Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Malá bojovnice (1) s nemocným srdíčkem a plícemi porazila koronavirus. Rodiče děkují lékařům

Autor: Darina Jíchová - 
21. dubna 2020
12:30

Roční Leah Petersová z anglického Coningsby za svůj krátký život zakusila už mnohé. Narodila se předčasně už v 32. týdnu, kvůli čemuž má vadu srdce a trpí chronickou plicní nemoc. Na konci března navíc začala kašlat a její rodiče se obávali, že se nakazila koronavirem způsobujícím nemoc covid-19. Strach rodičů potvrdil pozitivní výsledek testu, malá Leah ale ukázala, že je bojovnice a smrtící nákazu porazila, uvedl list Daily Mail.

Holčička je jedním z nejmladších pacientů, kterého se britským lékařům podařilo vyléčit, a to navzdory dalším zdravotním potížím. Leah začala kašlat na konci března, nakonec byla převezena do nemocnice Pilgrim Hospital v Bostonu. Lékaři jí udělali testy na koronavirus, které nákazu potvrdily, a Leah si nechali v nemocnici. Rodiče Agata a Michael Petersovi museli bez dcery domů.

Rodiče: Nepřestává nás překvapovat

Leah strávila v nemocnici většinu svého života, kvůli zdravotním problémům spojeným s jejím předčasným narozením musela na nespočet operací. „Je to naše malá bojovnice, která nás nepřestává překvapovat,“ komentovali rodiče.

„Před několika týdny jsme si všimli, že Leah trochu kašle. Protože máme ještě dvě dcery, pětiletou Emily a čtyřletou Natalii, mysleli jsme, že chytla něco, co přinesly ze školky. Ze začátku jsme neměli žádné obavy,“ uvedla Petersová. „Každý týden k nám domů chodí zdravotní sestra, kontroluje Leah a její srdce. Když si všimla jejího kašle, zavolala záchranku,“ vypověděla matka.

„Na pohotovosti hned dostala kyslík. Teprve později nám řekli, že ji testovali na koronavirus a že se u ní nákaza potvrdila. Byla to rána, od počátku pandemie jsme se obávali, že by to mohla chytit. Věděli jsme, že by to pro ni byl skutečný boj,“ doplnila Petersová. „Všechny nás překvapila, ani v nemocnici dlouho nebyla. Už je doma a její zdravotní stav je skvělý,“ pochlubila se matka.

Rodina je neskonale vděčná zdravotníkům

Petersová zároveň poděkovala zdravotníkům z nemocnice Pilgrim Hospital. „Byli naprosto skvělí. I když byli celí zahalení v ochranných oblecích, byli neuvěřitelně milí. Prosté děkuju nemůže vyjádřit naši neskonalou vděčnost. Nemohli jsme si přát lepší lékařský tým, než jaký je tady,“ zakončila Petersová, zmínila také, že dceru čeká v létě další operace srdce.

„Leah je jedním ze 130 uzdravených pacientů, kteří už byli propuštěni do domácího doléčení. Děkujeme všem, kteří podporují náš zdravotnický systém NHS a jeho pracovníky, nejen v našem hrabství Lincolnshire, ale po celé zemi,“ uvedl zástupce ředitele nemocnice Mark Brassington.

Koronavirus v Británii

Podle statistik je v Británii k úterý 21. dubna 125 tisíc potvrzených případů, koronaviru v zemi podlehlo na 16 tisíc osob. Celkem se podařilo uzdravit 446 pacientů, těmi nejprominentnějšími jsou princ Charles a premiér Boris Johnson.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa