Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejnadějnější vakcíny na covid-19: Na trhu už za pár měsíců? Český výzkum má problém

Autor: Markéta Mikešová - 
4. června 2020
18:08

Nikdy dříve se celý svět tak nepoložil do vývoje jedné vakcíny, jako tomu je u současného koronaviru. Výzkumné týmy pracují na plné obrátky, jindy zdlouhavý proces se jim podařilo zkrátit na pár měsíců. Na trhu by tak první očkovací látky proti covid-19 mohly být již začátkem příštího roku. Uvedl to výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček, podle kterého ale česká vakcína mezi nimi nebude. Místo toho ukázal na vakcíny, které dle jeho názoru mají skutečný potenciál.

Podle Dvořáčka se celý farmaceutický průmysl nachází ve zvláštní situaci, obvykle vývoj vakcín trvá dlouhé roky. Teď se ale celý proces podařilo významným způsobem zkrátit. Je to proto, že výzkumníci mohou vycházet ze zkušeností podobných virových onemocnění, jako byly SARS či MERS, ale i nemocí typu ebola a virus zika. Velice rychle se rovněž podařila udělat genetická analýza nového koronaviru.

Navíc nejde pouze o snahu posledních týdnů, první práce na vývoji vakcín začaly v lednu. Právě díky tomu se již několik látek nachází v pokročilé fázi výzkumu. „V tuto chvíli máme deset kandidátních vakcín v klinické fázi,“ odhalil Dvořáček. Odhaduje, že celý proces jejich vývoje bude trvat zhruba 12 až 18 měsíců.

I když výzkumníci pracují zrychleně, lidé se podle výkonného ředitele nemusí bát, že by nebylo dbáno na bezpečnost vakcíny. Tlak na to, aby neměla žádné negativní účinky, je podle něj stejný jako u všech ostatních vakcín. Látka proti koronaviru se vymyká spíše tím, že došlo k nebývalé úzké spolupráci průmyslu a akademické obce. Zrychlila se také spolupráce s regulačními orgány.

Český výzkum vakcíny? Začal pozdě

Dnes se tak počítá s tím, že vakcína přeci jen dostupná bude. Proto farmaceutické firmy začínají reálně řešit, jak produkci látek zajistí. „Co je potřeba zdůraznit, aby se vývoj vůbec materializoval, tak je potřeba už teď pracovat na alokaci výrobních kapacit, (…) bavíme se o miliardách vakcín,“ říká Dvořáček s tím, že v první fázi dostanou očkování především ohrožené skupiny obyvatel.

Nicméně protože po vakcíně bude velká poptávka, Česko by se podle výkonného ředitele mělo snažit hrát aktivní roli v Evropské unii. Jen tak zajistí, že očkovacích látek bude dostatek pro české obyvatele. Vlastní český výzkum totiž národ zřejmě nespasí – země s vývojem vakcín nemá příliš velké zkušenosti, navíc začala relativně pozdě. „Nemyslím si, že stihnou dohnat tu časovou ztrátu,“ říká o týmu poslankyně Věry Adámkové (ANO), který se snaží přijít s ryze českou vakcínou proti koronaviru.

Snahu ale neodsuzuje. „Nestavěl bych se k tomu tak, že všechno je špatně,“ uvedl Dvořáček a připomněl, že v minulosti se několikrát stalo, že s účinnou vakcínou přišly i neznámé týmy. Podle něj tak ukáže čas, jestli český výzkum bude k něčemu nebo ne. Trvá ale na tom, že lepší by bylo spolupracovat s Evropskou unií.

Jak daleko jsou čeští vědci s vakcínou, není známé. Projekt byl za přítomnosti ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) oznámen před měsícem a dosud o něm nejspíš neví ani Světová zdravotnická organizace (WHO). Na aktualizovaný seznam všech vakcín ve vývoji totiž zmínku o českém týmu nezařadila.  

Nejslibnější pokusy o očkovací látky

Naděje proto Dvořáček vkládá do jiných vakcín. Zmínil v této souvislosti pět výzkumů, které se nachází v pokročilé fázi. První je spolupráce společnosti Astra Zeneca s Oxfordskou univerzitou – tato vakcína je ve vývoji nejdále a firma počítá s tím, že bude schopna již během letošního roku začít s produkcí miliardy očkovacích dávek.

Další je výzkum společnosti Pfizter, která na něm spolupracuje s firmou BioNTech. Dohromady testují celkem čtyři vakcíny, které se nachází v první fázi klinického hodnocení. Do konce roku chtějí mít připravené miliony dávek vakcín.

Společnost Sanofi zas ve svém projektu vychází ze zkušeností, které získala při vývoji vakcíny proti SARS. Na očkovací látce pracuje s Úřadem pro pokročilý biomedicínský výzkum či firmou GSK. Ta se zavázala, že kolegům z oboru poskytne speciální technologii, díky které lze vyrábět větší množství dávek vakcíny.  

Dvořáček také zmínil společnosti MSD a IAVI, jež pro změnu vychází ze základů vakcíny proti viru ebola zaire, a nakonec firmu Janssen – další subjekt, který slibuje výrobní kapacity pro miliardu dávek v nadcházejících měsících. Její vakcína je ale zatím ve fázi preklinického hodnocení.

Video  Tisková konference ministerstva zdravotnictví k vývoji vakcíny proti onemocnění covid-19. (4. 5. 2020)  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 4. června 2020 18:41 )

Co odborník, to názor...jeden z mnoha je ten, že virus jen projde a už se nikdy neobjeví...jen se protočí neskutečné prachy na výzkum a příp. očkování...ale kdo se bude chtít nechat očkovat jako "zkušební králík" proti něčemu, o čem se moc neví? Nehledě na fakt, že "globalizace" bude "vytvářet" podobné problémy v budoucnu jak na běžícím páse..lidstvo nebylo uzpůsobeno k tak rychlému "směšování se" a přesunům mezi zeměmi a kontinenty...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa