Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ve Vietnamu se uzdravil Čech nakažený koronavirem: Pustili ho z nemocnice a těší se domů

Autor: ČTK, VaB - 
30. března 2020
18:46

Muž (53) ležel ve Vietnamu s pozitivním nálezem na koronavirus! Teď přišla skvělá zpráva, muž se v nemocnici uzdravil a těší se do České republiky. Jde o první případ nakaženého českého občana mimo republiku.

Ve Vietnamu se vyléčil Čech (53), který tam byl v lékařské péči po pozitivním nálezu na koronavirus. Muž byl propuštěn z nemocnice, a jakmile to bude možné, vrátí se do České republiky, řekl Marcel Winter, čestný předseda a tiskový mluvčí Česko-vietnamské společnosti. Potvrdila to i mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. 

Čech ve Vietnamu byl prvním případem českého občana, který měl mimo republiku pozitivní nález. Ministerstvo zahraničí 14. března uvedlo, že muž je v lékařské péči v Ho Či Minově Městě. Pracovníci ministerstva mu poskytovali například pomoc s tlumočením. Muž se ve Vietnamu podle informací Černínského paláce dobrovolně přihlásil na testy, protože vykazoval některé symptomy nakažení koronavirem.

Winter dnes připomněl, že Vietnam s 95 miliony obyvatel má do dneška 194 potvrzených nakažených koronavirem, 55 lidí se uzdravilo a nikdo na nemoc COVID-19 nezemřel. Jsou zvyklí při jakékoli epidemii chřipky okamžitě nosit roušky, a když se koronavirus objevil v prvním okresním městě u hranic s Čínou, hned se město uzavřelo, doplnil Winter.

Česko k dnešku eviduje 2859 potvrzených případů nákazy COVID-19. Za neděli se počet zvýšil o 160, nejméně za šest dní. Za stejné období byl ale nejnižší i počet testů, bylo jich 2798. Testů bylo celkem provedeno 43.498, vyléčených bylo v Česku 11 lidí. Podle aktuálních údajů v Česku zemřelo 17 lidí nakažených novým typem koronaviru. Jde zejména o lidi, kteří mají také jiné těžké zdravotní obtíže. 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa