Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vláda chce odložit na půl roku splátky úvěrů a hypoték. Koho se to týká a kdo má smůlu?

Autor: ula, ČTK - 
1. dubna 2020
06:20

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne dnes vládě moratorium na odklad splácení hypoték, spotřebitelských i podnikatelských úvěrů na půl roku. Zároveň by podle ní měl být po dobu přerušení splácení snížený i úrok u těchto úvěrů o „nějakou symbolickou výši“.  S plošným odkladem splátek úvěrů, o kterém bude ve středu jednat vláda, nesouhlasí banky, nebankovní poskytovatelé úvěrů i takzvané fintech společnosti. Ačkoliv o záměru a jeho fungování v praxi víme málo, finanční analytik Daniel Gorol pro Blesk Zprávy vysvětlil, co by to znamenalo pro klienty.

Schillerová již uvedla, že by mělo jít o pozastavení splátek u hypoték, spotřebitelstkých úvěru a podnikatelských úvěrů na půl roku. Podle zákona by moratorium měla automaticky platit pro všechny, kdo splácejí úvěr, a to bez nutnosti o odložení splátek žádat.

Od kdy by moratorium platilo?

„Pokud by chtěli lidé splácet dál, museli by oznámit, že odklad nechtějí využít. Odklad splátek by měl platit od poloviny dubna. Po dobu přerušení splácení by měly banky snížit i úrok na symbolickou výši, pokud ho budou chtít účtovat – zatím ale nevíme, co to vlastně je „úrok v symbolické výši“, uvedl Daniel Gorol, finanční analytik srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

„Vůči tomuto návrhu se už ohradil šéf České spořitelny Tomáš Solomon, který navrhuje, aby se opatření týkalo jen těch klientů, kteří jsou aktuální situací skutečně postiženi. ČS totiž už nyní nabízí odklad až na 6 měsíců,“ dodává Gorol.

Jakých úvěrů by se odložení splátek netýkalo?

Pokud se bude jednat o plošné odložení splátek, mělo by se týkat všech úvěrů, tedy hypoték, spotřebitelských a podnikatelských úvěrů, kromě revolvingových úvěrů (kreditní karty) a kontokorentu.

Jak by opatření fungovalo v praxi?

V tuto chvíli ještě není znám proces, jak by toto opatření v praxi fungovalo. „Můžeme však předpokládat, že v případě zavedení půlročního odkladu splátek se prodlouží doba splatnosti, úrokový rozdíl by se pak mohl vyrovnat v poslední splátce. Větší finanční zátěž pro splácející klienty by toto opatření přinést nemělo, nicméně by se tím měla prodloužit doba splácení,“ vysvětluje analytik.

Co bude s úvěry uzavřenými během moratoria?

„V tuto chvíli ještě není jasné, jak a zda budou nové úvěry tímto odkladem nějak ovlivněny, lze však předpokládat, že banky budou mnohem více dbát na úvěruschopnost klienta, aby byl schopen půjčku řádně splácet,“ domnívá se Gorol.

Co to udělá s daňovým zvýhodněním?

„Zda bude mít uvažované odložení splátek nějaký vliv na daňové zvýhodnění, nedokážu v tuto chvíli zhodnotit. Logicky vzato, v případě, že se neplatí splátky ani úroky, není co zvýhodnit, jelikož se od daní odečítá poměr zaplacených úroků na hypotečním úvěru,“ vysvětluje finační analytik z portálu Ušetřeno.cz

Hypoték ubývá

Expert mimo jiné potvrdil, že zájem o hypotéky v tuto chvíli klesá. „V důsledku stávajících koronavirových opatření totiž není možnost si nemovitost ani prohlédnout, dalším negativním faktorem je i velká míra nejistoty z pohledu příjmů klientů,“  doplňuje Gorol.

Devastace trhů, firem i zaměstnanců?

S plošným odkladem splátek úvěrů, o kterém bude ve středu jednat vláda, nesouhlasí banky, nebankovní poskytovatelé úvěrů i takzvané fintech společnosti. Vyplývá to z ankety ČTK. Poukazují na to, že ne všechny sektory jsou koronavirem výrazně postiženy, totéž se týká profesí. Varují také před morálním hazardem dlužníků.

„Je složité nyní analyzovat dlouhodobé ekonomické dopady plošného moratoria splácení úvěrů. Můžeme pouze vycházet z našich zkušeností, které indikují vysoká rizika spojená se zamrznutím aktivity v celých hospodářských odvětvích, což by mohlo mít v dlouhodobém hledisku ještě negativnější dopady než pandemie. Nepovažujeme návrh plošného moratoria za ekonomicky efektivní,“ uvedl Šéf České spořitelny Tomáš Salomon. 

Chystané půlroční moratorium na splátky úvěrů může zdevastovat trh, firmy i zaměstnance, řekla ČTK ředitelka společnosti Bondster.com Jana Mücková. Pandemie podle ní nepostihla všechny sektory, a tedy všechny dlužníky stejně. Obchody s potravinami mají neobvyklé tržby, rovněž drogerie a lékárny jsou na tom aktuálně jinak než například majitelé restaurací, je potřeba v tomto rozlišovat, dodala.

Morální hazard

Některým členům České leasingové a finanční asociace by mohlo šestiměsíční moratorium způsobit zásadní problém, doplnil její prezident Jaroslav Krutilek. Financující společnosti si podle něj samy splácejí své úvěry, nemálo z nich přitom tyto úvěry čerpá u zahraničních bank, na které se české moratorium nebude vztahovat. Vzniklá krize by omezila další financování spotřebitelů a firem, což je v dnešní situaci nežádoucí, podotkl.

„Plošný odklad splácení všech úvěrů není tím správným řešením, a ne všichni se do problémů dostanou. Do problému by se paradoxně mohli dostat kvůli splátkovým a úrokovým prázdninám ti, kteří neumí s kreditními kartami správně pracovat, a to je morální hazard,“ míní spolumajitel společnosti Twisto Lukáš Janoušek. Twisto funguje na principu odložené platby pro nákupy na internetu a mobilní aplikace s platební kartou na principu kreditní karty.

O ošetřovném pro OSVČ čtěte ZDE >>>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa