Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Schillerové rozpočet s rekordní sekyrou pod lupou: „Odfláknutý“, tvrdí expert a zmínil mlžení

Autor: Sabina Dračková - 
22. června 2020
17:52

Několikanásobně víc než kdy jindy chce ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) zadlužit Česko. Na tom, že peníze jsou kvůli dopadům koronavirové pandemie potřeba, se shodují všichni, ekonomové i opozice. To, co Schillerová poslancům předložila, je podle některých odfláknutá práce. Okem ekonomického experta celou situaci pozoruje Radim Dohnal a má jasno: „Odfláknutý návrh je a měl by se přepracovat.“ Kromě toho, že peníze jdou úplně jinam, než by podle něj měly, odhalil ekonom pro Blesk Zprávy v navýšeném rozpočtu také několik fiktivních položek a nejasností. Komunisti ho v takové podobě však zřejmě podpoří.

Podporu pro státní rozpočet se schodkem 500 miliard napříč Sněmovnou hledal premiér Andrej Babiš (ANO) i jeho vicepremiérka a šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO). Nejprve dost marně, o zvednutí ruky prosil i u opozice, které sám návrhy ze stolu obvykle shazuje. Kromě kritiky z opozičních lavic se ozývali s negativní reakcí i komunisté, kteří jdou obvykle vládnoucímu hnutí za nějakou tu protislužbu lidově řečeno „na ruku“. Nakonec to však zřejmě právě tak dopadne.

Komunisti otočili

Plány Schillerové kritizoval ministr financí z dob ekonomické krize Miroslav Kalousek (TOP 09). On sám dosud vedl v zadlužování Česka se schodkem téměř 200 miliard. Půl bilionu Aleny Schillerové ho však chladným nenechalo. Schillerová nejprve nedokázala říct, kam přesně peníze půjdou. Na druhý den ale premiér Andrej Babiš (ANO) jako poslanec začal systém zásobovat pozměňujícími návrhy, kde právě to, kam peníze mají jít, uváděl. Kalousek se pak ptal, jestli vláda všechny obelhávala „včera, nebo dnes“. Bylo to mimochodem vůbec poprvé v tomto volebním období, kdy Babiš podal nějaký pozměňovací návrh.

Už i komunisté mluvili ve Sněmovně o tom, že tentokrát je rozpočet takzvaně odfláknutý. Chtěli snížit schodek o padesát miliard, nebo seškrtat náklady na obranu. Nic z toho neprošlo. Z aktuálního návrhu se podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa zdá, že vláda chce mít spíš k dispozici volné peníze. „Které by použila, jak by sama uvážila, bez kontroly parlamentu, a to se nám nelíbí,“ dodal. Podobný problém s nejasným rozpočtem mají i Piráti.

S komunisty pak jednala Schillerová i Babiš a ti nakonec otočili. Ústřední výbor KSČM v sobotu rozhodl, že komunisté rozpočet s pětisetimiliardovým schodkem podpoří. Nepodpoří však jeho projednávání ve zrychleném režimu, ale ve standardních třech čteních, jako je tomu každý rok na podzim, kdy se projednává rozpočet na následující rok. 

Schillerová chce schodek navýšit už potřetí a podle ekonoma Radima Dohnala je každý její návrh horší a horší. Tentokrát je podle něj znát, že je „zbytečně šitý horkou jehlou“. Vláda na něj také dost spěchala. Chtěla ho schválit ještě ve stavu legislativní nouze. Rozhodovat o miliardách bez pořádné diskuze je ale pro strany ve Sněmovně nepřijatelné.

Video  Schillerová o navýšení schodku na 500 miliard pro rok 2020: Jsem pevně přesvědčena, že jde o poslední navýšení.  - abl
Video se připravuje ...

Expert: Místo silnic zaměstnat lidi

Alena Schillerová se dušuje, že se chce k prosperitě proinvestovat. Investice jsou něčím, čím chce ekonomiku zachránit, podle ekonoma Radima Dohnala, který spolu s dalšími ekonomickými experty působí v občanské iniciativě KoroNERV-20, to ale dělá špatně.

Aby šla většina prostředků z rozpočtu do investic, chce i prezident Miloš Zeman, který své oblíbenkyni Aleně Schillerové (za ANO) přislíbil, že nový deficit podepíše. Nespecifikoval však, do čeho by se mělo investovat.

Prezident Miloš Zeman přijal na Hradě vicepremiérku a ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) (16.6.2020). Prezident Miloš Zeman přijal na Hradě vicepremiérku a ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) (16.6.2020). | Twitter - J. Ovčáček

Rozpočet, který je právě na stole, nabízí investice, které jsou pomalé, trvá i jejich povolení a je i nich i malý podíl lidské práce. To podle expertů ekonomiku zkrátka nenastartuje. Ačkoli třeba silnice druhé a třetí třídy jsou prospěšné, moc lidí na jejich výstavbě, která navíc dost dlouho trvá, práci nenajde.

„Klidně ať vybavují školy nábytkem, ten se vyrábí rukama. Ať se dělají sadové úpravy, práce v lese,“ nabízí efektivnější řešení Dohnal. „Mně by se líbilo, kdyby stát podpořil hospodaření s dešťovou vodou u každého rodinného domku. Na tom je hrozné množství ruční práce toho klempíře nebo kopáče nebo majitele toho baráku.“

„Když stát nechá postavit elektrárnu nebo dva kilometry dálnice, tak tam zkrátka přijede pár chlapů se stroji a vysypou tam beton nebo asfalt. Tak peníze ale nezůstanou mezi lidmi,“ dodává Dohnal.

Návrh plný „prázdných frází“

Ekonomický expert při prostudování návrhu nového rozpočtu z dílny ministerstva financí narazil na několik nejasných položek. „Třeba nerozumím tomu, co je položka Prostředky na podporu veřejného sektoru 10 miliard korun,“ vybírá jako příklad.

K této položce je v rozpočtu uvedeno pár řádků, které ji mají dovysvětlit, tentokrát z nich ale vůbec není znatelné, na co peníze půjdou. Podle tohoto materiálu se však poslanci mají rozhodnout, zda pro rozpočet zvednou ruku. „Deset miliard korun je hrozně moc peněz, to je téměř polovina toho, co se dalo živnostníkům,“ srovnává Dohnal.

Nedotažená práce ministryně Schillerové rozohnila kromě poslanců i rektorku Mendelovy univerzity a ekonomku Danuši Nerudovou, která je zároveň předsedkyní komise pro spravedlivé důchody, do které jsou zapojeny všechny významné politické strany.

„Zaměřujeme se jen na rozpočtové výdaje. Jak jsou odhadnuty příjmy? Na čem stojí prognóza? Jaký je odhad výtěžnosti u jednotlivých typů daní? Prognóza rozpočtových příjmů je přece standardní součástí každého návrhu rozpočtu!“ okomentovala nelibě Nerudová neúplnost návrhu státního rozpočtu s rekordním schodkem.

Video  „Příště se na vás vys*rem?“ Schillerová o hlášce, angličtině i dopadu viru na peněženky Čechů.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Peníze z rozpočtu se objeví v Agrofertu, míní Dohnal

Pochybné jsou ale i položky, které na první přečtení mohou znít jasně a správně. Na „Spolufinancování podpory rozvoje venkova“ má jít 3,3 miliardy korun. Projekt se však prý v praxi neosvědčil „Celý ten projekt Podpora potravinové soběstačnosti je nesmysl. Neproběhla k tomu ani žádná veřejná debata. V odborné veřejnosti to nemá vůbec žádnou podporu,“ přiznává Dohnal. 

V této neprodiskutované položce však také vidí nahrávku pro firmy ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše. „Je tady opět podezření, že jde o jasný střet zájmů premiéra,“ dodává. „Rozhoduje se tu opět podle čtyřech řádků a nevidím tady napsáno, jestli půjde o nákupy půdy, nebo závlahu, nebo jestli bude podporovat nákupy českých potravin do škol. Vůbec tam není vidět co,“ říká nespokojeně Dohnal s tím, že v potravinářství i zemědělství hrají firmy ve svěřenských fondech Andreje Babiše stále prim.

„My tímto způsobem jdeme udělat to, že dáme 3,3 miliardy korun do toho sektoru, takže logicky ekonomicky nějaké peníze ve formě výnosů nebo zisků se v Agrofertu zpátky objeví,“ míní Dohnal.

Vzkaz ekonoma Schillerové: Znovu a lépe

Podle Dohnala by bylo mnohem efektivnější peníze nějakou formou dostat mezi lidi. Nabízí například další podporu pro živnostníky nebo do kultury. Peníze by se tak „začaly točit“. „Peníze dát lidem, kteří s nimi půjdou do obchodu a utratí je. Stát z toho má DPH a další živnostníci z toho mají peníze,“ dodává.

Problém vidí také v tom, že miliardové položky na silnice a další obrovské investice stát do konce roku ani nestihne utratit. „Každé to zvýšení deficitu je připraveno hůř a míň kvalifikovaně,“ tepe ekonom Dohnal tým Schillerové. „Paní ministryně by to měla stáhnout a mělo by ministerstvo financí, které má stovky zaměstnanců, připravit něco komplexnějšího a popsat efekty všech těch mimořádných výdajů,“ říká ekonom z iniciativy KoroNERV-20.

Video  Schillerová tápe po anglickém dotazu: „Uvidíme,“ vyklouzne z ní nejistě.  - Evropská rada
Video se připravuje ...

jaro20 ( 22. června 2020 19:05 )

Přesně tak, ANO to jsou packalové. Kdyby penízky ANO nerozdávalo před koronou, teď by je mohli použít. Místo toho zasekli sekeru. Čučkaři.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa