Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Plešaté muže ohrožuje koronavirus více než „vlasáče“, varují vědci. Může za to hormon

Autor: Darina Jíchová - 
5. června 2020
21:29

Vědci ve španělském Madridu pod taktovkou profesora Carlose Wambiera z Brownovy univerzity ve Spojených státech zkoumali, jaký má průběh koronavirus způsobující nemoc covid-19 u plešatých mužů. Podle jejich závěrů spadají mezi rizikové skupiny kvůli hormonu androgen, který s tím, jak stárnou, u nich způsobuje vypadávání vlasů. Tento hormon koronaviru podle expertů pomáhá napadat lidské buňky, uvedl deník Daily Mail.

Podle vědců jsou plešatí muži ve větším ohrožení, že u nich koronavirus bude mít těžší průběh, než muži, kteří o vlasy nepřišli. Jejich výzkum ukázal i to, že je u této skupiny větší riziko úmrtí na covid-19. Experti tento fenomén pojmenovali „Gabrinův znak“ na počest Franka Gabrina, prvního amerického lékaře, který podlehl koronaviru a který byl zároveň plešatý.

Vědci: Plešatost je perfektní indikátor 

„Došli jsme k závěru, že plešatost je perfektní indikátor závažnosti nemoci,“ shrnul pro Daily Telegraph vedoucí studie Wambier. Už od počátku zkoumání se mluví o tom, že muži jsou častější obětí koronaviru než ženy, proto se vědci zaměřili na to, co u mužů může zvyšovat nejen riziko onemocnění, ale i úmrtí.

„Domníváme se, že androgeny neboli mužské pohlavní hormony jsou otevřenou bránou, kterou se koronavirus dostává do buněk,“ prohlásil Wambier, jenž stál v čele dvou španělských výzkumů. Wambiera a jeho tým překvapilo, že během obou studií zjistili, že se mezi nakaženými nachází neúměrný počet pacientů s plešatostí vyvolanou androgenem. V první studii pracovali se vzorkem 41 mužů s těžkým průběhem koronaviru, z nichž 71 procent bylo plešatých. Ve druhé studii měli větší vzorek, 122 mužů, a 79 procent z nich bylo plešatých.

Je nutné provést větší studii

Odborníci připustili, že vzhledem k tomu, že je přes 6,6 milionu nakažených a oni pracovali jen s necelými dvěma sty pacientů, nemůžou své výsledky generalizovat. „Je před námi ještě kus práce,“ prohlásil Wambier s tím, že chce rozpracovat detailní analýzu.

Navrhl však, že by plešatí pacienti mohli užívat léky na snížení hladiny androgenu v těle. Od toho však odrazuje přední britská onkoložka Karen Stalbowová. „Potřebujeme mnohem víc dat, než přistoupíme k takovému kroku,“ reagovala odbornice.

Vztahem pohlaví a koronaviru se zabývali i britští specialisté, podle kterých jsou největší obětí koronaviru muži v produktivním věku. Skupina, se kterou pracovali španělští experti, byli muži ve věku 31 až 53 let, což by korelovalo se závěry Britů. Pro Španěly ale nebyl hlavním jmenovatelem věk, nýbrž vypadávání vlasů.

Americký a italský výzkum

V USA stejné téma zkoumá losangeleský onkolog Matthew Rettig, kterého zajímá, zda by v boji s koronavirem mohly pomoct léky na prostatu snižující míru androgenu v těle. Závěry jeho zkoumání zatím nebyly zveřejněny.

Nicméně výzkum v Itálii, do kterého se zapojilo na 9280 pacientů z Benátska, ukázal, že u mužů s rakovinou prostaty užívajících léky na snížení hladiny androgenu je o čtvrtinu menší pravděpodobnost, že onemocní koronavirem, než u těch, kteří podstupovali jinou léčbu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa