Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rychlá a levná obrana proti koronaviru? Vědci prozradili, jaký vitamín zabírá

Autor: Darina Jíchová - 
19. června 2020
20:10

Belgičtí vědci přišli s tvrzením, že vitamín D může představovat „levnou“ obranu proti koronaviru způsobujícímu nemoc covid-19 a že by tento doplněk mohl představovat „účinnou strategii“, jak zmírnit dopad pandemie. Belgičané nejsou jediní, kdo propaguje užívání „slunečního vitamínu“, také britský zdravotnický systém NHS vyzývá lidi, aby brali tyto doplňky. Jak poukazují další odborníci, zatím neexistují žádné velké studie, které by jasně potvrdily, že vitamín D má nějaký vliv na koronavirus, uvedl list Daily Mail.

Odborníci z belgické univerzity Vrije Universiteit Brussel své tvrzení o vitamínu D založili na zjištění, že u mužů s deficitem vitamínu D je pětkrát větší riziko, že pokud se nakazí koronavirem, budou muset být hospitalizováni a nemoc u nich bude mít těžký průběh. Proti tomuto prohlášení se okamžitě zvedl protest dalších odborníků, kteří upozorňují, že se tvrzení univerzitních vědců týká pouze jednoho pohlaví a nebere v potaz, proč mají jedinci nedostatek vitamínu D.

Není to však poprvé, kdy experti objevili spojení mezi koronavirem a vitamínem D. Například indonéští vědci v dubnu publikovaném výzkumu uvedli, že téměř 99 procent pacientů s covidem-19, u kterých byl prokázán nedostatek vitamínu D, na nemoc zemřelo. Pomalu se hromadí i další důkazy toho, že vitamín může poskytnout „jistou obranu během koronaviru“, komplexní studie zatím neexistuje.

Debaty o vitamínu D

Specialisté NHS diskutují o tom, že pokud by se potvrdila vazba mezi covidem-19 a vitamínem D, dávalo by smysl, proč jsou Afroameričané, Asiaté a příslušníci dalších etnických menšin více ohroženou skupinou než běloši. Lidé s tmavou pletí totiž musí na slunci strávit delší dobu, aby získali stejné množství vitamínu D jako lidé se světlou pletí. Vysvětlovalo by to i, proč koronavirus napadá hlavně seniory, s tím, jak tělo stárne, produkuje menší množství vitamínu.

Více než miliarda lidí po celém světě trpí nedostatkem vitamínu D, je to málo známý fakt, který byl už několikrát označen za „celosvětovou krizi v oblasti veřejného zdraví“. V současné době se mnoho lékařů obává, že měsíce strávené v karanténě tuto krizi ještě prohloubí. Lidské tělo přirozeně produkuje vitamín D, když je přímo vystaveno slunečnímu záření. Vitamín D ale obsahuje i červené maso, vejce nebo plnotučné mléko či případně doplňky stravy. Nadměrné užívání vitamínu D ale může způsobit i zdravotní potíže jako bolest kostí nebo ledvinové kameny.

Belgičané: Vitamín D je levná a dostupná obrana

Belgičané zkoumali hodnoty vitamínu D u 200 hospitalizovaných pacientů s covidem-19 a porovnávali je s hodnotami na 2 tisíce zdravých lidí. Vědci zjistili, že nakažení muži mají značně nižší hodnoty než jejich zdraví vrstevníci. U žen tento rozdíl prokázán nebyl.

Náš objev potvrzuje vztah mezi deficitem vitamínu D a závažností koronaviru. V této souvislosti doporučujeme vitamín D jako bezpečnou, všem dostupnou a levnou strategii, jak zmínit covid-19,“ shodují se vědci z bruselské univerzity.

Britové zpochybnili belgický výzkum

Nesouhlasí s nimi profesor Naveed Sattar z Univerzity v Glasgow. „Jejich výzkum má jednu fatální chybu, a to, že hladina vitamínu D v krvi se snižuje u nemocných lidí,“ poukázal Sattar. „Čím závažnější nemoc člověk má, tím více se hodnoty vitamínu snižují,“ vysvětlil. Jeho kolega Willam Henley z Univerzity v Exeteru se však domnívá, že teorie o vitamínu D by se neměla přehlížet.

„Od začátku se objevoval link mezi vitamínem D a koronavirem. Zatím nemáme žádný způsob, jak nemoc zmírnit, proto bychom tomuto spojení měli věnovat pozornost,“ prohlásil Henley. Britský specialista na infekční nemoci Keith Neal doplnil, že důkazy o souvislosti vitamínu a covidu-19 jsou nejednoznačné. Nicméně věří tomu, že užívání vitamínu D podle doporučení „není na škodu“.

Vědec: Vitamín D je dobrý na imunitu

„Máme k dispozici dílčí studie zabývající se efektem vitamínu D, jeho dostatku či nedostatku, na koronavirus. Závěry jsou ale nejasné a nedostatečné, komplexní výzkum chybí. Ale i přesto bych doporučil užívat vitamín D v malých nebo doporučených dávkách, protože podporuje imunitní systém,“ uzavřel debatu Neal.

koliaska ( 19. června 2022 12:16 )

Já teda například vitamín D přes zimu beru už roky. Jak člověk nemá v zimě dostatek přímého slunečního svitu, tak se určitě hodí tento vitamín doplňovat. Manžel si nedávno například koupil nějaké vitamíny pro muže, které našel tady http­s://zi­vota­vyzi­va.cz­/vita­miny-pro-muze/ a co jsem se dívala, tak právě ty Déčko také obsahují.

krapotkin ( 20. června 2020 07:00 )

Tzv. vědci mají svůj názor podle toho který výrobce kterého doplňku "zdravé" výživy víc zaplatí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa