Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi si mohou od úterý zasportovat venku. Vláda otevřela další obchody a sběrny

Aktualizováno -
6. dubna 2020
18:30
Autor: red, ČTK - 
6. dubna 2020
17:30

Vláda od úterý umožní znovuotevření provozoven, které sbírají a vykupují suroviny, včetně kompostáren, ve čtvrtek pak mohou otevřít hobby markety, prodejny stavebních výrobků, železářství a obchody a opravny jízdních kol. Po zasedání vlády to řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Další obchody, například papírnictví, by měly následovat příští týden. Rozšíření výjimek však doprovodí plošně přísnější požadavky na hygienu. Lidé budou moct od úterý individuálně sportovat na venkovních sportovištích. Běh nebo jízda na kole v lese budou možné i bez roušek.

Ve všech otevřených provozovnách budou muset lidé dodržovat přísnější pravidla, dodal Havlíček. „Všichni zákazníci budou od čtvrtka muset být ve vzdálenosti dva metry od sebe, pokud se nejedná o rodinné příslušníky,“ uvedl. Blíž u sebe budou moci být také lidé, pokud některý z nich potřebuje podporu. Prodejny musí zajistit dezinfekční prostředky na ruce, u supermarketů bude nadále platit povinnost poskytovat jednorázové rukavice.

Od úterý je možné sportovat venku

Lidé budou moct od úterý na sportoviště, která jsou pod širým nebem. Nadále ale nebude možné využívat zázemí těchto sportovišť, jako jsou například sprchy nebo šatny.

Zjednoduší se i individuální rekreační sportování v přírodě. „Umožňujeme pohyb těchto osob i bez roušek, ale pouze za předpokladu, že budou udržovat tu psychologickou vzdálenost dva metry od sebe. Zjednodušeně řečeno, pokud někdo pojede v přírodě na kole, nemusí mít roušku, pokud někdo po lese poběží, nemusí mít roušku. Pokud se někdo ale bude pohybovat uvnitř města, kde těch lidí bude více a kontakt by mohl být méně než dva metry, měl by tu roušku mít,“ řekl Havlíček.

Vláda nejprve zakázala konání sportovních akcí spojených s větší účastí lidí. V polovině března rozhodla o zákazu vstupu veřejnosti na vnitřní i venkovní sportoviště. Individuální sportovní aktivity mimo sportoviště byly dosud možné pouze se zakrytými ústy a nosem.

sigmae ( 6. dubna 2020 21:35 )

rozumný nápad, ve vládě nemají jasnovidce s křišťálovou koulí a tak rozhodují podle aktuální situace, palec nahoru

suchyvodnik ( 6. dubna 2020 20:24 )

Už se v tom sama vláda nevyzná. Prase to pochopí časem, je velmi inteligentní

suchyvodnik ( 6. dubna 2020 20:20 )

Důchodci nemají určené hodiny na nákup. To je tam ti mladí , řízeně nakažení ,nakazí

Viera Vaňová ( 6. dubna 2020 19:21 )

👍👍👍👍👍🐖

Viera Vaňová ( 6. dubna 2020 19:20 )

Jsem diabetik manželka též .Nedovedu si představit co by se dělo kdybychom oba dva museli do nemocnice .Mám dítě ,psa klukovi je 14 co by se dělo kde by šel kluk ,pes.Hruzs nechci pomýšlet

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa