúry, manikúry, masérských, regeneračních a rekondičních služeb. Kosmetičky na rozdíl od kadeřnic budou muset mít navíc ještě rukavice.

Za kulturou s podmínkou

Po dvou měsících své brány otevřou také muzea, galerie či výstavní síně. Návštěvníkům se otevřou také venkovní prostory zámků, hradů nebo skanzenů. Umožněny budou i divadelní nebo filmová představení. Ovšem s účastí, která nemůže převýšit 100 osob.

Pod stejnou podmínkou se mohou konat i sportovní, spolkové, taneční nebo tradiční akce. Na své si přijdou i milovníci poutí, cirkusů nebo ochutnávek. Do 100 osob bude možné uspořádat také svatby nebo bohoslužby.

Trénink pro profíky

Umožněny budou i venkovní tréninkové aktivity profesionálních sportovců. Ty se však zatím musí obejít bez veřejnosti. Organizovaných tréninků sportovců na venkovním i vnitřním sportovišti se nesmí zúčastnit opět více jak 100 osob.

Zkoušení jen s dezinfekcí

Všichni, co si chtějí koupit nové oblečení i obuv, by měli zpozornět. Nově si totiž lidé budou moci obuv a oděvy zkoušet až po dezinfekci rukou. Při vracení oděvů v rámci reklamace se zboží bude muset uložit na 24 hodin do karantény.

Doprava přes hranice

V souvislosti s uvolněním začíná obnova provozu mezinárodní železniční a autobusové dopravy. Obnovení přeshraničních linek bude závislé hlavně na podmínkách ostatních států. Například Polsko a Slovensko stále omezují vstup cizinců do země. Uvolnění se týká i letecké dopravy. Například aerolinky ČSA obnoví provoz do Paříže, Frankfurtu, Stockholmu a Amsterodamu až 18. května.

Návrat do lavic

V omezeném počtu maximálně po 15 lidech se do školních lavic mohou vrátit žáci a studenti posledních ročníků středních či vysokých škol. Deváťáci se mohou vrátit výhradně kvůli přijímacím zkouškám, ostatní studenti kvůli ukončení studia či přípravě na maturity. Ve stejném počtu se mohou otevřít i základní umělecké školy nebo jazykové školy.

U přijímacího testu z matematiky bude navýšen časový limit o 15 minut, v testu z českého jazyka bude časový limit navýšen o 10 minut. A změny budou i u zkoušky z dospělosti. Maturanti nebudou psát slohové práce z češtiny a cizího jazyka. Hodnoceni budou tak jen za didaktické testy a ústní projev.

Roušky do června?

Ministr Vojtěch by rád umožnil od 25. května návštěvy seniorů v LDN nebo v dalších zdravotnických a sociálních zařízeních a akce pro lidi do 500 lidí. Roušky by dle něj mohly být povinné od poloviny června pouze v MHD nebo v obchodech.

Rozhodně nesmíme vývoj epidemie podcenit. Musíme být připraveni i nadále efektivně reagovat,“ řekl ministr s tím, že opětovné nošení roušek na veřejnosti by kabinet mohl zvážit opět na podzim a v zimě, kdy dochází k častému respiračnímu onemocnění.

Co chce vláda uvolnit naposledy?

Od 25. května by měly otevřít tyto činnosti:

  • Restaurace, hospody, bufety, kavárny, vinotéky, pivotéky (vnitřní prostory)
  • Hotely, venkovní kempy a další ubytovací zařízení (včetně jejich restaurací a kaváren)
  • Taxislužby
  • Tetovací nebo piercingová studia
  • Zámky, hrady za přesně definovaných podmínek
  • Zotavovací akce apod. pro děti do 15 let věku
  • Zoologické, botanické a dendrologické zahrady (vnitřní prostory)
  • Pro žáky prvního stupně ZŠ s podmínkou nejvýše 15 žáků ve skupině, bez možnosti měnit složení skupin. Účast žáků však nebude povinná.

sukin-sa-vracia ( 10. května 2020 17:42 )

Ty nemáš co žrát? Tobě tam asi pořádně hrabe.....

frantacizek ( 10. května 2020 15:28 )

skvělé hoši, už se bojím míň, když si budu moci dát i jako nepivař zítra své dvě, každé do jedné nohy, hned tam naběhneme během dne. Byli jsme tady všici vystrašení skoro jako ten Sovět, který se třese na sovětské ambasádě v dobrovolné prodloužené karanteně doteď. A co více - dokonce mě má kadeřnice v L Orealu pomalu ve svářečské helmě teda v úterý zbaví i dikobrazího looku, kotlety mám už jako Elvis, hoši. Vynikající prostě, není to ještě úplně na to, abych Vás hoši volil, ale jsem z toho naměkko.

verka1 ( 10. května 2020 11:32 )

Hygiena na prvním místě 👍
Do hospody s rouškou pak sundat a pak znovu nasadit. To bude hygiena 😆

dvix ( 10. května 2020 11:13 )

Jooo huraa silene kolo konzumu se opet roztaci, muzeme konecne zit "svobodne" behat dokola v obchodaku jak po lobotomii no neni to krasa, miluju kapitalismus koho zajimaj nejaky duchodci kdyz prej vsichni stejne "umrou na neco jinyho" tak huraaa do promorovani 😀

dulin ( 10. května 2020 09:23 )

Česko začíná opět žít.Jen jsem zvědav jak dlouho ten uvolněnej život vydrží.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa