Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Těla na chodbách, místo nemocnice vagony. Indie nezvládá nápor pacientů s koronavirem

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
16. června 2020
15:15

Nemocnice v indické metropoli Dillí se hroutí pod náporem pacientů s koronavirem, na pandemii byla zařízení zcela nepřipravená. Indie tak musela vyčlenit dalších 500 železničních vagonů, aby v Dillí získala prostory pro pacienty nakažené koronavirem, celkem už bylo v provizorní nemocniční zařízení přeměněno 5231 vagonů. V Dillí díky tomu přibude 8000 lůžek. Ministr vnitra Amit Šáh ohlásil nová opatření pro hlavní město, k nimž patří navýšení testování. Vláda je ale terčem ostré kritiky, hlavně za příliš brzké rozvolňování restrikcí, konkrétně otvírání nákupních středisek a chrámů.

V Indii denně přibývá téměř 12 tisíc nových nakažených. Země je s 343 tisíci potvrzenými případy čtvrtá na světě po USA, Brazílii a Rusku. Na covid-19 tam zemřelo 9900 lidí. Podle listu The Hindustan Times je nejhorší situace ve státech Maháráštra a Tamilnádu, až třetí je Dillí.

V hlavním městě je pro pacienty s covidem-19 k dispozici přes 9600 lůžek, z nichž přes 1400 v soukromých zařízeních. Podle stanice BBC je více než 4000 postelí prázdných. Ministr Šáh se sešel s předsedou regionální vlády v Dillí Arvindem Kedžriválem, který řekl, že vláda chce využít 40 hotelů a 77 sálů ke zřízení provizorních nemocnic. Železniční vagony začaly být upravovány pro nemocné už v dubnu. Vláda nařídila uzávěru 25. března, ale nyní omezení postupně uvolňuje, lidé se vracejí do práce a tržiště jsou znovu plná lidí.

Nemocní jen marně shání místa v nemocnici

Informaci o volných lůžkách odporuje případ pětačtyřicetiletého Ášvaního Džaina. Jak upozornila agentura AFP, zemřel v sanitce, když jeho dcera se strýcem pro něj marně hledali volné místo v nemocnici. „Přišla jsem o otce, který pro mne byl vším,“ řekla dvacetiletá Džainova dcera Kašiš.

Indie nezvládá nápor koronaviru, (16.06.2020). Indie nezvládá nápor koronaviru, (16.06.2020). | Reuters

Všechny nemocnice, které rodina oslovila, nemocného odmítly přijmout. Vláda Dillí přitom zřídila aplikaci, která má poskytovat informaci o volných lůžkách pro pacienty s covidem-19.

Ve dvacetimilionovém Dillí zemřelo na covid-19 na 1400 lidí a lidé se začínají znepokojovat kvůli nedostatku lůžek. Denně v hlavním městě přibývá přes 1000 nových infikovaných. Těla mrtvých se hromadí v márnicích, protože krematoria a hřbitovy nejsou schopny v takovém tempu pohřbívat. Některé márnice odmítají přijímat další těla, ta „bez ladu a skladu“ zůstávají na chodbách nemocnic.

Na sociálních sítích si lidé svěřují své zkušenosti s hledáním volného lůžka. Na cestě mezi jednotlivými nemocnicemi zemřela i těhotná žena. Džainovi se v březnu, kdy začala uzávěra, zúčastnili „koncertování“ pořádaného na podporu zdravotnického personálu. Teď mají pocit, že je nechali napospas. „Vláda nedělá nic, jenom si pohrává s našimi city,“ tvrdí Kašiš. Stejně jako zbytek příbuzenstva stále čeká na otestování. Místní vláda testy vyčlenila jenom pro vysoce rizikové rodiny nebo pro ty, kteří mají symptomy. Očekává, že do konce července bude potřebovat až 80 tisíc lůžek.

Lidé musí platit tisíce za hospitalizování

Rodiny nemocných popisují vysokou cenu požadovanou za umístění nemocného. Koronavirem se nakazil i otec Suman Gulatíové, po níž jedno soukromé zařízení žádalo za umístění na lůžko 313 tisíc korun. „Jakmile jsem zaplatila, najít lůžko nebyl problém. Těžké bylo ale dát v této obtížné chvíli dohromady peníze,“ řekla Gulatíová. „Co se stane, jestli onemocním já? Budu muset prodat majetek, své šperky?“ dodala.

Televizní stanice Mirror Now odvysílala reportáž natočenou skrytou kamerou. Pět nemocnic v Dillí požadovalo po nakaženém za přijetí v přepočtu 126 tisíc korun. Kedžrivál obvinil nemocnice, že poskytují lživé údaje o volných kapacitách, a pohrozil trestem za žádání peněz za umístění pacienta.

Odborníci mají pochybnosti o tom, zda se Dillí dokáže s pandemií vyrovnat. Virolog Šáhid Džamíl řekl, že se v Dillí nedostatečně testuje. „Vláda Dillí zatím dělá vše pro šíření paniky. Mělo by se intenzivně testovat. Nechápu logiku, podle níž je třeba testovat jenom ty se symptomy. Jak chcete zjistit, do jaké míry se infekce rozšířila, když lidi netestujete?“ řekl. Podle něj bylo otestováno jen jedno procento populace hlavního města.

zirioges ( 16. června 2020 15:42 )

Indie je po Číně druhou nejznečištěnější a nejlidnatější zemí světa.
S tím souvisí i počty narozených a mrtvých.
Autor článku v Indii asi nikdy nebyl, přesto straší a straší...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa