Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Z Česka se náhle „vypařila“ třetina nakažených. „Výmluvy Vojtěcha,“ útočí Fiala

Aktualizováno -
26. července 2020
21:39
Autor: ČTK, for - 
26. července 2020
21:00

V Česku je podle ministerstva zdravotnictví 3479 aktuálně nemocných covidem-19, o třetinu méně než ráno. Úřad tak výrazně revidoval koronavirové statistiky, ráno uváděl o 1775 případů více. Podstatně se také zvedl údaj o počtu vyléčených, a to z 9590 na 11.423. Vyplývá to z údajů, které ministerstvo dnes vpodvečer zveřejnilo na svém webu. Audit počtu vyléčených nařídil tento týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Nová data se setkala s bouřlivou reakcí. Podle epidemiologa Romana Prymuly ani nyní nejsou zcela přesná. 

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška byly některé hygienické stanice v krajích v poslední době vytíženy eliminací epidemie v lokálních ohniscích nákazy a aktualizace údajů o počtech vyléčených pro ně nebyla prioritou. Nová čísla jsou výsledkem zpětné kontroly dat, vysvětlil Dušek v České televizi. „Není to žádný skok, který by měnil podstatu hodnocení celé epidemie,“ dodal.

Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly není údaj aktuálně nakažených nijak rozhodující a je poměrně nepřesný. „Kromě toho, že se vždy nedaří odhlašovat uzdravené včas ze systému, za to může i změna metodiky, kdy má být nakažený po dvou týdnech brán jako uzdravený,“ řekl.

Celkem se v Česku od začátku epidemie nakazilo novým koronavirem 15.273 lidí. V sobotu přibylo 131 potvrzených případů, necelá polovina pátečního počtu. Výrazně nižší byl ale i počet provedených testů, který klesl z více než 6200 v pátek na sobotních 2262. Dnes byly testy pozitivní zatím v 61 případech.

V souvislosti s nákazou novým koronavirem v Česku dosud zemřelo 371 lidí. Hospitalizovaných je 149 nakažených, stav 15 z nich hodnotí lékaři jako vážný.

Počet aktuálně nakažených klesl o třetinu

Denní počty nově potvrzených případů tento týden čtyřikrát v řadě přesáhly 200. V souvislosti s tím také stoupaly údaje o počtu aktuálně nakažených. Podle původních čísel jejich počet v úterý poprvé od začátku epidemie vzrostl nad 5000. Ukazatel stoupal i v dalších dnech, a to až na 5290 případů v pátek.

Ve středu ministr zdravotnictví Vojtěch oznámil, že nechá počty aktuálně nemocných prověřit. Podle dnes publikovaných revidovaných údajů se počet aktivních případů držel od začátku týdne do středy pod 3000 a v následujících dnech postupně vzrostl na dnešních 3479.

Video  Ministr Adam Vojtěch na čtvrteční tiskové konferenci  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Chytrá karanténa je stejně blbá jako vláda,“

Nová data po auditu ale pobouřila některé politiky. „Už Churchill říkal, že věří jen té statistice, kterou sám zfalšoval. Ministr Vojtěch se jeho citátem zřejmě inspiroval. Ale místo auditu nemocných by konečně měla začít fungovat chytrá karanténa, za kterou plně zodpovídá. Neschopnost a výmluvy jsou už dlouho do očí bijící,“ reagoval na twitteru předseda ODS Petr Fiala

Ještě prudčeji pak okomentoval novou statistiku Marek Výborný (KDU-ČSL). „Pane ministře, sbalte si věci a rezignujte,“ uvedl. Bývalý předseda lidovců se diví, že by měl mít ještě někdo důvěru v data a považuje to za hazardování se společností.

„Když se daří, tam se daří! Ministr zdravotnictví nařídil audit počtu nemocných a rázem jich ubylo. Tak mě napadá, nemohla by ministryně financí uvažovat o auditu schodku státního rozpočtu? ;-),“ přisadila si i poslankyně za STAN Věra Kovářová. 

Ozvala se i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Aktuálně nemocných je skoro o dva tisíce méně, protože se mění covidové statistiky. Takže chytrá karanténa je stejně blbá jako tahle vláda, ale aspoň tu máme chytrou statistiku. #nemehla,“ reagovala.

Šéf ÚZIS Dušek ale zmiňuje, že současná kontrola dat aktuálně nemocných byla od počátku epidemie již třetí. V budoucnu se budou opakovat, dodal. Podle něj je statistika uzdravených jediná, která vyžaduje kontrolu.

Na věrohodnost statistik podle Duška výsledky kontroly nemohou mít vliv, protože počty nově diagnostikovaných, zemřelých i hospitalizovaných se sledují v reálném čase, když se vloží do databáze. „Záznam o vyléčení je jediný, který vyžaduje nějakou zpětnou kontrolu,“ řekl dnes Dušek. 

Po jisté bouři, kterou nová data strhla, zareagovalo na sociální síti také ministerstvo zdravotnictví. „KHS udělaly mimořádnou aktualizaci databáze covid. Došlo tím ke zpřesnění počtu vyléčených. Nejedná se o chybu, pouze byla data ze strany KHS doplněna. Ke zpoždění v zadávání dat došlo na několika KHS z důvodu toho, že soustředily veškeré své kapacity na zastavení šíření infekce,“ uvedlo na twitteru. 

Dušek hygieniky pochválil za to, že v lokálních ohniscích nákazy dali přednost trasování před zpětným doplňováním záznamů. Ohnisek se v uplynulých týdnech v ČR vyskytlo několik. Nejvíce nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel stále vykazuje Karvinsko, a to přes 62. Následuje okres Jihlava s 57 a Frýdecko-Místecko s 39 nakaženými na 100 tisíc obyvatel za poslední týden. „Když řešíte ohnisko a máte tam na to několik málo lidí, tak samozřejmě priorita je zastavit epidemii, a ne hlídat databázi,“ řekl Dušek.

Video  Ministr Adam Vojtěch na čtvrteční tiskové konferenci  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

krapotkin ( 27. července 2020 12:39 )

Asi ne, protože ve vládě nikdo jiný než bývalí soudruzi nesedí.

avina ( 27. července 2020 09:54 )

Fiala je plný negace. To by byla katastrofa,kdyby byl ve vládě. Současná vláda dělá vše, co umožní situace. Je to také i na lidech- přístupu, pomoci. Držím palce ministrovi zdravotnictví. Je dobrý, statečný. Lidé cestují a pak zde kritizují.

gejzovic ( 27. července 2020 09:41 )

Podle Fiali se stydim řici někomu profesore,snad nejsou všeci takovy hnupove

mak ( 27. července 2020 05:17 )

Denní potůcty dnes a n jare jsou zcela nesrovnatelne údaje, když na jare se téměř netestovako - pozitivních bylo nejspíš vuc nez dnes.
Informace o tom, kolik lidi je pozitivních na mononukleeozu je taky k ničemu - zajimaji nás jen ti, co onemocni. Údaje o poctu nemocných chřipkou jsou též zcela irelevenatni - nejsou tam skolkovy deti, matky doma, lidi pracující do.a, ti, kdo si muziu přehodit sluzby nebo pracovat z domu.... A taky na ni někteří umřou nebo maji komplikace - ale potřebujete vedet, kdo vsechno je na ni pozitivni? Ne! A potřebujete vedet, jak ji kdo dostal? Jak se proboha prokaze,ze mate chřipku nebo covid od pozitivně testovany holky v baru, kde jste zrovan byl taky, a ne od paní ve veřejné dopravě,která testovana nikdy nebyla? Nebo od souseda, s kterým kecate pres plot nebo od pošťačky?
Dejte si trojvrstvy hadr pres dýchací ustrojí a vesele se poduste, odunrit uz vám toho nema moc co.

valachia ( 27. července 2020 03:41 )

Fiala? To už je taková profesionální plačka jako neustále zděšená Němcová.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa