Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Exotický ráj se změnil v peklo.“ Roba pandemie uvěznila na ostrově, syna (4) neviděl měsíce

Autor: Darina Jíchová - 
26. srpna 2020
18:30

Rob Small (41) z Velké Británie je od března uvězněn na malém ostrůvku Upolu v Tichém oceánu. Kvůli pandemii koronaviru se nemůže vrátit domů ke své rodině, ostrov je součástí souostroví Samoa, jehož vláda zakázala jakékoliv cestování z nebo do země. Small se obává, že svou rodinu uvidí nejdříve na Vánoce, informoval deník Daily Mail.

Small působí jako instruktor potápění a práce na Upolu se zpočátku zdála jako sen. Nepředstavoval si ale, že kvůli pandemii koronaviru jednoho dne zůstane uvězněn statisíce kilometrů od domova. „Upolu je ráj, ale změnil se pro mě v noční můru,“ postěžoval si Brit. Zavzpomínal, jak na jaře „rozjížděl byznys“ a užíval si bělostné pláže a azurového moře.

Pak ale přišel 26. březen a samojská vláda vyhlásila karanténu a zastavila veškerou mezinárodní letecké dopravu, nikdo nesmí na ostrov přiletět ani z něho odletět. Nejbližším ostrovem je Fidži, lodní doprava je ale značně omezená. Přestože Samoa nezaznamenala žádný případ koronaviru, na souostroví nadále platí stav nouze.

Brit už ví, co je pro něj ráj

„Rád sem tam cituju z filmu Pláž, kde postavy diskutovaly, co to znamená ráj: Není to místo, kam jdete, ale pocit, který cítíte v životní chvíli, kdy jste součástí něčeho,“ sdělil Small Daily Mailu, novinářům se rovněž svěřil s tím, že nevěří, že se domů dostane dřív než Vánoce. Dodal, že mu velmi chybí jeho přítelkyně Becky a čtyřletý syn Oliver.

„Výrok je téměř pravdivý. Trčím v jižním Pacifiku už 5 měsíců, nemám v podstatě co dělat a konec mého uvěznění je v nedohlednu. Díky tomu jsem si uvědomil, co je to skutečný ráj, proto se můžu identifikovat s touto filmovou hláškou,“ vysvětlil Small. „Ráj je pro mě rodina, blízcí přátelé, ráj je pro mě být obklopen svými milovanými. To je pro mě pocit štěstí, kterého se mi může dostat jen v jejich společnosti – Zoom a Skype nepočítám. Pokud jsem s nimi, na místě pak nezáleží,“ objasnil Brit.

Samoa je turisticky „mrtvá“ 

Small se svým obchodním partnerem Brunem Kinrossem otevřeli sportovní a potápěčské centrum Pure Ocean v roce 2016. Předtím žil na Cookových ostrovech, kde rovněž pracoval jako potápěč. Dvojice vyhrála konkurz hotelu Sheraton, který pro své klienty hledal turistické lákadlo. Od té domy Small „pendluje“ mezi Samoou a Londýnem, kde žije jeho rodina.

„Většinou to střídám po dvou měsících, dva měsíce na Samoi, dva v Londýně. Dohromady jsem tak od rodiny odloučen 6 měsíců každý rok. Už dříve jsem přemýšlel o tom, že mi utíká dětství mého synka, teď ale vím, že jsem skutečně dlouho pryč,“ dodal Small. Doplnil, že turismus na Samoi je kvůli uzavření hranic „úplně mrtvý“. Trpí tak i turistická letoviska a další atrakce, mezi nimi i jeho potápěčské centrum.

„Máme od dubna zavřeno a nemyslím, že budeme v nejbližší době otevírat,“ sdělil tisku. „Zatím veškeré informace nasvědčují tomu, že Samoa zůstane zavřená do konce roku. Vláda podnikatelům neposkytuje žádnou pomoc, jako je tomu v jiných zemích. Nám nezbývá než doufat, že se otevřou hranice – snad dříve než později. Jinak už náš byznys nedáme dohromady,“ řekl Small.

Zloději mu vykradli dům

„V tuhle chvíli je nemožné dostat se domů,“ prohlásil. Za normálních podmínek mu cesta do Londýna zabere mezi 38 až 50 hodinami, záleží na přestupech. „Musíte letět přes Sydney nebo Auckland, pak do Singapuru a pak teprve do Londýna,“ popsal. I kdyby se Smallovi povedlo odjet z Upolu, obává se, že by se pak nemohl vrátit. „Nemůžu tu všechno nechat, svůj dům, podnik, psy a prostě doufat, že tu budou, až se vrátím,“ uvedl Small.

Svěřil se také s tím, že byl obětí vloupání. Z jeho domu někdo ukradl veškerou elektroniku a oblečení. Zbyly mu dvoje kraťasy a pár triček, pachatelé mu rovněž vzali „prsten pro štěstí“, který sice podle Smalla nemá žádnou reálnou hodnotu, nicméně ho měl u sebe při každém ponoru od svých 15 let. Brit se obává, že pokud by odjel, zloději by se vrátili pro zbytek jeho věcí. Uvedl také, že když nemá nic na práci, objevuje krásy ostrova při cestách autem nebo při projížďkách na motorce.

Small: Přeji si pomazlit se se synem

Denně si také volá s přítelkyní Becky. „Je skvělé, že díky Zoomu a Skypu spolu můžeme mluvit tváří v tvář. Dostanu díky tomu možnost nahlédnout do života rodiny,“ prohlásil Small. Ve volných chvílích se věnuje také meditaci a přemýšlení.

„Jako rodiče bereme spoustu věcí za samozřejmé. Moje rada pro druhé je: važte si každé společně strávené chvíle. Věřte mi, nechcete být ve stejné situaci jako já, kdy nevíte, kdy znovu obejmete své dítě. Moje největší přání, kromě toho, že chci, aby skončila pandemie, je být doma a pomazlit se se synem. Chci vidět svoji rodinu,“ zakončil Small.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

MilNov ( 27. srpna 2020 05:33 )

Když by byl Rob tisíce kilometrů od domova, to by ještě šlo, ale on je dle autora článku vzdálen STATISÍCE km, a to mu tedy není opravdu co závidět.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa