Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chlapce (†13) při venkovním plavání infikovala smrtonosná améba: Nosem mu pronikla až do mozku!

Autor: jel - 
14. září 2020
17:44

Tanner Lake Wall byl s rodinou a přáteli na dovolené na Floridě. Dva dny strávil koupáním v jezeře, když zničehonic onemocněl. Příčinou byl nebezpečný parazit!

„Zvracel, měl silné bolesti hlavy,“ popsal otec symptomy svého syna. V nemocnici, kam Tannera rodiče zavezli, chlapci lékaři diagnostikovali streptokoka. Rodičům se to ale moc nezdálo, a proto se rozzlobili a vzali syna do jiné nemocnice.

„Tam nám řekli: ,je nám líto, ale váš syn nemá bakteriální meningitidu, má parazitickou amébu, na kterou neexistuje lék,“ prozradil News4jax nešťastný tatínek a dodal, že chlapce hned připojili na plicní ventilaci.

Později museli rodiče učinit strašné rozhodnutí. Milovaného synka nechali odpojit od přístrojů poté, co jeho mozek již nevykazoval žádnou aktivitu. „Miloval přírodu, rybaření, pobyt venku,“ vzpomíná na Tannera jeho maminka Alicia.

Rodiče dodali, že by rádi varovali ostatní před nebezpečným parazitem, který si vyžádal život jejich syna. Prvokovi se často přezdívá požírač mozků a číhat může ve sladkovodních vodách.

Améba se jmenuje Naegleria fowleri proniká do mozku podél čichového nervu a způsobuje tzv.  primární amébovou meningoencefalitidu. Na nemoc v USA již testovali lék, je ale nutná včasná diagnóza, jinak hrozí nevratné poškození mozku. 

Největší epidemie byla v Česku

Na světě naštěstí není známo velké množství případů. Většina z nich však byla smrtelná. Největší epidemie na světě se odehrála v České republice v šedesátých letech. V plaveckém bazénu v Ústí nad Labem se tehdy nakazilo 16 lidí, kteří všichni zemřeli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání