Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ibuprofen jako lék na koronavirus? Uleví od dýchacích potíží, tvrdí experti

Autor: Darina Jíchová - 
3. června 2020
21:49

Specialisté z londýnské Nemocnice svatého Tomáše začali testovat, zda je ibuprofen vhodným lékem na koronavirus, konkrétně zda je schopný nakaženým pacientům ulevit od dýchacích obtíží. Od začátku pandemie odborníci řešili, jaké volně prodejné léky jsou v boji s koronavirem způsobujícím nemoc covid-19 nejúčinnější. Konkrétně kolem ibuprofenu se vedly dlouhé dohady poté, co francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran odrazoval od užívání tohoto protizánětlivého léčiva. Rozsáhlé studie ale dokázaly, že ministrovo tvrzení, že by ibuprofen mohl zhoršit průběh koronaviru, není pravdivé a že je stejně nezávadný jako jím doporučovaný paracetamol. Britští experti nyní doufají, že ibuprofen pomůže se zotavením lidí, kteří v době nemoci skončili na ventilátoru, informovala stanice BBC. Lékaři si chválí dostupnost i nízkou cenu léku.

Tým vědců z Nemocnice svatého Tomáše a univerzity King's College se domnívají, že ibuprofen by pacientům mohl ulevit od dýchacích problémů. Léčiva chtějí podávat zotavujícím se pacientům odpojených od ventilátorů. Svou domněnku zakládají na dobrovolných a stále probíhajících testech s pracovním názvem „Osvobození“, které byly zahájeny 6. dubna. Během výzkumu polovině pacientům podávají ibuprofen jako součást doléčení.

Lék zabral na komplikaci spojenou s koronavirem

Experti zdůraznili, že nepoužívali klasické tvrdé tobolky, ale gelové kapsle, které většinou lidé berou na tišení bolesti spojené s artritidou. Nicméně i tato forma ibuprofenu je volně k dostání v lékárnách. V minulosti se léčivo ukázalo jako účinný prostředek při syndromu akutní dechové tísně (ARDS), což je jedna z komplikací, kterou vyvolává i koronavirus.

„Samozřejmě potřebujeme dokončit výzkum a testování na lidech, které by naše hypotézy potvrdily a přinesly námi očekávaný výsledek,“ uvedl psychofarmakolog z King's College Mitul Mehta. Připomněl rovněž diskuze ohledně bezpečnosti ibuprofenu, které se řešily na počátku pandemie koronaviru, kdy někteří odrazovali od jeho užívání.

Mehta prohlásil, že všechny provedené studie se shodly, že ibuprofen je stejně bezpečný jako doporučený paracetamol. V Británii se otázkou zabýval Výbor humánních léčivých přípravků (CHM), i podle něj obě léčiva stejně snižují horečku a zmírňují příznaky spojované s chřipkou.

Diskuze kolem ibuprofenu

Nicméně zdravotnický systém NHS ve svých příručkách doporučuje lidem se středně silnými příznaky koronaviru jako první užívat paracetamol, protože má méně nežádoucích účinků a je bezpečný pro více lidí. Na rozdíl od ibuprofenu ho mohou brát i lidé s vředy.

Otázkou bezpečnosti ibuprofenu se hlavně v březnu zabývaly také Česká lékárnická komora a Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ty mezi prvními označily slova francouzského ministra zdravotnictví za „fake news“ a na svých sociálních sítích uvedly, že „české státní úřady ani výrobci informaci o tom, že by ibuprofen zhoršoval průběh nemoci covid-19, neposkytli.“

„O tom, jaký lék je pro vás vhodný, se poraďte se svým lékárníkem. Není pravda, že ibuprofen (například Ibalgin, Brufen, Nurofen aj.) zhoršuje průběh covid-19,“ následně Česká lékárnická komora vyzvala o maximální sdílení jejich příspěvku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa