Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Turisté prchají z Chorvatska, aby se vyhnuli karanténě. Britové ji zavedou i pro sousedy ČR

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
21. srpna 2020
15:00

Obavy britských turistů a prognózy expertů se naplnily, od soboty 22. srpna britská vláda vyhlásila povinnost 14denní karantény pro všechny cestující z Chorvatska, stejné pravidlo platí pro navrátivší se z Rakouska a karibského ostrovního státu Trinidad a Tobago. Z karanténního seznamu naopak Londýn vyškrtl Portugalsko, oznámil ministr dopravy Grant Shapps. Opatření si podle něj vyžaduje nepříznivý vývoj pandemie covidu-19 v dotčených zemích.

Británie už minulou sobotu zavedla povinnost 14denní karantény pro všechny cestující z Francie, Nizozemska, Malty, Monaka a některých zámořských území Británie a Nizozemska. Ještě předtím britské úřady ze seznamu bezpečných zemí vyškrtly Španělsko. Předpokládá se, že v Chorvatsku je momentálně kolem 20 tisíc Britů. Již ve čtvrtek jejich značná část vzala útokem letiště ve Splitu a sháněla letenky domů.

Britové bědují kvůli karanténě

„Data ukazují, že musíme vyškrtnout Chorvatsko, Rakousko a Trinidad a Tobago z našeho seznamu koronavirových cestovních koridorů, abychom udrželi čísla NÍZKO. Pokud přijedete do Británie po sobotní 4:00 z těchto destinací, budete se muset na 14 dní sami izolovat,“ napsal Shapps na twitteru.

„To snad ne, covid-19 mi překazil plán B na dovolenou, místo na Ibizu jsem chtěl do Chorvatska,“ postěžoval si na twitteru jeden z jeho uživatelů. Nebyl zdaleka sám, tisíce Britů nyní ruší plánové cesty do zahraničí. „Dvakrát jsme letos plánovali dovolenou, pokaždé do Chorvatska a pokaždé nám to zkazil koronavirus,“ pod Schappovým příspěvkem se množí komentáře podobného typu, mnozí se ptají na možnosti vrácení peněz za zakoupené letenky.

Samotná Británie za posledních 24 hodin zaznamenala 1182 nových případů koronavirové nákazy, což je druhý nejvyšší nárůst od 21. června, vyplývá z vládních údajů. Británie rovněž hlásí dalších šest úmrtí v souvislosti s covidem-19. Celkový počet úmrtí v infekcí nejhůře zasažené evropské zemi tak podle oficiálních statistik dosáhl 41 403.

Portugalsko je nově bezpečné

Bez povinnosti karantény mohou Britové nově vyjet do Portugalska, což uvítalo tamní ministerstvo turismu i zahraničí. „Toto rozhodnutí je výsledkem kvalitních bilaterálních jednání,“ uvedlo portugalské ministerstvo zahraničí na svém twitteru.

SCHWARZENBERG ( 22. srpna 2020 08:57 )

H o v n o s l á v i e už dávno neexistuje

SCHWARZENBERG ( 22. srpna 2020 08:56 )

Srbskej cigoš, tak jsem se trefil.

SCHWARZENBERG ( 21. srpna 2020 21:06 )

To víš že budu. A budu stát nad tebou a kopat tě do toho tvýho špinavýho zadku

SCHWARZENBERG ( 21. srpna 2020 21:04 )

Tak leda ve tvých vlhkých snech, syne starý toaletářky

SCHWARZENBERG ( 21. srpna 2020 18:36 )

Já bych teda moc nejásal. Pokud se tohle děje v létě v Chorvatsku tak nechci ani domýšlet jak bude vypadat zimní sezona tady.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa