Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vojtěch hájil opatření: „Vytváří zmatek,“ vyslechl si u Moravce. Rýpl si i Šmucler

Autor: ČTK, sova - 
26. července 2020
16:15

MInistr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) usedl v neděli do horkého křesla v Otázkách Václava Moravce - do diskuze s lékařem Romanem Šmuclerem a senátorem Markem Hilšerem. Podle druhého jmenovaného Vojtěch a další vládní představitelé vytváří pocit zmatku. Šmucler kritizoval absenci pandemického plánu. Ten má nahradit nový semafor, který se Vojtěch chystá představit v pondělí.

Češi se ztrácí v tom, co už platí a co ještě nikoli. V opatřeních, která se postupně kvůli pandemii koronaviru vrací, panuje poněkud zmatek.

V Otázkách Václava Moravce se jej jal vysvětlovat ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Je pravdou, že jsme to řešili s panem premiérem a on zastával názor, že bychom neměli čekat, že počet nakažených stoupá. No a také samozřejmě to bylo velmi dynamické, musíme se na to podívat, jak se ten počet vyvíjel. Něco jiného bylo v pondělí a něco jiného ve čtvrtek, kdy ten počet výrazně stoupl. Proto pan premiér mi zadal, abychom rozdělili ta opatření. Já jsem původně chtěl, aby vše bylo účinné od pondělí,“ bránil se ministr, kritizovaný za to, že některá opatření platila od soboty (povinnost roušek na hromadných organizovaných akcích nad 100 osob), jiná přijdou v pondělí (snížení počtu lidí na hromadných akcích).

„Primárně to vychází z debaty s epidemiology, ale pan premiér říkal, že není možné čekat, pokud jde o povinnost nošení roušek (...) Je to předseda vlády a já jsem ministr zdravotnictví,“ podotkl.

Z různých narážek si Vojtěch hlavu nedělá. „Politika byla vždy terčem různých vtipů apod.,“ podotkl v ČT. Postup vlády, kdy do poslední chvíle nebylo jasné, jaká opatření a kdy začnou platit ani kdy budou ohlášena, se dočkal kritiky.

Hilšer: Vytváří pocit nejistoty a zmatku

„Premiér chce něco říct, ministr má povinnost něco říct a pan premiér předchází ministr. Já myslím, že by měl být v tomto ukázněný. V situaci, kdy jeden říká něco, druhý říká něco, třetí říká něco, tak se v tom lidé mohou jenom velmi těžko vyznat a to pak vytváří pocit nejistoty a zmatku. V této situaci, která je poměrně napjatá, by měli ti hlavní činitelé naopak vytvářet pocit jistoty a zmatek překonávat,“ reagoval senátor a lékař Marek Hilšer.

„Je třeba to dobře koordinovat. Ale já tu situaci panu ministrovi nezávidím,“ dodal někdejší prezidentský kandidát. Podle Hilšera by nyní měl být Vojtěch tím hlavním, kdo o zásadních věcech bude informovat.

Šmucler: Babišovi do toho nic není

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler k tomu podotkl: „My bychom měli mít pandemický plán, na který epidemiologové pro samou politiku zatím ani nesáhli.“

A rýpl si do Babiše. „Tady to má vypadat tak, že premiérovi do toho opravdu nic není. Měl by se vyjadřovat k základní věci, věci politické, to mu nebereme, ale má to řídit hlavní hygienik, který podléhá určitým způsobem ministrovi zdravotnictví. To bychom se měli naučit, že už ne takové ty východoevropské manýry, že někdo má siná slova a něco řekne, ale jak říkají v uvozovkách hloupě Američané či Němci: mít jasný plán, podle toho jedeme,“ řekl v ČT Šmucler. 

Video  Vojtěch, Šmucler, Roháčová i Zima v debatě o koronaviru: Co nás čeká na podzim?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vojtěch představí nový semafor

Vojtěch uvedl, že v pondělí představí systém tří pohotovostních stupňů opatření proti šíření nového koronaviru. Stupně nového „semaforu“ budou podle ministra vyhlašovány podle regionů a každý z nich bude znamenat konkrétní opatření pro ochranu veřejného zdraví i například pokyny nemocnicím ohledně přípravy na potenciální nápor nemocných. Vláda již dříve představila první semafor – třístupňové hodnocení ostatních států podle rizika nákazy.

Nový systém má plnit právě roli pandemického plánu, kvůli jehož dlouhodobé absenci čelí vláda a ministerstvo zdravotnictví kritice. „Stupně budou podle síly komunitního šíření,“ vysvětlil ministr. Dodal, že v současnosti by například Moravskoslezský kraj nebo Praha dosahovaly středního, oranžového stupně. Systém je navržen jako regionální, protože situace v jednotlivých krajích se významně liší, doplnil.

Mimořádný stav není na místě, míní ministr

Na systému ministerstvo spolupracovalo s epidemiology a Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Na jednotlivé stupně budou podle ministra navázána konkrétní opatření, ať už jde o povinnost nošení roušek nebo organizaci zvláštních oddělení v nemocnicích.

K vytvoření epidemiologického plánu v neděli v pořadu televize Prima Partie vyzval také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), podle kterého by lidé měli mít jasné informace o tom, jaká opatření mohou očekávat, pokud se epidemiologická situace zhorší.

Denní nárůst potvrzených případů v Česku v posledních dnech rostl, i když počet hospitalizovaných zůstává nízký. Vojtěch to komentoval tím, že se nic zásadního neděje a není na místě mluvit o vyhlášení mimořádného stavu nebo opětovném svolání krizového štábu.

500 lidí místo 1000 na akcích

Vláda s ohledem na rostoucí počet nakažených od soboty v celém Česku opět zavedla povinnost nosit roušky na vnitřních akcích nad 100 lidí. Od pondělí bude omezena kapacita těchto akcí na 500 osob, nyní činí 1000 lidí.

Opatření se už nyní mohou lišit podle regionu, například v Praze ode dneška (neděle) platí povinnost nosit roušky i v nepobytových zdravotnických zařízeních, tedy například v lékárnách nebo v čekárnách u lékaře.

Povinnost nosit roušky při návštěvě zdravotnických a sociálních zařízení či lékáren zavedly od pátku také v Libereckém a Ústeckém kraji. Na Vysočině na Jihlavsku je nutné nosit roušky ve vnitřních veřejných prostorách, v MHD a ve zdravotnických zařízeních od 14. července. Naopak v Moravskoslezském kraji se protiepidemická opatření uvolnila, stejně jako ve Středočeském kraji na Kutnohorsku.

Vojtěch: Navýšení platů lékařů o 15 procent je nereálné

Ministr Vojtěch vedle toho promluvil v OVM i o navýšení platů lékařů. „Já si myslím, že nárůst (platů) může být někde do pěti procent,“ uvedl ministr. Podle něj je třeba reflektovat současnou situaci, kdy od března zasáhla do výběru pojistného pandemie koronaviru a vládní nařízení proti jeho šíření. Příjmy pojišťoven v té době klesly. „O 15 procent mi přijde navýšení v tuto chvíli nereálné,“ řekl Vojtěch.

Průměrný měsíční výdělek lékaře v akutní lůžkové péči podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) pravděpodobně letos dosáhne 88 312 korun, sestry 47 498 korun. Rozdíl mezi platem sester ve státních nemocnicích a mzdou u jiných zřizovatelů bude až 7000 korun. Z dat ÚZIS také vyplývá, že se zastavil úbytek zdravotních sester v nemocnicích. Průměrná mzda v ČR byla v roce 2019 podle dat Českého statistického úřadu 34.125 korun. Zástupci odborářů už v červnu uvedli, že pro rok 2021 je dle nich minimální navýšení o 10 procent, ideálně o 15 procent.

Vojtěch v pořadu na ČT vedle toho také uvedl, že nemocnice mají v současnosti dost ochranných pomůcek. Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr tento týden řekl, že správa nemá aktuálně v majetku ani jednu ochrannou zdravotní pomůcku. Čeká na dokončení výběrových řízení. Podle Vojtěcha jsou nyní dodavatelé ve světě schopni dodávat zboží lépe než v březnu, kdy byli vykoupeni. Stát by se podle něj měl snažit být ale i co nejvíc soběstačný a nakupovat i od českých firem.

 

panda82 ( 26. července 2020 18:44 )

A co Šmucler, krtek zalezlý v díře, ted kecá

ingmarie ( 26. července 2020 18:04 )

Vojtěch nás všechny zachrání ! Přes víkend se mu podařilo uzdravit 1 775 nemocných,,!!zázrak

Tara-Tara ( 26. července 2020 16:59 )

divím se, že Hilšer nepřišel zase s pomalovaným rachitickým hrudníčkem do studia, každý má milion keců, ale nedej Bože, aby rozhodovali oni, to by byl asi průser

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa