Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Je to děsivé, ale těšíme se domů: Před koronou utíkají i čeští hokejisté z Kanady

Autor: dce, ČTK - 
30. března 2020
16:09

Strach z nákazy novým koronavirem se šíří po celé zeměkouli. Kvůli vládním nařízením mnoha zemí se cizinci jen horko těžko dostávají do svých domovů. Z Kanady se rozhodli „prchnout“ také čeští hokejisté. 

Ministerstvo zahraničí organizuje již několik dní speciální lety, při nichž se vracejí čeští občané z mimoevropských destinací. Ve středu například do Prahy přiletěla letadla z Vietnamu či Filipín, v posledních dnech byla také vypravena letadla z Peru, Kanady nebo Thajska. Kromě toho organizuje diplomacie autobusové spoje z evropských měst, kde Češi uvázli poté, co jim byl po mezipřistání zrušen návazný let do Česka. 

V neděli do letadla z Kanady nastoupili i čeští hokejisté, kteří se chtěli z dočasné domoviny vrátit za rodinami. Skupina pěti sportovců z hokejového klubu Kingsville Kings, který sídlí poblíž hranic se Spojenými Státy, zamířila v sobotu vlakem do Toronta, kde nastoupili na speciální let do Prahy. Původně měli letět z amerického Detroitu, ale let byl zrušen.

Mezi hokejisty byl například David Matěcha (19) z Pardubic nebo Marek Pavlas (17) z Jihlavy. Matěcha popsal zpravodajskému serveru Toronto Sun, jaké podmínky panují v Česku. „Nesmíte ven bez masky, jinak dostanete mastnou pokutu. Všichni mají strach.“ V Kanadě teprve nyní zavádějí přísnější opatření včetně zákazu shromažďování více jak pěti osob.

Brankář Pavlas prohlásil, že celá situace mu připadá děsivá, ale snad bude všechno v pořádku. „Jsem rád, že jedu domů, rodiče se na mě už těší, ale bojí se, protože musíme jet vlakem a pak ještě letadlem.“

Repatriační let z Toronta dosedl na letiště v Praze v pondělí před polednem – přepravilo 138 Čechů z Dominikánské republiky a Kanady. Na palubě bylo také 44 občanů dalších států Evropské unie. Český velvyslanec v Kanadě Bořek Lizec na twitteru uvedl, že v Montrealu nastupovali do letadla kromě českých občanů Slováci, Rakušané, Poláci, Maďaři, Němci, Dánové a Britové. Let zajistila česká letecká společnost Smartwings Group. Kanada je na českém seznamu rizikových zemí, proto lidé z této země budou muset v ČR jít do karantény.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sukin-sa-vracia ( 31. března 2020 04:36 )

Ty si myslíš, že jsou ničemu. Já si to nemyslím. Nicméně roušky se nosí po celém světě.S tím rozdílem, že někde je to dobrovolné a u nás nebo na Slovensku povinné.A právě údaje o nakažených a zemřelých v ČR a SR svědčí o tom, že to nejspíš smysl má roušky nosit.....

ladybug ( 30. března 2020 20:13 )

sukin-sa-vracia: kdo vám říkal, že v Canadě si můžete dělat co chcete? Žiju v Canadě už přes
50 let a máme tady taky zákony. Ano roušky většina z nás nenosí, osobně si myslím, že jsou na nic.

sukin-sa-vracia ( 30. března 2020 17:30 )

V Kanadě si můžete dělat co vás napadne tak proč najednou chcete domů do nesvobody???

sukin-sa-vracia ( 30. března 2020 17:28 )

Ať si tam zůstanou vandráci. Nikdy na ně není zvěda­vej.­....na­jednou je jim Babiš dobrej

zlymikes ( 30. března 2020 17:27 )

A proč nebudou v karanténě? To se vyplatí jako kdysi?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa