Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Roušky se vrací i do kadeřnictví a hospod: Přehled nových pravidel a výjimek

Aktualizováno -
19. srpna 2020
22:15
Autor: ČTK, red - 
19. srpna 2020
11:50

Od 1. září budeme muset v Česku opět nasadit ve vnitřních prostorách roušky. Nad rámec této informace ale moc známo nebylo. Detaily prozradil až dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a hlavní hygienička Jarmila Rážová - podle nich se roušky vrátí například i do kadeřnictví nebo restauračních zařízení. Podívejte se, jaká pravidla budou platit. Máme pro vás i grafický přehled.

„Povinnost nošení roušek bude ve vybraných vnitřních prostorách,“ řekl ministr Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci a zmínil obchody, prodejny, obchodní centra, restaurace, pošty, kadeřnictví a salony, kde se dělá manikúra a pedikúra. Nošení roušek bude kromě škol povinné i na vnitřních hromadných akcích, ty jsou podle Vojtěcha nejrizikovější.

„Nově bude povinnost ve všech zdravotnických zařízeních,“ stejně tak je bude nutné mít v MHD i ve vozech taxi služeb.

Otázky a odpovědi kolem roušek (údaje k 19. 8. 2020) Otázky a odpovědi kolem roušek (údaje k 19. 8. 2020) | Ministerstvo zdravotnictví ČR

Bez roušek při cvičení i u soudu

Výjimky se týkají osob do dvou let věku a se sníženým intelektem. Dále je výjimka pro sportovce - nemusí je nosit lidé ve fitness centrech, na koupalištích a podobně - to však ale pouze při samotném výkonu sportu. Při přesunech po prostoru by měli mít roušky nasazené.

Roušky také nebudou muset být u soudu. „Při svědecké výpovědi je nutné vidět do obličeje,“ zmínil Vojtěch připomínku z praxe. Nebudou je muset nosit ani soudci.

Zahalená nevěsta i ženich

Nošení roušek se podle nového opatření týká i svateb, které budou od prvního září ve vnitřních prostorech, tedy v kostelech, zámcích a jakýchkoli dalších budovách. Po celou dobu svatby je budou muset mít na sobě svatebčané i novomanželé.

Ministerstvo, co se týče přímo svateb, umožnilo jedinou výjimku. „Roušky nebudou nutné u novomanželů při manželském slibu,“ informoval ministr Vojtěch. Po slibu už je ale i novomanželé nasadí.

Podobně jako v restauracích, i při konzumaci na svatební hostině roušky nebudou vyžadované, dodal ministr zdravotnictví.

Na stadionech bude víc lidí

„Nově navyšujeme počty míst v rámci hromadných akcí, pokud jsou rozděleny na sektory,“ řekl Vojtěch s tím, že jde o vstřícný krok k organizátorům sportovních a kulturních akcí.

Dosud platilo, že na hromadných akcích mohlo být až 5 sektorů po 1000 lidí venku a 500 vevnitř. „Takových sektorů s vlastním vstupem nyní bude moct být až deset,“ řekl Vojtěch a dodal další novinku: „Uvnitř, pokud lidé mají roušku, nebude nutné sedět ob řadu a držet rozestupy.“

Vojtěch nepředpokládá šťastný podzim

Ministr Adam Vojtěch i hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová vyjádřili na tiskové konferenci obavy z dalšího vývoje epidemické situace v zemi. „Podzim pravděpodobně nebude úplně šťastný, když vidíme ta čísla,“ řekl ministr s tím, že předpokládá, že nemoc se bude šířit mezi lidmi.

Důvodem k tomuto preventivnímu opatření je podle hlavní hygieničky Rážové to, že se budou potkávat i lidé, kteří nejsou v jedné domácnosti. Podotkla také, že k podobným zpřísněním přistupují i v jiných evropských státech. Zmínila, že jsou i země, kde v druhé vlně zaznamenali velké problémy.

Rážová oroduje za roušky

Na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně hygienička Rážová důrazně apelovala na to, aby lidi roušky opravdu nosili. „Je to jednoduchá bariera, která zabraňuje šíření kapének, a to zejména při mluvení, dýchání a kašlání,“ řekla a vyzdvihla to, že takové opatření nemá žádný vliv na ekonomiku.

„Všichni se vrátíme do práce, děti do škol, bude se mnohem více migrovat i MHD, budeme se stýkat mladí i staří, zvyšuje se riziko,“ upozornila a zmínila také, že se kolem října začnou objevovat jiná respirační onemocnění, jako třeba chřipka.

Časté otázky k používání roušek od 1. září 2020

Chystám se na poštu, musím mít roušku?

ANO. Toto platí i v případědalších vnitřních prostor, kdejsou poskytovány služby.

Je povinné mít roušku při návštěvě lékaře?

ANO, bez roušky se zde neobejdete. Totéž platí i přinávštěvě lékárny.

Musím používat roušku při návštěvě kadeřnictví či kosmetiky?

ANO, rouška je zde nutná. Používat ji musí jak klient, tak pracovník.

Jak je to s povinností nosit roušku v MHD?

Ve všech prostředcíchveřejné dopravy platí povinnost nosit roušku.

Jak je to s rouškami při návštěvě kulturních akcí ve vnitřních prostorách?

Při návštěvě kina, divadla či dalších kulturních akcí uvnitř je použití roušky povinné.

Je povinné mít roušku přinávštěvě městského úřadu?

Ano, tato povinnost platí provšechny úřady.

Platí povinné používáníroušek i pro nákupní centra?

Ano, roušku musíte používat ve všech prostorách nákupních center.

Platí povinnost používání roušek ve vnitřních prostorách i pro malé děti do dvou let věku?

NE. Tato povinnost senevztahuje na děti do dvou let věku. Výjimkou jsou také například osoby s poruchouintelektu a další skupiny.

Jsem řidič vozidla veřejné dopravy. Musím mít během řízení roušku?

NE, pokud nejste v přímém kontaktu s cestujícím.

Jak je to s používáním roušek v restauracích, kavárnách a foodcourtech?

V době konzumace nemusím roušku používat. Při pohybu po provozovně je však rouška nutná.

Platí povinné nošenír oušek ve vnitřních prostorách i pro snoubence?

Snoubenci nemusí používat roušku v průběhu sňatečného obřadu. Pro svatební hosty však povinnost platí.

Jdu si zacvičit do posilovny. Je nutná rouška i zde?

NE. Obecně platí, že při sportování ve vnitřních prostorách není rouška povinná.

Chystám se do bazénu, jak je to s rouškami v těchto prostorách?

V případě bazénů není rouška požadována. Totéž platí i v případě saun.

Jak je to s rouškami při focení novomanželů?

Při focení novomanželů, včetně společné fotografie,nejsou roušky povinné.

Musím mít roušku i při cestě jiným veřejným nebo hromadným dopravním prostředkem?

ANO, roušku je však možné odložit v době konzumace potravin či nápojů, pokud to umožňuje přepravní řád.

Musím mít roušku ve škole?

Ano, ale pouze ve společných prostorách, vetřídách rouška povinná není.

Musí mít roušku účastníci soudního řízení?

NE, roušku nemusí mít soudci, účastníci, svědci, znalci a tlumočníci. V případě účasti veřejnosti je rouška nutná.

mim33 ( 20. srpna 2020 09:30 )

Každý ví, že je Ken hlupák, ale tahle poslední roušková komedie přesahuje i jeho meze blbosti. Taky je divné, že loutka něco udělala samostatně bez vědomí Bureše. Spíš to vypadá na předvolební divadlo, kdy to bylo domluveno, sledují se průzkumy mínění a když jsou už dokonce i kobliháři nespokojeni, Bureš jako vždy zázračně zasáhne ve stylu Superman.

Omasta ( 19. srpna 2020 23:38 )

Úplně absurdní je, že do karantény dávají jen lidi se zjevnými příznaky. Bezpříznakoví smějí nemoc roznášet. Pro vás je jedno, jestli kortonavirus chytnete od bezpříznakového nebo s příznaky. Virus je jen jeden. Jestli vy to budete mít těžké, závisí jen na vaší zdravotní odolnosti.
Ze stejného důvodu nemohou restrikce nikoho zachránit od smrti ani od hospitalizace. Restrikce mohou jen snížit šanci nákazy a tím zpozdit šíření a současně prodloužit epidemii i trvání hospodářských ztrát.

Omasta ( 19. srpna 2020 23:32 )

Když soud zrušil restrikce a roušky jakožto neústavní, Babiš uposlechl. Soudu nedodali důvod, proč by restrikce měly být. Jediný důvod restrikcí a tím i prodlužování trvání epidemie je, aby se nezahltily nemocnice hospitalizovanými. Jak můžete vidět v grafu, i v dubnu byly nemocnice poloprázné.
https://onemocneni-aktu­alne­.mzcr­.cz/co­vid-19/prehled-hospitalizaci

U nových nařízení znovu není objasněn důvod, proč by měla ta bezpříznaková epidemie trvat déle. Ono by se nestalo nic tak jako tak. Ale komedii s koronavirem hrají i ostatní státy a znepříjemňujou nám cestování karanténama a poškozují příjmy zaměstnancům.

Omasta ( 19. srpna 2020 23:19 )

Vy jste to trefil a dost výstižně. Babiš zpomaluje nákazu rouškami. Zpomaluje znamená prodlužuje trvaáí, aby lidi byli vystrašení ze smrti až do voleb a blahořečili ho za přísné restrikce. Jenže tito příznivci postupně odpadnou až tu bezpříznakovou chřipečku prodělají.
Nesmíme dovolit, aby Babiš prodlužoval trvání nákazy a tím poškozoval všechny pracující v cestovním ruchu. Nesmí škodit ekomomice a prošustrovat peníze na odškodné!

elega ( 19. srpna 2020 20:26 )

Ještě předtím vystuduj to, co ona. Pak s ní můžeš polemizovat. Ale ty máš asi jen základku? Ani tu ne, neumíš ani pravopis vlastní mateřštiny, fakt hrozný...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa