Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Druhá vlna v Číně? Peking zavedl „válečná“ opatření, zavřel školy a omezil dopravu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. června 2020
18:35

Potvrzených případů koronaviru na jednu stranu v Číně pomalu ubývá, na druhou stranu však úřady potvrdily, že se v zemi objevilo nové ohnisko nákazy, a to v metropoli Peking. Za posledních 24 hodin oznámila Čína 40 nových pacientů, 27 z nich je v Pekingu. Právě kvůli tomu tamní úřady přijaly mimořádně přísné restrikce, které mnozí přirovnávají k „válečním opatřením“, vláda chce všemi prostředky zabránit druhé vlně koronaviru způsobujícího nemoc covid-19. Do města se vrátily zátarasy, celá jedna pekingská čtvrť je v karanténě, metropole zavřela školy a úřady spustily masivní testování, uvedla stanice CNN.

V Pekingu bylo za předchozí dva dny zaznamenáno více než 100 nových případů nemoci covid-19. Město tak čelí novému propuknutí nemoci, jejíž původ lze podle všeho vystopovat na obří tržiště Sin-fa-ti, píše agentura Reuters. Tržnice, která zásobuje většinu metropole jak čerstvým ovocem a zeleninou, tak masem a mořskými plody, byla okamžitě uzavřena.

Další ohniska covidu-19 se objevila také v provinciích Liao-ning a Che-pej, kde nejméně 5 nově nakažených přišlo do kontaktu s pacienty v Pekingu. Nárůst nových případů v Pekingu vyděsil celou Čínu. Mluvčí vlády Sü Che-ťien popsal situaci jako „mimořádnou dobu žádající si mimořádná opatření“.

Čínská média neustále vyzdvihují, že Číně se například oproti Spojeným státům podařilo efektivně bojovat se šířením koronaviru, a to právě prostřednictvím včasného přijetí přísných opatření. S opětovným výskytem nákazy a obzvláště v Pekingu, který byl do té doby považován za nejbezpečnější město v zemi, nikdo nepočítal. Vicepremiér Sun Čchun-lan uvedl, že riziko druhé vlny je vysoké, proto jsou na stole ta nejstriktnější opatření.

Peking přijal „válečná“ opatření, chce zabránit druhé vlně koronaviru. Peking přijal „válečná“ opatření, chce zabránit druhé vlně koronaviru. | Reuters

Úřady spustily masivní testování

Restrikce jako první přijala čtvrť Feng-tchaj, kde se nachází tržnice Sin-fa-ti, do oblasti najely jednotky paramilitantní policie. Její příslušníci oblečení od hlavy až k patě v ochranných oblecích čtvrť a tržnici uzavřeli a vydezinfikovali. Místní úřady rovněž nařídily karanténu obyvatelům 11 bytových budov v bezprostřední blízkosti trhu, nikdo nesmí dovnitř ani ven. Rezidentům je pravidelně kontrolována teplota, jídlo a další nezbytnosti jim doručuje policie.

Peking také zahájil masivní testování, ve městě je 193 testovacích stanů. Jen v sobotu se nechalo otestovat přes 76 tisíc osob, 59 z nich mělo pozitivní výsledek. Sü na tiskové konferenci oznámil, že bylo otestováno i 8950 zaměstnanců tržnice, výsledky jsou známé zatím jen u 6 tisíců, z nichž všechny byly negativní.

Zdravotníkům se podařilo odebrat vzorky od téměř 30 tisíců lidí, kteří v posledních 2 týdnech trh navštívili. U 12 tisíc byl test negativní, na další výsledky se čeká. Pekingská vláda nařídila lidem, kteří na tržnici byli, povinnou 2týdenní karanténu. Odloženo bylo i znovuotevření základních škol plánované na pondělí 15. června. Ústřední vláda zasáhla do zastupitelstva čtvrti Feng-tchaj a řadu jednatelů propustila.

Návrat do karantény

Místní se jen s nechutí odebírají zpátky do života v izolaci, zvláště poté, co se metropole téměř naplno vrátila k normálnímu chodu. Do ulic se vrátil život, lidé začali znovu navštěvovat parky, památky a muzea, restaurace, kina a obchodní centra. Vláda dokonce uspořádala každoroční sjezd a do Pekingu na konci května dorazily tisíce politiků. O 2 týdny později to ale ve městě vypadá úplně jinak a místní opět svírá strach.

Peking pátrá po zdroji nové nákazy a slíbil, že provede detailní epidemiologické vyšetřování. Předseda tržnice Čang Jü-si sdělil tisku, že stopy koronaviru byly nalezeny na krájecí desce u prodejce dovozového lososa. Deník Beijing Daily varoval, že lososa z trhu skupují i potravinové řetězce. Jejich mluvčí oznámil, že produkt byl stažen z prodeje.

Pátrá se po zdroji nákazy

Jang Pcheng z pekingského Centra pro prevenci a kontrolu nemocí vysvětlil, že genom nalezeného koronaviru odpovídá podtypu viru, který řádil převážně v Evropě. „Stále ale nevíme, odkud virus pochází. Mohl vzejít z kontaminovanýh mořských plodů nebo masa nebo ho na trh mohl přinést nějaký nakažený člověk,“ objasnil Jang v rozhovoru pro stanici CCTV.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa