Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Novinky v českých školách od 1. září: Plaga radí nejmíň dvě roušky na den. Co výlety?

Autor: Sabina Dračková - 
19. srpna 2020
05:30

Od prvního září budou muset i žáci ve školách nasadit roušky. Jak v úterý představil ministr školství Robert Plaga (ANO), nebude to ale nutné při výuce. Školy teď už podle ministra ví, jak vyřešit s dětmi třeba hygienické odkládání roušek, protože si to s nimi už „vyzkoušely“ před prázdninami. Plaga v rozhovoru pro Blesk Zprávy přidal několik praktických rad pro rodiče.

Mnozí v tom mohou mít zmatek, političtí oponenti to neváhají kritizovat. Chodby, jídelny, třídy - kde má a kde naopak nemusí děti ve školách nosit roušky?

Podle současných pravidel ministerstva zdravotnictví se nošení roušek bude týkat společných prostor. Bude ji nosit na chodbách, při čekání v jídelně na výdej oběda. Nebude ji nosit při výuce ve třídě, logicky ji nebude nosit ani při tělocviku.

Tato pravidla platí obdobně ve většině spolkových zemí v Německu a v Rakousku v případě oranžového kódu je ten systém úplně stejný. Společné prostory - tam roušky nosí. Ve třídách při výuce nemusí.

Budou děti nasazovat roušky například při skupinových aktivitách ve výuce, když budou třeba sedět v kroužku?

Ne. Bavíme se o tom, že tam je vydefinovaná homogenní skupina. To znamená, že při výuce i různých jejích typech tam nebudou roušky. Pokud se bavíme o učitelích, kteří jsou z rizikové skupiny, tak tam předpokládáme, že se budou více věnovat té frontální výuce (učitel vede výklad u tabule, žáci sedí v lavicích - pozn. aut.). S odstupem, se sociální distancí od těch žáků. Samozřejmě si mohou vzít ochranu, ať už roušku nebo respirátor.

Video  Co čeká školáky od 1. září? Ministr Plaga promluvil i o školních jídelnách, družinách a výletech  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Čím navíc letos oproti minulým letům mají rodiče děti do školy 1. září vybavit?

Bavíme se o rouškách od 1. září, ale není to pouze ve vztahu ke škole, ty roušky budou povinné i v MHD a společných prostorách. To znamená, že nic nad standardní výbavu, kterou budou mít, ale jsou to roušky.

Je nějaké nové doporučení na to, kolik roušek má dítě s sebou do školy na den mít?

Myslím si, že jsme v tom jarním období řešili, že ty dvě látkové roušky na den jsou tím minimem. Samozřejmě pokud tu frekvenci měnění ty děti chtějí mít častější, tak nikdo tomu nebrání.

Pracuje nový manuál nějak se způsobem odkládání roušek? Ať už v jídelnách nebo třídách. Mají učitelé dětem říkat, kam roušku bezpečně odložit?

Už se to řešilo a školy si to naběhly během toho jarního období. To odkládání principiálně bylo buď na nějaké papírové ubrousky, nebo odkládání do těch pytlíků. Jde o to odložit je hygienicky, ne ji někde poválet. Pravidla už platí od jara a školy si to za to jarní období dostatečně vyzkoušely.

Ve družinách se děti promíchají

Směrem ke školním družinám jste vydali doporučení, aby se v nich nemíchaly děti z různých ročníků a tříd. Na tom, aby se potkávaly pořád stejné děti, celý vámi představovaný systém dost stojí. Stačí skutečně vydat „jenom“ doporučení, nebylo by na místě to školám nařídit?

Jako doporučení to určitě stačí. Vzhledem k tomu, že školy nemají skutečně tolik vychovatelek, aby zabezpečily to, že každá třída bude chodit samostatně do družiny, to nelze školám přikázat. To znamená, že ano - v těch družinách k tomu míchání bude docházet. Ale my apelujeme na školy - a právě proto je to doporučení - aby v maximální možné míře se snažily vytvářet homogenní skupiny.

Když to zjednoduším, tak pokud by se podařilo udělat družinu jenom z prvních tříd, tak ve chvíli, kdy se vyskytne ten covid, tak krajská hygienická stanice se bude bavit o expozici a případně karanténě pro první ročník. Pokud to promícháte první až čtvrtý ročník, tak samozřejmě tomu riziku karantény je vystaven téměř celý první stupeň. To je celá logika, která je za tím obsažena.

Video  Vojtěch o rouškách ve školách, otevření škol 1. září, hygieně a dalších opatřeních  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Školu v přírodě Plaga radí prověřit

Teď prosím o doporučení spíš pro rodiče než pro školy. Co se týče exkurzí a školních výletů - viděl byste tam nějaké omezení?

Obecně školní výlety a školy v přírodě nejsou zakázané. Samozřejmě že ta situace se logicky bude odvíjet od toho semaforu. To znamená, že ta protiepidemická opatření mohou hrát roli v tom, jestli se to nakonec bude konat nebo nebude konat.

A je něco, s čím by měli rodiče počítat, na co si dát pozor?

Když bych to vzal, tak pokud jsou na těch školách v přírodě zajištěny hygienické standardy, nedochází tam k promíchání několika škol, tak z mého pohledu je to realizovatelné. Ale samozřejmě je to o tom, jakou nabídku ta škola dostane na školu v přírodě, od kterého poskytovatele a jak ten tam bude mít zajištěný ten hygienický standard.

Samozřejmě byť je to nedoporučováno, tak to není zakázáno - a tak v případě naplnění těch hygienických standardů ty školy v přírodě a školní výlety a exkurze mohou probíhat.

Takže opět se bavíme hlavně i o nošení roušek, umývání rukou, častém větrání?

Samozřejmě. Také když se bavíme o školních výletech, tak samozřejmě riziko toho, že vyjedete na školní výlet na Pálavu a chodíte po venku, tak riziko nakažení covidem-19 je tam samozřejmě nižší, ale to nemůžu posoudit já anebo ministerstvo zdravotnictví, ale ten konkrétní ředitel. 

Pokud by to byla návštěva pavilonu nějaké hromadné akce, tak to riziko je samozřejmě jiné. Je to na individuálním posouzení toho ředitele, ale dobrou zprávou je, že tam není plošný zákaz.

Michal nobl ( 30. srpna 2020 10:24 )

Zavřete vsechno a vyzente to k mori a na lyzovacky.

jansochor ( 19. srpna 2020 12:36 )

Zajímavé jaký je ten virus ukázněný. Při výuce bude hodný, asi sedět někde v poslední lavici a sledovat výuku. O přestávce začne řádit a pak zase bude celou další hodinu hodný. Takovou chřipku jsme tu ještě neměli.

jansochor ( 19. srpna 2020 12:32 )

Já jsem vystačil s jednou rouškou od března. Do supermarketu, kam by mne bez roušky nepustili. Pak ji sundám. Druhou roušku si kupovat nebudu.

zirioges ( 19. srpna 2020 09:35 )

Dýchání zdravého vzduchu je velmi důležité, ale nošení jakýchkoliv roušek je škodlivé pro zdravého i nemocného.
Pokud dáte roušku nemocnému, tak ho zabijete.
Nemocní se musí léčit doma, na zdravém vzduchu a bez roušky.

petr11 ( 19. srpna 2020 09:09 )

Chtěli jsme žít svobodně a demokraticky a nakonec žijeme v jednom velkém podvodu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa