Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Chaos a improvizace.“ Výborný nechápe pravidla pro roušky ve školách. Odbory zmínily válku

Autor: ČTK, Mii - 
18. srpna 2020
15:38

Opozice v souvislosti s opatřeními proti epidemii koronaviru ve školách, která dnes představilo ministerstvo školství, mluví o chaosu či improvizaci. Upozorňuje na to, že některá opatření budou obtížně realizovatelná. Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka by měl být manuál v doporučeních přesnější. Do konce prázdnin se ještě sejde školská tripartita.

Lidovci zdůraznili, že zásadní je obnovení běžného provozu škol od 1. září. „Nesmí opět nastat plošné narušení výuky. Chodit do školy je totiž normální,“ uvedl v tiskové zprávě poslanec Marek Výborný. Souhlasí s některými hygienickými pravidly, jako je větrání tříd nebo mytí rukou. Naopak pravidla pro nošení roušek, které mají žáci mít na chodbách, ale už ne ve třídách, považuje v nynější situaci za zbytečná. „Nošení roušek by se mělo zavádět až v případech zvýšeného rizika. Toto rozdělení mi smysl nedává,“ uvedl.

Poslanec Petr Gazdík (STAN) uvítal, že vůbec nějaký manuál pro školy vznikl. I on ale kritizoval pravidla pro nošení roušek a upozornil na to, že další opatření bude obtížné naplnit. „Pokyny typu 'žáci ze třídy A se nebudou stýkat se žáky ze třídy B' na mě spíš působí jako zákaz z filmu Obecná škola 'neolizujte za mrazu kovové zábradlí'. Myslím, že takové zákazy spíše podnítí děti, aby přesně to udělaly,“ napsal poslanec.

Gazdík zároveň upozornil na to, že naplnění obsahu manuálu bude náročná práce pro ředitele škol. „Manuál jako celek na mě působí jako 'něco se dělat musí, tak aspoň toto, i když tak přesně nevíme, proč právě takto',“ uvedl poslanec školského výboru.

Výborný uvedl, že ředitelé škol budou muset řešit i fungování školních družin, ve kterých jsou obvykle děti z různých tříd, ale ministerstvo doporučuje děti i v nich držet rozdělené. „U školních družin je zachován chaos,“ uvedl Výborný.

Video  Co čeká školáky od 1. září? Ministr Plaga promluvil i o školních jídelnách, družinách a výletech  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Pravidla jako celek kritizoval místopředseda ODS Martin Kupka. „Pro vládu je evidentně mediálně zajímavější řešit cestování do Chorvatska nebo fotbalovou ligu, protože pravidla pro zahájení školního vyučování jsou zase obvyklou směsicí alibismu, bezradnosti a improvizace, jako by nad nimi někdo začal přemýšlet teprve předevčírem,“ napsal na twitteru.

Odbory: Manuál je málo přesný

„Je dobře, že ministerstvo roztřídilo, co je informativní, doporučující, potažmo závazné,“ uvedl Dobšík za školské odbory. Některé body podle něj ale bylo třeba více specifikovat. „A z hlediska prevence a osvěty mohly být některé věci jinak,“ dodal.

Případná opatření ve školách se budou řídit podle takzvaného semaforu, mapy okresů podle rizika nákazy. Podle míry rizika se pak nastaví i přísnější opatření pro chod škol. Zásadní podle Dobšíka bude komunikace krajských hygienických stanic směrem ke školám. „Doufám, že to bude fungovat dobře a nedojde k nějaké administrativní válce. Škola je přeci jen jiné zařízení než obchod nebo lékárna, kde se lidé potkají jen na chvilku. Kontakt je tam větší,“ dodal.

Video  Vojtěch o rouškách ve školách, otevření škol 1. září, hygieně a dalších opatřeních  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Podle Dobšíka manuál příliš nezohledňuje, že na druhých stupních základních škol nebo na středních školách se žáci při výuce potkávají i napříč třídami. „Asi se hřeší na to, že starší děti nejsou tak rizikové. Jsou sociálně vyspělejší, kázeň je větší, ale na to nelze spoléhat,“ uvedl.

Manuál se podle něj bude ještě dál ladit. Jednat o něm odbory chtějí ještě do konce prázdnin, sejít se má proto školská tripartita, tedy zástupci ministerstva, zaměstnavatelů a zaměstnanců.

Pokud jde o bezpečnost práce a vymezení rizik, mohlo být podle Dobšíka ministerstvo náročnější. „Osobně bych apeloval na to, aby lidé, kteří mají zdravotní potíže, byli zahrnuti do možnosti dobrovolného testování, případně aby jim zaměstnavatel vyšel vstříc a více je ochránil, pokud už budou učit,“ dodal. Možnost nosit roušku nepovažuje za dostatečnou ochranu. Na požadavek odborů na testování pro učitele zdarma podle něj ministerstvo nereagovalo.

Školské spolky nejsou překvapeny

Omezit setkávání dětí z různých tříd ve středních školách, jak to doporučuje ministerstvo školství s hygieniky v manuálech k fungování škol v novém školním roce, není podle zástupců školských spolků reálné. Znamenalo by to podle nich zásah do rozvrhu tříd a chodu celé školy. Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové a šéfa Asociace ředitelů základních škol Michala Černého je dobře, že manuály obsahují hlavně doporučení a školy z nich nebudou muset všechna dodržovat.

Podle Schejbalové nebude možné setkávání žáků z různých tříd ve středních školách zabránit. „My třeba máme na jazyky studenty rozdělené napříč třídami podle pokročilosti. Na semináře se hlásí ze všech tříd podle zájmu,“ řekla. Omezit potkávání tříd by podle ní mohlo být realizovatelné nejlépe na prvním stupni, hůře na druhém stupni základních škol.

Černý uvedl, že se bude řídit jen těmi doporučeními, která budou možná. „Nezbytné přesuny a míchání žáků ale dělat budeme,“ řekl Černý, který vede Masarykovu základní školu v pražských Klánovicích. Také podle předsedy spolku Pedagogická komora Radka Sárköziho nebude možné setkávání žáků z různých skupin zcela zabránit. Doporučením se podle něj nebude možné řídit ani v základních uměleckých školách či zájmových kroužcích, na kterých se setkávají žáci z několika tříd či škol.

Podle Černého bude pro učitele největší výzvou doučit individuálně žáky látku, kterou nestihli probrat kvůli jarní distanční výuce. „Na začátku bude obtížné důkladně zmapovat mezery dětí, které na jaře získaly, a individuálně jim pomoci tyto mezery zaplnit,“ dodal.

Podle Schejbalové manuál obsahuje převážně pokyny, se kterými ředitelé počítali. „Není tam nic převratného, co by se muselo řešit,“ řekla. Manuály podle ní mohou ředitelům pomoct k tomu, aby si ujasnili, jak mají při přípravě nového školního roku postupovat. Materiál je podle ní přehlednější, než byly první manuály k ochraně proti koronaviru, které školy dostaly v dubnu. Uvítala také, že většina pokynů je doporučujících.

Maximilian ( 19. srpna 2020 08:30 )

Nejsem žádný politik,jen rodič,ale z manuálu pro školy jsem nepochopil význam roušek ve škole,je to blbost,ani v nemocnicích se to nedodržuje,není to totiž možné, natož u dětí,jen to způsobuje zdravotní potíže,něco jiné je v zimě,venku,neco jiné uvnitr

kralovna-vsech-mori ( 18. srpna 2020 16:18 )

Vždyť to je lidovec a z těch nic rozumného nevypadne.

kralovna-vsech-mori ( 18. srpna 2020 16:16 )

Chodit do školy je normální? Cigáni mají jiný názor a menšina má vždycky pravdu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa