Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prymula promluvil o „strašidelném“ režimu. V nové funkci skládá radu starších

Autor: ula - 
2. června 2020
05:00

Jedna z předních tváří boje s koronavirem v Česku, epidemiolog Roman Prymula, nastoupil v pondělí na novou pozici vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Tuto nově vytvořenou vědecko-výzkumnou pozici na Úřadu vlády mu nabídl premiér Andrej Babiš (ANO) i přes nesouhlas části opozice, která označila post za politickou trafiku. Jak se cítí bývalý náměstek ve své nové funkci? Blesk Zprávám Prymula prozradil, jak velký bude mít tým a zda už konečně plánuje odpočívat.

„Cítím se úplně normálně“, zareagoval Roman Prymula se smíchem na dotaz, jak se cítí v nové funkci vládního zmocněnce. Za nejzásadnější změnu považuje přesun z budovy ministerstva zdravotnictví na Úřad vlády

„Na ministerstvu zdravotnictví se budu také občas vyskytovat, ale dominantní pracoviště mám nyní na Úřadu vlády,“ řekl Prymula Blesk Zprávám s tím, že náplň jeho nové práce se částečně překrývá s tím, co dělal jako náměstek ministra zdravotnictví. Nyní však bude věda a výzkum dominantní částí jeho práce.

Tvorba „rady starších“

Podle svých slov už dostal Prymula první úkoly. „Jde hlavně o úkoly v oblasti prevence, postavit nějaké preventivní programy, vytvořit jakousi „radu starších“, abychom o tom diskutovali se skutečnými odborníky,“ vysvětlil Prymula. Prioritou je nyní preventivní onkologie.

Tvrzení, že by si tvořil vlastní tým, však odmítl. „To není žádné tabulkové místo, za které by někdo pobíral plat. Lidé tam budou v čestných funkcích, čas od času se potkáme. Nepůjde o velký tým, vidím to tak na šest až osm lidí. Nechci, aby to bylo o dlouhodobých akademických diskusích, ale hlavně zde bude snaha dostat se do praktické realizační fáze,“ přibližuje Prymula svůj pracovní výhled na další týdny.

Konkrétní jména, kterými se hodlá obklopit, si zatím nechává pro sebe.Ve vědecké komunitě je určitá řevnivost a já bych čelil tlakům a názorům, kdo tam má být a nemá. Je třeba to udělat nezávisle, aby to reprezentovalo náhled na české zdravotnictví z hlediska vědy,“ dodává Prymula.

Na Úřadu vlády bude mít Prymula k dispozici dvě administrativní pracovnice, které budou zaměstnány na půl úvazku.

Prymula: Na odpočinek si nemůžu zvyknout

Odpočívat se bývalý náměstek nechystá. „Jak jsem přešel z toho lehce strašidelného režimu, tak si nemůžu zvyknout na to, že bych měl odpočívat. A ani to nejde. Po těch dvou měsících se mi narušil spánek, takže stejně spím tak čtyři hodiny a pak se vždycky probudím,“ přiznává Prymula.

Video  Roman Prymula ke startu Chytré karantény  - abl
Video se připravuje ...

 

 

 

 

marmat ( 2. června 2020 18:34 )

Kadliksik: Vás musí admin doslova milovat.....
to se JEN-TAK nevidí !!!
A nikde jinde nenajde

marmat ( 2. června 2020 18:32 )

DNES tady k článku nasadil sponzor svoji trollí "ELITU" !!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!

NEBO JE TO JEDEN ???
Zdivočelý?

marmat ( 2. června 2020 18:29 )

bullshit : asi před 3 měsíci...
bullschit jako "Šípková Růženka" ????
Taky dobrý !
(ten nick je super!)

marmat ( 2. června 2020 18:27 )

trubina: Tak nejezděte vlakem, metrem tramvají,
nechoďte po obchodech a jděte na procházku...
Pokud i tam najdete lidi v rouškách ...
NĚCO-MÁLO snad pochopíte ???

marmat ( 2. června 2020 18:25 )

satriani: Tady vypustili JEDNOHO s klony,
nebo "JEN" stádo nemocných trollů ???
nadělalo se na to mnoho nových nicků,
ale na minimální možné úrovni IQ.
Ale zato velmi namistrovanejch

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa