Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koronavirus v Agrofertu: Nakažená pracovnice ve Vodňanské drůbeži a devět lidí v karanténě

Aktualizováno -
30. června 2020
17:20
Autor: ČTK - 
30. června 2020
16:20

Jedna zahraniční pracovnice ve firmě Vodňanská drůbež z holdingu Agrofert má nemoc covid-19. Příznaky má lehké. V karanténě je nyní devět lidí. Hygienici ve vodňanské společnosti, kde pracuje 590 lidí, otestovali 113 zaměstnanců, 108 z nich má negativní výsledky na koronavirus. U zbylých pěti budou mít hygienici výsledky 1. července. Výroba omezená není. ČTK to dnes řekli mluvčí holdingu Agrofert Karel Hanzelka a zástupci krajské hygienické stanice.

O případu v úterý informoval regionální Deník. „Potvrzujeme, že u jedné zahraniční agenturní pracovnice ve společnosti Vodňanská drůbež byl prokázán covid-19. Paní má jen mírné příznaky onemocnění. Postupujeme plně v součinnosti s hygieniky a řídíme se jejich pokyny,“ řekl ČTK Hanzelka.

„Kvalita produkce jakkoli není ohrožená, platí tam už tak přísná veterinární opatření,“ zmínil pro Blesk Zprávy mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Kde přesně nakažená pracovala, neupřesnil.

Hygienici otestovali pracovníky ze směny, kteří byli s nakaženou v kontaktu. Ze 113 otestovaných jich má 108 negativní test. „Budou sledováni, 10. července je ještě přetestujeme. Vypadá to dobře. Závod přijal epidemiologická opatření,“ řekla ČTK epidemioložka krajské hygienické stanice Jitka Luňáčková. Nepotkávají se tak kromě jiného pracovníci různých směn.

Podle Hanzelky žádní další pracovníci příznaky onemocnění nepozorují. Hygienici udělali ve firmě vyšetření v pondělí. Odběrů bylo 113. „Karanténu má jenom ten, kdo byl v blízkém kontaktu s tou pozitivní, to je devět osob. Ostatní mají omezený volný pohyb,“ řekla Luňáčková.

Ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová dnes ČTK řekla, že hygienici vyšetřili i devět takzvaných blízkých kontaktů nakažené pracovnice včetně rodinných příslušníků. „Ti jsou zatím všichni negativní, nicméně jsou v karanténě a budeme vyšetření opakovat,“ řekla Kotrbová.

Společnost Vodňanská drůbež má v Česku 1 616 zaměstnanců, z toho ve vodňanské provozovně pracuje 590 lidí. Jak vyplývá z výroční zprávy, v roce 2018 měla Vodňanská drůbež prodeje za 5,42 miliardy korun a provozní zisk téměř 180 milionů Kč.

wp8t ( 30. června 2020 17:40 )

Vsadím se, že to do Agrofertu nechal zavléct Kalúsek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa