Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

25 tisíc jen pro vybrané? Nešťastníci z řad OSVČ obměkčili Schillerovou, Kalousek si rýpl

Autor: Sabina Dračková, ČTK - 
1. dubna 2020
23:00

Už od poloviny března žijí čeští živnostníci v obavách, že kvůli pandemii koronaviru podnikání, které je živí, už znovu „nerozjedou“. Vláda jim nabídla pomoc v podobě jednorázového příspěvku 25 tisíc korun. Radost ale okamžitě vystřídalo zklamání. Řada drobných živnostníků na příspěvek nedosáhne. Někteří začali spekulovat, že jsou podmínky záměrně nastavené tak, aby příspěvek dostal jen zlomek potřebných. V zoufalství už začali psát i ministryni Aleně Schillerové (za ANO). Ta na jejich popud zvažuje zmírnění podmínek.

Několik hodin po tom, co ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) oznámila, že OSVČ dostanou jednorázový příspěvek 25 tisíc korun, se začala ozývat spousta těch, kteří kvůli nastaveným podmínkám na peníze nebudou mít nárok.

Jsou jimi třeba pracovníci ve stavebnictví, kteří první dva měsíce loni kvůli venkovním mrazům nepracovali a pokles jejich příjmů tak nebude dostatečný. U řady lidí se také neprojeví potřebný propad, protože fakturují zpětně. Jde tak o další krok směrem k živnostníkům, za který vláda schytává kritiku.

Kalousek: Vláda se živnostníkům vysmála

Ozval se i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09): „Když už se vláda všem živnostníkům vysmála, opravdu ještě musí utrácet jejich peníze na propagaci své arogance? Opozice předloží alternativu, která bude opravdovou pomocí. Nechceme, aby v ČR živnosti zanikly.“ Rýpl si tak do loga „pětadvacítky, záchranného programu pro OSVČ“.

Schillerová na kritiku reagovala tím, že příspěvek 25 tisíc korun musí být spravedlivý a dostupný všem postiženým. Chystá proto úpravu.

K ráznější akci vyzývá Schillerovou i ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „OSVČ jsou nejohroženější skupina a je jim třeba poslat okamžitou finanční injekci, jinak nepřežijí! Stát by je měl okamžitě podpořit co možná nejjednodušší, rovnou platbou v řádu desetitisíců korun. Složité programy další podpory lze vymýšlet až následně. Teď jde o “život”!“ vzkázal poslanec.

Čeští podnikatelé a živnostníci volají o pomoc od začátku vypuknutí koronavirové epidemie a vyhlášení nouzového stavu. Ministerstvo financí připravilo nejprve návrh, podle kterého měl stát vyplácet zasaženým živnostníkům alespoň 15 tisíc korun měsíčně. Takový plán ale v úterý na jednání vlády smetli ze stolu a navrhují jiný. Tím je jednorázový příspěvek 25 tisíc korun za období od 12. března do konce dubna.

Přísné podmínky pro živnostníky

Zásadní podmínkou je prokázaný pokles příjmů o deset procent. Zde bude ukazatelem období od ledna do konce března 2019. To co podnikatel vydělal vloni za tyto tři měsíce se porovná s tím co vydělal za stejné tři měsíce letos. Pokud to bude o zmíněných 10 procent méně, má na příspěvek nárok.

Další podmínkou je, aby v loňském roce vydělal celkem alespoň 180 tisíc hrubého. V případě, že nepodnikal celý rok, tak v přepočtu alespoň 15 000 Kč měsíčně.

 

Největším problémem je ale právě porovnávací období. Například splatnost faktur je u mnohých živnostníků obvykle opožděná i o dva měsíce. Propad příjmu se tak u nich za období od ledna do března nestihne projevit, protože peníze, které by si vydělali nedostanou až dubnu nebo v květnu.

Podobně špatně jsou na tom třeba stavaři. Ti kvůli mrazům v lednu a únorů často nepracují. Teď už by ale za normálních okolností zakázky měli. „Jak k tomu přijde OSVČ pracující ve stavebnictví, která minulý rok leden-únor nemohla kvůli venkovním podmínkám pracovat a letošní zimu, leden-únor, díky počasí vůbec nepřerušila činnost. Činnost byla přerušena až v březnu? Navíc se doma stará o dítě které má bohužel (tedy co se týče příspěvku) 13 let,“ stěžoval si ministryni financí Milan D.

Obecně jsou ale podmínky podle ekonoma Lukáše Kovandy nastavené velkoryse. Velký propad tržeb zaznamenala podle něj většina obchodníků. Připouští zároveň, že výrazný zásah do tržeb přišel reálně až v druhé polovině března.

Připomíná ale i další profese. „OSVČ v oblastech cestovního ruchu, například průvodci, pociťovaly závažný výpadek tržeb už od přelomu ledna a února, nejprve kvůli výpadku tržeb realizovaných čínskými turisty,“ doplnil Kovanda.

Psali jsme ho dvě noci, bránila návrh Schillerová

Autoři zákona podle ministryně Schillerové chtěli prý, aby způsob, jakým se bude o příspěvek žádat, byl co nejjednodušší. „Aby se nic neprověřovalo, nic nedokládalo, to byl náš hlavní cíl,“ řekla. K podání žádosti by totiž mělo stačit čestné prohlášení, že dotyčný podmínky splňuje.

Šéf opoziční ODS Petr Fiala v přísných podmínkách dokonce vidí záměr vlády. „‪V zahraničí spouští vlády plošná opatření na záchranu živnostníků a podnikatelů, jenom u nás si Babišova vláda klade mnoho komplikovaných podmínek. Vypadá to, jak když se snaží, aby na podporu dosáhlo co nejméně lidí,“ napsal si na Facebook.

„Já bych chtěla hlavně zdůraznit to, že jsme ten zákon psali asi dvě noci. To znamená, neprošel klasickým připomínkovým řízením, diskutujeme ho s finanční správou, diskutujeme ho prostě v rychlosti,“ přiznala Schillerová ve středu na ČT24.

Ministryně slíbila nápravu

Že by vláda chtěla, aby na příspěvek dosáhlo co nejméně lidí, odmítla. Záměrem je prý naopak aby na něj dosáhl co největší počet OSVČ. Současné nastavení podmínek prý autorům přišlo logické.

„Já jsem během noci dostala asi 600 e-mailů, mí kolegové desítky stovky. A já naslouchám těm příběhům, my už je máme rozdělené do takových skupin typových, na většinu máme odpověď,“ informovala šéfka státní kasy ani ne 24 hodin pro vyslovení původních plánů.

Podle svých slov si toto téma ještě nechá projít hlavou. „Jsem připravena případně i podpořit změnu v Poslanecké sněmovně,“ přislíbila. Dodala také, že možnou změnou by bylo to, že by se nezkoumal propad, ale nárůst. „A nedostane to ten, kdo by měl nárůst,“ doplnila.

25 tisíc všem OSVČ? Schillerová to odmítá

Sněmovna o návrhu zákona bude jednat v úterý 7. dubna ve stavu legislativní nouze. Schválení Senátem a prezidentem se očekává do 12. dubna. Pak začne finanční správa přijímat žádosti a na jejich základě peníze vyplácet.

Schillerová v Událostech, komentářích ve středu večer reagovala i na dotaz, zda existuje varianta, že by se 25 tisíc korun vyplácelo plošně všem OSVČ. A opět hájila původní nastavení návrhu. „My pracujeme prostě na x zákonech. Dělali jsme to s upřímnou snahou, aby dosáhly osoby OSVČ na tuto kompenzaci rychle a jednoduše,“ uváděla Schillerová.

25 tisíc korun pro všechny živnostníky odmítla. „Rozhodně není správně všichni a to je právě ono, jak to definovat, toho člověka, který byl zasažen,“ pokračovala ministryně a dodala: „Celá řada OSVČ dnes normálně funguje. My určitě ty podmínky zjednodušíme. Já jsem připravena připravit s kolegy z ministerstva financí pozměňvací návrh, máme na to čas do víkendu. A v rámci Poslanecké sněmovny udělám vše pro to, aby jsme ten návrh ještě více zjednodušili, aby se toho lidé nebáli.“

Více o příspěvku pro OSVČ čtěte ZDE >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fjdksla ( 2. dubna 2020 12:48 )

Vy si fakt myslíte, že vláda úkoluje parlament? Teda co se tady dneska ještě dozvím...

hejhej ( 2. dubna 2020 12:43 )

avina:
Kalousek sedí jako žába na prameni déle, za komoušů byl v národní frontě.

hejhej ( 2. dubna 2020 12:42 )

fjdksla:
Opozice rozvrací společnost.
Opatřením a ušetřením peněz by bylo: zrušit především naprosto zbytečný senát, snížit počet poslanců do PS, po volbách jen strany nad 10% a hned by se " pročistil vzduch".

taha ( 2. dubna 2020 12:15 )

taha ( 2. dubna 2020 12:15 )

A pořád budou bečet že mají málo,15 málo, 25 málo tak kuva hned mega ne?? běžte do***e, co mají dělat ti co žijí ze základní mzdy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa