Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Viroložka po útěku z Číny: Koronavirus je uměle vyrobený. Světové kapacity nepřesvědčila

Autor: Darina Jíchová - 
16. září 2020
21:30

Čínská viroložka Li-Meng Jen (36) v dubnu utekla do Spojených států a před časem slíbila zveřejnit důkazy o tom, že byl koronavirus uměle vytvořen v čínských laboratořích. Vědkyně dostála svému slibu a na webu Zenodo publikovala své závěry. Podle ní Číňané stvořili smrtící koronavirus manipulací genetického materiálu jiných virů. Světoví experti dlouho čekali na důkazy, které Jen v Číně posbírala, z její předložené zprávy, o níž se domnívali, že potvrdí jejich domněnky o vzniku koronaviru, jsou však zklamaní. „Vše je nepodložené a neprůkazné,“ stěžují si. Zprávu přinesl list Daily Mail.

Novináři Daily Mailu už v srpnu informovali o viroložce Jen, která od vypuknutí pandemie v Číně sbírala důkazy o původu koronaviru. Ze svých zjištění byla tak vystrašená, že se rozhodla utéct z domova a vyhledat azyl v USA.

Nyní konečně zveřejnila závěry, ke kterým došla. Koronavirus způsobující nemoc covid-19, kterou se nakazilo už více než 29 milionů lidí po celém světě, byl podle ní vytvořen v čínských vojenských laboratořích.

„Je to všechno fikce“

„Nic není podloženo vědeckými poznatky,“ zhodnotila její tvrzení řada světových expertů, důkazy, které jim poskytla, je ani v nejmenším neuspokojily. „Je to všechno fikce,“ shodují se. Jen si ale stojí za svým názorem, že současný koronavirus vznikl spojením dvou typů koronavirů, které přenášejí netopýři.

Jen původně působila na prestižní Univerzitě v Hongkongu, kde byla zapojena do výzkumné sítě infekčních chorob, kterou zaštiťuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Pátrání po původu koronaviru prý dostala za úkol od nadřízeného Lea Poona, její alma mater i Poon od uprchlé vědkyně ale dali ruce pryč.

„Jejímu výzkumu bohužel nemůžeme připsat žádnou věrohodnost,“ uvedli vědci, kteří si její závěry přečetli. Na webu Zenodo si ho zobrazilo už 150 tisíc lidí, mezi nimi stovky expertů. Mikrobiolog Andrew Preston působící na britské Univerzitě v Bathu její studii odsoudil, nechal se slyšet, že nikdy nemůže vyjít v odborném časopise. „Celé to připomíná jednu velkou konspirační teorii,“ prohlásil Preston.

Experti: Koronavirus se vyvinul přirozenou cestou

„Takováhle studie může přinést víc škody než užitku, pokud se bude dál šířit bez kritického komentáře. Pokud lidé uvěří takovéhle konspirační teorii, negativně se to odrazí na celosvětové snaze snížit šíření koronaviru,“ varoval epidemiolog Michael Head. Připomněl, že už bylo dokázáno, že koronavirus „nevznikl záměrnou manipulací“. Závěry, které předložila Jen, se neshodují zatím s žádným jiným výzkumem.

„Tahle nová práce zatím nebyla přezkoumána jiným odborníkem, nenabízí žádná nová data, která by negovala předešlá zkoumání. Žádná vědecká kapacita se za ni dosud nepostavila a nepodpořila její tvrzení,“ navázal Head. Poukázal na to, že Jen napadá tvrzení respektovaného vědeckého deníku Nature Medicine, kde vědci z kalifornského výzkumného ústavu Scripps Research Institute, edinburské a dalších univerzit potvrdili, že současný virus je 7. známý koronaviru, který napadá lidi.

„Veškerý genetický materiál viru, který máme k dispozici, nasvědčuje tomu, že tento koronavirus vznikl přirozenou cestou,“ vysvětlil imunolog Kristian Andersen z kalifornského institutu. „Nenašli jsme žádné důkazy toho, že byl uměle vytvořen,“ řekl k současnému koronaviru virolog Trevor Bedford z výzkumného střediska v Seattlu.

Teorii o umělém vzniku koronaviru podpořil Trump

„Trh s mořskými plody, to byla všechno jen zástěrka, wuchanští lékaři mi poslali nařízení vedení, že musí koronavirus diagnostikovat jen u lidí, kteří mají nějakou spojitost s tržnicí,“ uvedla Jen už v jednom předchozím rozhovoru. Tržnice v čínském městě Wu-chan je považována za místo, odkud se koronavirus rozšířil do celého světa, vědci se zatím drží oficiální verze, že se přenesl z netopýrů, kteří se na trhu prodávají, na člověka. 

Existuje řada spekulací, že virus vznikl v nedaleké laboratoři a následně z ní i unikl. Tuto teorii podpořil na jaře například i americký prezident Donald Trump, který tvrdí, že měl možnost nahlédnout do důkazů, jež tuto verzi potvrzují. Další podrobnosti už ale nenabídl, od dubna už vícekrát toto tvrzení nezopakoval.

krkoun ( 17. září 2020 09:00 )

Hlavně do všeho zamotej komouše,ty uschlej debile

zaschla_spermie ( 17. září 2020 07:53 )

Netopýry tam žerou stovky let a nikdy žádná pandemie z toho nevznikla. Podle toho, jak rychle vir mutuje je vidět, že je čerstvě vytvořený a ještě se nestabilizoval.
Ovšem komouši mají povinnost tato fakta překrucovat či dokonce tvrdit, že ten vir do čínského ústavu pro vývoj biologických zbraní někdo propašoval ze západu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa