Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Největším rizikem u koronaviru je vysoký tlak a cukrovka! Zdravotníci odhalili smutnou statistiku

Autor: Kristýna Beránková - 
14. dubna 2020
05:20

Trpěli několika dalšími chorobami... S takovou zprávou přišli lékaři vždy, když informovali o úmrtí spojeném s covid-19. Včera poprvé zveřejnili podrobná data. Mezi nimi i 12 nemocí, které koronavirus velmi komplikuje. Rizikový je zejména vysoký krevní tlak, cukrovka a choroby srdce.

Stále platí, že koronavirus si vybírá své oběti především mezi seniory. Až na jednoho byli všichni, kteří nemoci covid-9 podlehli, starší sedmdesáti let. Výjimku tvoří pouze skladník (†45) z Frýdku-Místku, který však trpěl závažnou formou leukemie a o onemocnění vůbec nevěděl. „Když to zjednodušíme, nejohroženější jsou pacienti, kteří mají vysoký krevní tlak a diabetes,“ uvedl Vladimír Černý, předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

12 nemocí, kdy může být zle 12 nemocí, kdy může být zle | ÚZIS

Statistiky koronavirus nezbořil

„Z nově diagnostikovaných pacientů jich s nějakým problémem končí v nemocnici 13 procent, z nich je ve stavu, který vyžaduje podporu dýchání a intenzivní péči, 24 procent,“ doplnil Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Se statistikami úmrtnosti v Česku zatím koronavirus naštěstí nijak dramaticky nezahýbal. „Ročně u nás zemře zhruba 112 tisíc osob. Příčiny úmrtí jsou hlavně ischemická choroba srdeční, nemoci oběhové soustavy a zhoubné nádory. Mortalita covid-19 je v Česku velmi nízká, u nás se neodehrává žádný italský scénář,“ uvedl Ladislav Dušek.

Doplnil také, že třeba chřipka zahubila loni na čtyři stovky Čechů. Nejvíc lidí jí podle statistik podlehne v únoru, ale ještě v dubnu mívá virus chřipky průměrně přes tři desítky obětí.

Nebezpečná chřipka Nebezpečná chřipka | ÚZIS

Průměrný věk úmrtí je 75 let

Průměrný věk při úmrtí je v Česku 75 let, více než 81 procent lidí zemře až po dovršení 65 let. Pokud člověk přežije sedmdesátku, jeho šance dožít se osmdesáti jsou relativně vysoké. Nejčastěji nás zahubí rakovina. Akutní infekční choroby dýchacích cest se podílí na celkové úmrtnosti jen 2,9 procenty.

Kdy a na co Češi umírají Kdy a na co Češi umírají | ÚZIS

Koronavirus ve statistikách

Mezi těmi, kteří prohráli boj s koronavirem, zatím nebyl nikdo (data k 28. březnu), kdo by netrpěl žádnou další chorobou a byl jinak zcela zdravý. Naopak většina obětí nemoci covid-19 byla už ve chvíli, kdy je virus napadl, ve vážném stavu kvůli dalším chorobám.

Muži (69,2 %) umírají v souvislosti s koronavirem častěji než ženy (30,8 %) na celém světě. Česko v tomto směru není zatím výjimkou.

Většina lidí zvládne nemoc covid-19 jen v domácím ošetřování. A dokonce i většina z těch, kteří musí být hospitalizováni, nepotřebuje náročnou lékařskou péči. 19 procent z nich dýchá samo, ale potřebují přidaný kyslík, za 22 procent musí dýchat ventilátor nebo je nutné napojení na mimotělní oběh.

Proč je zvýšené riziko pro pacienty s nemocemi srdce a cév? Koronavirus sice napadá plíce, ale tím, jak hůře okysličují krev, dochází k přetížení pravé komory srdeční a k srdečnímu selhání.

 

Video  Česku nehrozí kritická situace jako v Itálii či Španělsku, míní ministr Vojtěch o pandemii koronaviru (1.4.2020)  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

BoziMilda ( 14. dubna 2020 13:02 )

Je potřeba umět tu statistiku číst. Neznamená to, že člověk s vysokým tlakem má pravděpodobnost 58%, že u něj bude těžký průběh, znamená to, že z pacientů s těžkým průběhem jich 58% má vysoký tlak. Stejně tak ostatní choroby, protože člověk jich může mít více najednou, tak součet nemusí dávat 100%. Nicméně, težký průběh mají většinou lidé nad 70 let, a u nich má vysoký tlak víc než polovina, cukrovku čtvrtina, atd., tak najednou zjistíme, že ta procenta komplikujících nemocí odpovídají víceméně rozložení těchto chorob v populaci nad 70 let.

gigon ( 14. dubna 2020 10:35 )

Ten co to napsal a zveřenil ihned zavřit do hladomorny ,,, postrašil miliony lidi zmetek.

frantacizek ( 14. dubna 2020 09:06 )

proto není ani důvod nepouštět studenty do škol. Rozdělte každou třídu na 2 skupiny jako se to dělá běžně v jazykových předmětech, zkraťte výuku jen na profilové předměty - český jazyk, jazyky, matematika, fyzika + odborné na středních školách. Posaďte studenty každého po jednom do lavice křížem, tím pádem malým dětem na 1. stupni během výuky můžete klidně sundat roušky, klidně i všem. Začne přestávka, tak si je opětovně nasadí...
Jako bonus dejte do každé třídy velkého papírového Hamánka v policejní uniformě a vedle něj Andreje v uniformě příslušníků VB, oba se zdviženým prstem a dětem řekněte, že tihle čerti kontrolují o přestávkách rozestupy metr čtvereční mezi nimi a rozdávají pokuty.
Ten ředitel datového centra je nejrozumnější člověk v celé téhle vládní veselohře.

frantacizek ( 14. dubna 2020 08:23 )

ta úmrtí tady, v Německu, kde to lékaři bez problémů stíhají jsou gerontologické povahy, popř. celkové selhání organismu, měli jsme tady případ toho kluka s rozsáhlými metastazemi v těle stran rakoviny. Je třeba to takto lidem podávat, nakonec zjistí z čísel, že jestli je tady nějaký "zabiják", pak je to ta chřipka, korona určitě ne, zvláště pokud se stravujete zdravě, popř. sportujete, diabetes druhého typu mám na mysli hlavně..

frantacizek ( 14. dubna 2020 08:21 )

čili v první řadě obezita je příčinou úmrtí na koronu. Pokud ale udáváte statistiky 400 mrtvých jen na chřipku ročně, musíte dodat taky, že na koronu možná nezemřel vůbec nikdo, popř. to číslo je určitě menší než těch 143 lidí a i celosvětově by se to takhle mělo přepočítat, ta vysoká úmrtí i v takovém Německu by byla stran korony podstatně menší. V Itálii nebo Španělsku to bylo ještě navíc zanedbání péče, tam to spíše nestíhali a malý počet ventilátorů, infekčních lůžek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa