Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odření, zpocení, dehydratovaní: Sestřička prosí lidi, ať pokračují v boji s koronavirem

Autor: Darina Jíchová - 
24. července 2020
18:47

Zdravotní sestřička Abbey z Královské nemocnice v Melbourne prostřednictvím videa, které zaslala premiérovi australského státu Victoria, promluvila k lidem. Vyzvala je, aby za žádných okolností nepolevovali v boji s koronavirem, který způsobuje nemoc covid-19. Popsala také, jak to vypadá v první linii zdravotníků, kteří se v nemocnicích starají o nakažené pacienty. Slzy, pot, vyčerpání, odřeniny, uvedla unavená sestřička. V australské Victorii opět stoupl počet infikovaných, za posledních 24 hodin o 410 případů, narůstá i počet úmrtí, stát hlásí 5 dalších obětí, informoval list Daily Mail. Celkově je v Austrálii přes 13 tisíc nakažených.

Melbournské nemocnice se rychle plní pacienty s covidem-19, nejméně 40 lidí je připojeno na ventilátor, nově bylo hospitalizováno dalších 201 osob. Sestřička Abbey přiznala, že ona a její kolegové jsou zcela vyčerpaní, pracují přes čas, aby všem pacientům zajistili potřebnou péči.

Sestra: Adaptovali jsme se, nasazujeme vlastní životy

„Tahle pandemie vzala práci, kterou miluju, a udělala z ní komplikovanou, vyčerpávající, neustále se vyvíjející a každodenní bitvu,“ prohlásila Abbey na videu, které na svém facebooku sdílel premiér Victorie Dan Andrews. Sestřička požádala Australany, aby dodržovali opatření přijatá vládou a snažili se co nejvíce chránit před koronavirem. „Tohle je to nejdůležitější video, které by měli Australané vidět,“ okomentoval Andrews.

„Jsme od hlavy až k patě oblečení v ochranných oděvech, jsme kvůli tomu dehydratovaní a zpocení, máme otlaky na obličeji,“ popsala práci v povinných ochranných oblecích, rouškách, brýlích a štítech. „Takhle je to tu celý den každý den,“ dodala pro představu. Abbey odhalila, že její oddělení se změnilo v „covid-jednotku“. „Kolegové se adaptovali, viděla jsem, jak se starají o pacienty v kritickém stavu a nasazují vlastní životy,“ řekla.

„Způsob, jakým jsme doteď praktikovali medicínu, se kvůli covidu-19 naprosto změnil,“ vysvětlila Abbey. Sestřička ocenila své kolegy, kteří podle jejích slov v boji s koronavirem „obětovali kus sebe samých“. Vyzvedla integritu a sílu zdravotníků. Žádala Australany, zvláště pak obyvatele melbournských předměstí, aby dodržovali restrikce.

„Dodržujte pravidla.“

„Vaše dočasná oběť, které si velmi vážíme, znamená, že vy, moji kolegové i já nakonec uvidíme světlo na konci hodně dlouhého tunelu,“ prohlásila Abbey. „Společně dojdeme ke konci téhle pandemie. Tak vás snažně prosím, už naposledy, zůstaňte doma, noste roušky, myjte si ruce, dodržujte pravidla sociálního distancování a řiďte se restrikcemi,“ apelovala na Australany.

Hygienická opatření ve Victorii tento týden přitvrdila, nejenže platí karanténa a omezení vycházení, na veřejnosti je povinné nosit roušku, kdo toto nařízení poruší, dostane pokutu ve výši 4 a půl tisíce korun. Nemocnice v Melbourne se rychle plní pacienty a zdravotníci se obávají, že brzy nával nakažených nezvládnou. Snaží se proto co nejlépe připravit. Na oddělení přidávají další lůžka a shánějí ventilátory.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa