Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Odmítače roušek stihl „výchovný“ trest: Kopou hroby zemřelým s koronavirem!

Autor: ran - 
16. září 2020
11:28

Čerstvý případ kreativního trestu za porušování nařízení, zakrývání úst a nosu na veřejnosti, je z provincie Východní Jáva. Tam, konkrétně v regionu Cerme, nedávno dostalo trest 8 lidí, kteří odmítali nosit roušky - kopou hroby pro ty, kdo koronaviru podlehli nebo zanedlouho podlehnou v tamní stále nekončící první vlně nákazy.

V Indonésii platí od začátku dubna nařízení o nošení roušek. Pokud ho lidé poruší, musí za trest vykonávat veřejně prospěšné práce. Ty zahrnují kopání hrobů obětem, čištění kanálů, případně úřady provinilce zavřou do pohřebních aut. Indonéské úřady se snaží o odstrašující tresty tak, aby si občané toto jednání dobře rozmysleli. 

Aby hříšníci nepřišli do kontaktu s potenciálně kontaminovaným materiálem, těl se vůbec nedotýkají. Jen hloubí jámy, kam se posléze vkládají rakve s nebožtíky. K manipulaci s rakvemi je určen zdravotní personál s celotělovým ochranným vybavením. Trest si „odmítači“ roušek odpykávají v jedné z vesnic, o nichž šéf místního regionu ví, že má nedostatek kopáčů. „Trestanci“ jsou rozděleni vždy po dvou na jeden hrob.

Podle zpravodajského webu SBS.com.au to ale není jediný druh trestu, který místní mohou okusit. Druhý zářijový týden třeba policie donutila některé z těch, kdo porušovali pravidla, vsednout do pohřebního vozu s umístěnou rakví a pak měli za úkol přemýšlet nad důsledky svých činů. Obchodníkům zase jindy zavírají provozovny nebo zastavují činnost a posílají je na čištění odpadních stok.

Uvidí se v budoucnu, jakou další taktiku úřady nasadí, pokud by tato „léčba šokem“ nezafungovala. Už nyní pro kýžený efekt vláda vystavuje na ulicích prázdné rakve. Co ji napadne dál? Ve čtvrté nejlidnatější zemi světa mají od začátku pandemie už 225 tisíc případů nákazy a 8 965 mrtvých.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

BoziMilda ( 16. září 2020 21:35 )

Souhlasím, třeba já mám sociální cítění, klidně pár lidem hrob vykopu.

liborwotty ( 16. září 2020 17:17 )

A to je právě problém. Kdyby kopali hroby zemřelým pouze na Covid, tak slušný veget.

Maximilian ( 16. září 2020 12:14 )

U nás by měli papír na záda,ze zdravotních důvodu nelze kopat,jen melouchy delat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa