Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Panika mezi turisty: Ze španělské pláže na 14 dní do karantény! „Příšerné,“ čílí se Britka

Aktualizováno -
26. července 2020
16:37
Autor: ČTK - 
26. července 2020
13:30

Britská vláda oznámila, že všichni občané, kteří se do země vrátí ze Španělska, musí od neděle na 14 dní do karantény. Španělsko se brání s tím, že je bezpečnou zemí, ve které jsou jen „lokální, izolovaná a kontrolovaná“ ohniska nákazy. Rozhodnutí Londýna ale respektujeme a jsme v kontaktu s tamními úřady, dodala mluvčí španělské diplomacie. Pochopení však nemají britští turisté. Čílí se ti, kteří již ve Španělsku jsou, stejně jako další, kteří koupili last minute pobyty těsně před rozhodnutím.

Britský kabinet vyhlásil od neděle karanténu na 14 dní pro navrátilce ze Španělska a vedle toho občany rovněž vyzval, aby se kvůli riziku šíření nemoci covid-19 vyhnuli všem cestám do pevninského Španělska, které nejsou nezbytné. Kanárské a Baleárské ostrovy tedy zmíněny nejsou, nicméně i po návratu z nich musí lidé na dva týdny do izolace.

„Ochrana veřejného zdraví je naší absolutní prioritou. Toto rozhodnutí jsme přijali, abychom zabránili možnému šíření viru v Británii,“ uvedla britská diplomacie ve svém prohlášení. „Vždycky jsme dávali jasně najevo, že v případě, že to bude potřeba, určitou zemi okamžitě odstraníme ze seznamu těch bezpečných,“ dodala.

„Myslela jsem, že by nás předem varovali“

Briští turisté však přijali rozhodnutí s nevolí. Dle Sky News si třiadvacetiletá Chloe Harrisová zarezervovala last minute letenku do Lanzarote. Na španělský ostrov dorazila v neděli ráno. „Když jsem se to dozvěděla, zarazila jsem se, protože jsem si myslela, že by nás předem varovali. Nebo alespoň nám řekli, že něco takového zvažují,“ čílí se.

Chloe Harrisová (vpravo) a Amy Hollingsworthová (vlevo) si zarezervovaly letenky do Lanzarote Chloe Harrisová (vpravo) a Amy Hollingsworthová (vlevo) si zarezervovaly letenky do Lanzarote | Sky News

Jak poznamenal britský list Metro, nejnovější oznámení zasáhne cestovní plány tisíců Britů. Španělsko totiž patří mezi velmi oblíbenou dovolenkovou destinaci. Britové mají mimo jiné obavy, zda jim bude vyplacena nemocenská v případě, že budou muset po návratu z prázdnin skončit na 14 dní v izolaci.

Stovky či tisíce dalších lidí zřejmě nadcházející dovolenou ve Španělsku zruší, protože nechtějí kvůli zaměstnání riskovat, že budou muset po návratu zůstat další dva týdny doma, uvedla BBC.

Neil Hunter z města Sittingbourne si s rodinou zamluvil desetidenní dovolenou na Lanzarote, odletět měli v úterý. Zájezd mají objednaný od prosince. „Měli jsme jet celá rodina, moje žena Amanda a dcera Bethany, ale abych byl upřímný, po tomto oznámení nevím, co se bude dít, nevím. Pracuji jako strojvůdce a nemyslím si, že můj zaměstnavatel přistoupí na to, že budu po návratu z dovolené dva týdny v karanténě,“ citoval deník Metro Huntera.

V souvislosti se Španělskem existují obavy, že země je na počátku druhé vlny epidemie. Během posledních dvou dní tam vždy za 24 hodin přibylo přes 900 nově nakažených. Úřady v některých oblastech již zpřísňují koronavirová opatření, například Katalánsko se snaží omezit veškerý noční život a zabránit tak lidem, aby se ve velkém scházeli.

Turistka: Nečekané, každý panikaří

Nejen mezi turisty způsobilo rozhodnutí o karanténě rozhořčení či dokoce paniku. Britská pobočka cestovní kanceláře TUI oznámila, že až do 9. srpna ruší všechny plánované zájezdy do pevninského Španělska.

Kabinet dál čelí kritice kvůli rychlosti, s jakou změnil pravidla. Zástupce opozičních labouristů Jonathan Ashworth v neděli řekl, že vládní politika je v tomto ohledu nepředvídatelná a chaotická.

Britští dovolenkáři se s novou situací musí vyrovnat v podstatě z hodiny na hodinu. „Je to příšerné, protože to přišlo úplně nečekaně, neměli jsme čas se připravit a každý teď panikaří,“ citovala agentura Reuters Emily Harrisonovou, která se o nutnosti karantény dozvěděla jen krátce před odletem z dovolené na madridském letišti.

Ministr zahraničí: Nemůžeme se omlouvat

Ministr zahraničí Dominic Raab v neděli rozhodnutí britské vlády hájil s tím, že šlo o okamžitou odpověď na zhoršení epidemiologické situace ve Španělsku. „Nemůžeme se omlouvat... musíme být schopní dělat rychlá a rázná rozhodnutí,“ řekl v televizi Sky News. Podle Raaba vláda jednala na základě bilance nových případů z pátku, kdy ve Španělsku přibylo 922 nakažených, o den dříve to bylo 971. V Británii nyní přibývá infikovaných podobným tempem, v sobotu ministerstvo zdravotnictví informovalo o 767 nových případech.

Úřady v Katalánsku, které je vzedmutím další vlny nákazy postiženo vedle Aragonie a Madridu nejvíce, v pátek oznámily, že příští dva týdny budou v regionu uzavřeny všechny noční kluby a bary fungující obvykle do pozdních nočních hodin. Podle španělské epidemioložky Andrey Burónové souvisí zákaz s tím, že velký počet nově infikovaných po celé zemi je mezi mladými lidmi.

I české ministerstvo zahraničí nově upozornilo na zvýšené riziko nákazy při cestování do určitých oblastí v některých evropských zemích. Pokud jde o Španělsko, jde právě o regiony Katalánsko, Aragonie, Baskicko a oblast Madridu.

Madrid: Španělsko je pro turisty bezpečné

Španělská vláda však nyní chce přesvědčit Británii, aby 14denní karanténu neuplatňovala u turistů, kteří se vracejí z dovolené na Kanárských a Baleárských ostrovech. Řekla to v neděli španělská ministryně zahraničních věcí Arancha Gonzálesová.

„Španělsko je bezpečné. Je bezpečné pro Španěly, je bezpečné pro turisty,“ uvedla šéfka diplomacie. Upozornila, že počty infikovaných mimo pevninské Španělsko jsou nyní na turisticky vyhledávaných ostrovech mnohem nižší než v samotné Británii.

Britové loni tvořili pětinu zahraničních turistů ve Španělsku a Madrid se obává, že nově zavedená karanténa může výrazně prohloubit ztráty v turistickém sektoru způsobené pandemií. Britská pobočka cestovní kanceláře TUI už oznámila, že na na následující dva týdny ruší veškeré zájezdy do pevninského Španělska, pobytů na ostrovech se zatím změny netýkají.

gejzovic ( 26. července 2020 15:59 )

at skusi nesouhlasit,tak se snima nikdo nemazli,ne jako unas

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa