Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zázračný lék z krve uzdravených? Vědci v USA věří, že „neutralizují virus“

Autor: Darina Jíchová - 
7. června 2020
20:09

Nadnárodní americká farmaceutická společnost Eli Lilly zahájila testy experimentální léčby nemoci covid-19, kterou vyvolává nový koronavirus. Od pondělka se protilátky získané z krve uzdravených pacientů testují na lidech, experti vysvětlili, že jimi vyvinutý lék má schopnost „neutralizovat vir“. Výsledky a rozbor účinnosti léčby budou známé do konce tohoto měsíce, uvedl list Daily Mail.

Experimentální lék známý pod zkratkou LY-CoV555 podle slov odborníků neutralizuje proteinové hroty, které se nachází na povrchu koronaviru a umožňují mu infikovat buňky. Jedná o vůbec první výzkum protilátek na koronavirus, který se dostal do fáze testování na lidech. Protilátky byly získané od jedněch z prvních pacientů, kteří ve Spojených státech porazili koronavirus.

Zjišťuje se bezpečnost léku a tolerance pacientů

Eli Lilly je jen jednou z farmaceutických firem, které se zapojily do honby za účinnou vakcínou nebo pátrání po úspěšných antiviroticích. Dosud největší potenciál v léčbě koronaviru představoval lék remdesivir z laboratoře Gilead, který byl původně vyvinut pro boj proti ebole.

Vedení Eli Lilly upozornilo, že přestože dostali povolení k testům na lidech, jejich výzkum je ve velmi rané fázi. V současnosti posuzují bezpečnost a toleranci pacientů, kteří léčbu zkouší. Lék pacientům poskytuje hned několik předních nemocnic včetně newyorské fakultativní nemocnice Langone, kde testy odstartovaly.

Mnoho amerických i světových vědců věří, že léky, které si kladou za úkol neutralizovat koronavirus, jsou tím správným krokem v hledání účinné léčby. Už při testech na zvířatech ukázaly takové látky velmi pozitivní výsledky. Experti z Eli Lilly spolupracovali se specialisty ze soukromé laboratoře AbCellera Biologics.

Konkurence testuje „koktejl protilátek“

„Námi upravené protilátky působí přímo proti struktuře koronaviru, neutralizují ho a zabraňují mu, aby vnikl do lidských buněk,“ vysvětluje společnost ve svém prohlášení. Odborníci oznámili, že lék zatím testují na hospitalizovaných pacientech s covidem-19, během týdne by chtěli přistoupit k testům nakažených, kteří do nemocnice nemuseli.

„Koktejl protilátek“, jak svému léku pracovně říká konkurenční společnost Regeneron Pharmaceuticals Inc, rovněž chystá zahájit testy na lidech. Tamní experti slibují, že pokud dosáhnou pozitivních výsledků, bude lék přístupný už v srpnu. Jak napovídá název oproti Eli Lilly, kde se pracuje pouze s jedním druhem protilátek, odborníci v Regeneron Pharmaceuticals Inc. jich smíchali několik.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

trintin ( 7. června 2020 20:50 )

Americký vědec podezřelý z rozesílání antraxu se zabil.?? Kolik času zbývá, než další žoldák CIA spáchá sebevraždu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa