Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Martina s dětmi uvízla v Dominikánské republice. Návrat do Česka byl strastiplný

Autor: Darina Jíchová - 
23. března 2020
12:00

Příběh se šťastným koncem, i tak se dá popsat zážitek paní Martiny při její komplikované cestě z tropického ráje zpátky do Česka, návrat ztížilo uzavření hranic a omezení letecké dopravy, k čemuž došlo kvůli šíření koronaviru. S dětmi si počátkem března vyjela na dovolenou do Dominikánské republiky, pohody na pláži si ale užívala jen týden, pak se začala snažit o návrat domů. Martina pro Blesk Zprávy detailně popsala, jak cesta z Dominikánské republiky probíhala. Promluvila o panice a strachu, který ona a další Češi v zahraničí prožili. „Zorganizovala jsem skupinu trosečníků, byli tam různí lidé, v různých situacích – onkologičtí pacienti, malé děti s docházející umělou výživou, starší lidé nad 60 let bez znalosti cizích jazyků a další.“ Martina s dětmi se o víkendu dostala do Dánska, v pondělí by měla nasednout do evakuačního autobusu a zamířit do Prahy.

„Na dovolenou jsem odjela 5. března, kdy by mě ani ve snu nenapadlo, co vše se může stát. Mám už něco nacestováno, tak jsem vybrala klidnou destinaci, a chtěla jsem vzít děti na hezké jarní prázdniny, takže jsem vzala děti do Dominikánské republiky s cílem užít si nádherné karibské pláže a odpočinout si od dlouhodobého stresu,“ načala Martina svůj příběh.

Pro Čechy vytvořila skupiny trosečníků

„Ve středu 11. března, po pěti dnech báječné dovolené, přišel náznak, ze situace se mění, okamžitě jsem se vrátila z jihu ostrova k letišti a šla okamžitě koupit letenky zpět. Nepovedlo se ani u jednoho z pěti pokusů. Poprvé jsem se dozvěděla o možnosti uvíznutí, zcela neoficiální, jen logicky vydedukovanou,“ začátek dovolené byl vskutku idylický.

Martina vypověděla, že si ihned domluvila byt a hledala způsob, jak by si odtamtud vydělávala. „S penězi by to byl šulnul, ale vyžili bychom,“ situace byla podle Češky dobrá zhruba do 17. března, ona s dětmi zůstávala v bytě u pláže. „Mezitím jsem zorganizovala skupinu trosečníků, napojila se na ambasádu, velvyslanectví, ministerstvo zahraničí,“ několik desítek Čechů spolu komunikovalo přes aplikaci WhatsApp.

Martina: Syn poznal, že je to brokovnice

„V úterý 17. března se vše vymklo kontrole, místní lidé mi neumožnili se s dětmi najíst v restauraci, křičeli na mě španělsky, utekli jsme. Doslova. Bez jídla, u hotelu jsme poprvé potkali místního s brokovnicí. Já takovou pistoli nikdy neviděla, syn ji poznal z počítačových her,“ muž se zbraní patřil k ostraze.

„Pro člověka zvažujícího situaci z různých úhlů pohledu ale šlo o zbraň v rukou člověka bez uniformy s kdovíjakým vzděláním. Já nevím, co má v hlavě, a jako Evropan se tu cítím jako prašivej pes.“

Češi se museli postarat sami o sebe

Martina vysvětlila, že se pro vlastní bezpečí a bezpečí dětí rozhodla přesunout do hotelu. „Šla jsem hledat nejdražší hotely. Jenže všechny byly zavřené pro nově příchozí turisty, jsou poloprázdné, ale nikoho nepřijmou, uplatit nejdou. Dostala jsem se do hotelu Vista Sol jako poslední. Pak ho uzavřeli. Měli jsme tři dny na to, se zajistit dále, poté uzavírali hotel kompletně,“ Martina byla poměrně akční a dokázala se o sebe a děti postarat. Mnozí lidé, hlavně ti spoléhající na svou cestovní kancelář, se ale dostali do potíží.

Kvůli pandemii koronaviru začala v Dominikánské republice platit přísná restriktivní opatření, dotkla se i řady Čechů, kteří jsou v zemi na dovolené, (19.03.2020). Kvůli pandemii koronaviru začala v Dominikánské republice platit přísná restriktivní opatření, dotkla se i řady Čechů, kteří jsou v zemi na dovolené, (19.03.2020). | Reuters

„Konkrétní rodina cestující s CK all inclusive měla zajištěn transport na letiště a letenku, tím práce CK skončila a rodina s malým dítětem se do letadla nedostala, zůstala stát před letištěm, na vlastní náklady odjela do hotelu, kde si už sami museli vše zařídit a čekat. CK jim let nepřebookovala, nebyl ani řádně zrušen, a letenky pro mimořádnou situaci tedy propadly, jiné koupit nešly,“ vypověděla.

Obrátilo se na ně štěstí v podobě pracovnice ambasády

„Ti, komu se nepodařilo odletět, hledali nové alternativní způsoby bydlení v apartmánech, aby byli blíž u sebe. Díky společné skupině lidé byli ve spojení, osobně jsme se potkávali na plážích a dávali se dohromady. Samozřejmě docházelo i k mírné hromadné panice v případě dalších neúspěchů na letištích. Ve skupině však s námi komunikuje naprosto úžasná paní z ambasády a její přístup je profesionální, citlivý a je velmi proaktivní, díky ní se nám dostávají informace a podpora,“ Martina si velice pochvalovala spolupráci s ambasádou.

Češce se 20. března podařilo dostat do evakuačního letu do Kodaně. „Původně jsem měla zajištěnou letenku dále do Prahy, ta však byla zrušena. Druhou alternativou byl let do Německa, ovšem jelikož jsme v rámci nouzového letu museli letět ještě na Barbados, let jsem nestihla a uvízla jsem na kodaňském letišti v tranzitní zóně,“ problémy Martiny neskončily ani v Dánsku.

Martina uvízla na letišti v Dánsku

„Obrátila jsem se na místní policii, ale ti mi neumožnili opustit tranzit bez letenky, letenka však nešla koupit kvůli zrušeným letům. Prostě hlava 22 a já byla jediná z ČR v tomto letu. Na celém letišti byla jediná restaurace, kterou večer zavřeli a my jsme zůstali bez jídla, sprchy, postele.“ Pomoc opět přišla z ambasády.

„Na základě potvrzení o záchranném svozu zpět do ČR se mi podařilo opustit letiště a policie mě propustila na dánské území. Nyní čekám již na hotelu a zítra bych měla nastoupit do autobusu do Prahy,“ ministerstvo dál pokračuje s repatriací Čechů, kteří kvůli koronavirové krizi zůstali uvězněni v zahraničí.

Ministerstvo zahraničí už dostalo do Česka tisíce turistů - jen letadly jich přiletělo 2500, dalších 1850 se vrátilo nouzovými autobusy vypravovanými z evropských letišť, řekla mluvčí diplomacie Zuzana Štíchová. Úřad podle ní eviduje další tisíce žádostí o návrat do ČR. Podle hrubého odhadu ministerstva zůstává v Evropě asi 10.000 českých turistů a dalších 10.000 jinde ve světě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Martin Gross ( 24. března 2020 08:23 )

No tak se opět ukázalo, že skoro všichni čtenáři Blesku jsou závistivý čecháčci. Jo sedět doma na zadku a nadávat z gauče na zbohatlíky, to Vám jde dementi. To je hnedka vidět ta vaše vysoká škola života, kterou si píšete na profily, ona ta základka nebo výučák tak sexy nevypadá co? V zahraničí je několik desítek tisíc Čechů a většina z nich vycestovala, když už cestoval i koronavirus, jak píšete a takový extrém, co nyní nastal, nenapadl nikoho včetně vašeho milovaného Babiše, jenže z gauče jste chytrý, že jo... Prej náhradu škody a pak hlídat jako škodnou, bavíte se o ženský s dětma ***i. O co Vám jde? Že na to nemáte a závidíte? Je mi z Vás na blití.

offline ( 23. března 2020 14:13 )

Další provokace. Když už toto píšete, uvádějte celá jména a adresy dotyčných, abychom jim mohli patřičně "poděkovat" a vymlátit jim takové výlety z hlavy.

putler_terror ( 23. března 2020 13:52 )

jen další cestovní bulvární sprostitutka a pašeračka drog jednu takovou uvíznutou bulvární sprostitutku už mají v kleci v Pakystánci

romario71 ( 23. března 2020 13:16 )

Jen zase další omezenec.

dietr ( 23. března 2020 13:03 )

se mi líbí ti mírumilovní a přátelští domorodci, do poslední chvíle se na tebe usmívají a pak ti bez zábran dají najevo, že jsi jenom prašivý turista.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa