Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čínská viroložka vyšetřovala koronavirus. Ve strachu o život utekla do USA

Autor: Darina Jíchová - 
16. srpna 2020
17:22

Čínská viroložka Li-Meng Jen (36) na počátku roku 2020 dostala tajný úkol od svého nadřízeného, měla nashromáždit co nejvíce důkazů o novém koronaviru, který vypukl v čínském městě Wu-chan. To, co objevila, vedlo k jejímu útěku ze země. V Číně nechala rodinu, přátele i kariéru, ve strachu o život se jí podařilo dostat do Spojených států, kde se podle vlastních slov „ukrývá na bezpečném místě“. Našla důkazy o tom, jak se čínské úřady pokoušejí nákazu utajit, jak ignorují varování jejích kolegů o tom, že koronavirus se evidentně šíří mezi lidmi. V obavách, že ji Peking „nechá zmizet“, raději odjela. Její příběh přinesl list Daily Mail.

Jen působila na prestižní Univerzitě v Hongkongu, kde byla zapojena do výzkumné sítě infekčních chorob, kterou zaštiťuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Na konci prosince 2019 si ji k sobě zavolal její nadřízený Leo Poon a vyzval ji k výzkumu nového koronaviru. Spoléhal na její kontakty z Číny a to, že jí poskytnou všechny informace.

„Věděla jsem, že jsme na pokraji krize.“

Netušila, že to, co objeví, povede k jejímu útěku do USA. V lednu 2020 přinesl tisk první zprávy o „záhadné nemoci“ šířící se v Číně, tehdy ještě nikdo nevěděl, že se virus rozšíří po celém světě. V současnosti se novým koronavirem, který způsobuje nemoc covid-19, nakazilo přes 21 milionů lidí, více než 771 tisíc osob mu podlehlo.

Hned na počátku zkoumání dostala důkazy o přenosu nemoci z člověka na člověka. Tvrdí však, že úřady tyto závěry záměrně ignorovaly, dodala, že Peking doteď překrucuje pravdu o původu viru. Jen rovněž prohlásila, že čínští vědci mají „klíčové informace“ pro vývoj „skutečně účinné“ vakcíny. S tím, jak stoupal nejen počet nakažených, ale hlavně počet obětí, se Jen rozhodla promluvit. „Věděla jsem, že jsme na pokraji světové krize,“ sdělila Daily Mailu Jen.

„Nemohla jsem dál mlčet. Viděla jsem, jak Čína tají pravdu, a věděla jsem, že musím něco udělat. Jsem odborník a jsem schopná vysvětlit, co se děje,“ uvedla během rozhovoru vedeného přes skype. Svěřila se, že koronavirus zkoumala tajně v noci ve své laboratoři a sbírala důkazy. Když jich měla dostatek, sbalila se a v dubnu odjela z Číny.

Uměle vytvořený vir unikl po riskantních pokusech

Jen se obává, že Čína koronavirus uměle vytvořila, z vojenské laboratoře se podle ní dostal kvůli „riskantním experimentům na netopýrech“. Tvrzení mladé vědecké hvězdy je ale nepopiratelné, neměla jiný důvod, proč prchat ze své země. Jen by před sebou doma měla zářnou budoucnost, už v tak mladém věku měla místo v jedné z nejmodernějších laboratoří, publikovala ve všech předních časopisech a vystupovala na konferencích.

Pokud má skutečně k dispozici důkazy, o kterých mluví, mohla by potvrdit nejen to, že se Čína pokoušela utajit závažnost situace a zatýkala kohokoliv, kdo o viru mluvil, ale mohla by pomoct odhalit původ nákazy.

Byl to tajný úkol od profesora

Jen pochází z města Čching-tao a ke studii medicíny ji inspiroval její dědeček, původně chtěla být oftalmoložkou a specializovat se na oční choroby, před pěti lety ale změnila obor a stala se viroložkou. Zabývala se výzkumem influenzy, SARSu i koronavirů. „Profesor Poon mi zkoumání wuchanského koronaviru zadal jako úkol pro hongkongskou vládu, upozornil mě, že Čína s nimi nesdílí informace. Říkal, že výzkum povedu v podstatě tajně,“ jeho žádost přišla ve stejný den, 31. prosince 2019, kdy tchajwanští vědci upozornili WHO na šíření respirační choroby ve Wu-chanu.

Viroložka věří, že si ji Poon vybral proto, že jejím rodným jazykem je mandarínština, nejrozšířenější jazyk v Číně, a ne kantonština, která se užívá v Hongkongu. Navíc má Jen známé v laboratořích a nemocnicích po celé Číně. První informace o koronaviru získala z platformy WeChat, tu pro šíření varování před nemocí použil i lékař Li Wen-liang (†34). Nemocnice, úřady i policie mladého lékaře za jeho čin potrestaly, Li se nakonec virem sám nakazil a podlehl mu.

Útlak vědců

„Pak mi psal i známý z Pekingu, řekl mi, že se bojí cokoliv publikovat a že se mu úřady vysmály, když jim ukázal důkazy o přenosu z člověka na člověka,“ dodala Jen. „Všechny výzkumy, které se jim nelíbily, byly cenzurovány. Genetickou informaci publikoval jako první šanghajský vědec a oni mu pak hned zavřeli laboratoř,“ popsala Jen. „Měli všechno k tomu, aby zakročili a varovali lidi, ale oni jim místo toho řekli, že se není čeho bát,“ vypověděla zhrozená viroložka.

Jen uvedla, že během ledna začala ztrácet své kontakty, lékaři z Wu-chanu mnohdy končili na výslechu na policii, nebo na koberečku před šéfy nemocnic, kde pracovali. Mnozí se začali bát a přestali s ní i dalšími sdílet informace. Jen fungovala i jako linka mezi svými kontakty a profesorem Poonem. Následně ji ale vyzval, aby zanechala tajného výzkumu a věnovala se „normální“ práci. I on jí naznačil, že by mohla zmizet, pokud bude pokračovat.

Pomoc youtubera

„Trh s mořskými plody, to byla všechno jen zástěrka, wuchanští lékaři mi poslali nařízení vedení, že musí koronavirus diagnostikovat jen u lidí, kteří mají nějakou spojitost s tržnicí,“ tvrdí Jen. „Věděla jsem, že svůj výzkum a nasbírané důkazy musím zveřejnit, ale bála jsem se. WHO také selhala a nevarovala svět včas.“ Jen vysvětlila, že se spojila s antikomunistickým youtuberem Lu Tem, který 19. ledna zveřejnil její závěry. Tři dny nato čínská vláda vyhlásila karanténu Wu-chanu. „Byla jsem tak nervózní,“ přiznala. Svůj výzkum následně anonymně publikovala i na internetu.

Nadále spolupracovala i s youtuberem Luem, právě ten ji v dubnu varoval, že je v nebezpečí, že tajné služby mají informace o tom, kdo je jeho vědecký zdroj. Jen se s celou věcí svěřila manželovi a prosila ho, aby s ní utekl. Muže ale její akce rozzlobila a rozhodl se zůstat v Číně. „Strávili jsme spolu 7 let, měli jsme krásné manželství, ale uvědomila jsem si, že má naprostou hrůzu z vládnoucí strany,“ vysvětlila.

„Nemohla bych žít sama se sebou, kdybych nic neudělala.“

Do Los Angeles přiletěla 28. dubna, měla jen příruční zavazadlo, aby nevzbudila podezření. Na letišti přemluvila strážníky, aby ji neposílali zpět. Americkým úřadům pak vypověděla, proč do USA přijela – říct pravdu o koronaviru. Mezitím v Číně policie prohledala její dům i domy jejích rodičů, přátel a kolegů. Její rodiče ji za její čin museli veřejně odsoudit a označit za „zrádkyni národa“. Na čínských sociálních sítích je proti ní vedena urážlivá kampaň. „Nemohla bych žít sama se sebou, kdybych nic neudělala,“ uvedla Jen.

Ruce pryč od viroložky dala i její laboratoř na Univerzitě v Hongkongu. „Její výzkum není skutečně vědecký, jsou to jen sesbírané informace z doslechu,“ stojí v oficiálním vyjádření ústavu. Vystoupil proti ní i její nadřízený, profesor Poon, který ji podle jejích vlastních slov k výzkumu vyzval. Jen si ale za svými závěry stojí.

Omasta ( 16. srpna 2020 18:20 )

Když je to bezpříznaková chřipečka, tak nejlepší, co mohla slušná společnost udělat, je utajovat počty bezpříznakových nakažených.

Lidi uvažujte, co čtete! Je to vůbec reálné? Když je virus jeden společný pro celý svět, můžou se od člověka s těžším průběhem naskazit víc než od člověka s bezpříznakovým průběhem?. V tom je celá komedie, že omezují na svobodě jen lidi s těžším průběhem a ti s lehkým průběhem to dál šíří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa