Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šéfkuchař Luca (†19) podlehl koronaviru. Jsi mladý, nemusíš se bát, říkal mu doktor

Autor: Darina Jíchová - 
30. března 2020
17:40

Mladý italský šéfkuchař Luca Di Nicola (†19) žijící v Británii podlehl koronaviru, podle lékařů mu zcela selhaly plíce. Ital byl přitom jinak „velmi zdravý“. Když se u něj objevily první příznaky, jeho praktik ho uklidňoval tím, že je „mladý, silný a nemusí se vůbec bát“. „Měl horečku a kašel, doktor mu dal paracetamol a poslal ho domů, jeho stav se ale zhoršoval. Po převozu do nemocnice do půl hodiny zemřel,“ sdělila tisku Di Nicolova teta. Zprávu přinesl list Daily Mail.

Di Nicola pracoval v restauraci své matky Clarissy a jejího partnera Vincenza v londýnské čtvrti Enfield. Rodina Di Nicolových původně pochází z východoitalského města Nereto, podle rodiny a přátel mladý Ital vyznával zdravý životní styl a neměl žádné zdravotní problémy. Kolem 16. března ho začaly trápit kašel a horečka.

Řekli mu, ať se nebojí „té zlé chřipky“

„Začalo to týden před jeho smrtí, Lucu trápil kašel, pak se objevila horečka. Měla to i moje švagrová Clarissa a její partner Vincenzo, všichni žijí v jednom domě. Praktik mu dal paracetamol a poslal ho domů s tím, že se nemusí bát té zlé chřipky, co teď všude řádí – myslel koronavirus. Lucovi řekl, že je mladý a silný,“ vypověděla Giada Di Nicolová pro list La Republica.

„Všichni jsme se báli, že je to koronavirus. Lucovi se přitížilo 23. března, přivolali k němu praktika a on jim zopakoval, že se není čeho bát. Další den to bylo ještě horší. Začalo ho bolet na prsou, Clarissa zpozorovala, že má fialové rty, pak Luca úplně zkolaboval,“ navázala Di Nicolová. Mladíkova matka přivolala záchranku a Di Nicola byl převezen do nemocnice.

Záchranáři Itala oživili, v nemocnici ale zemřel

„Záchranářům se ho podařilo ještě oživit, půl hodiny po převozu do nemocnice ale umřel. Selhaly mu plíce, měl je plné krve a vody,“ doplnila Italova teta. „Dělají pitvu, čekáme na výsledek, doktoři v nemocnici říkali, že ho zabil buď koronavirus, nebo prudký zápal plic,“ sdělila Daily Mailu další Di Nicolova teta Romina žijící ve skotském městě Glasgow.

„Celá rodina jsme v šoku. Teď v podstatě vůbec nic nevíme, ani kdy nám vydají jeho tělo. Děsí nás také to, že Clarissa a Vincenzo stále mají kašel a horečku jako Luca a nikdo je netestuje,“ prohlásila Romina. „Řekli jim jen, aby 2 týdny zůstali v domácí karanténě. Stejně jako Lucovi jim dali paracetamol,“ uvedla Romina.

Koronavirus v Británii a Itálii

V Británii stále přibývá případů koronaviru, nakažených je v zemi 19 tisíc a podle aktuálních statistik si nákaza vyžádala již 1228 obětí. Roste i počet uzdravených, k pondělí 30. března jich je 151. Koronavirus způsobující nemoc Covid-19 nadále trápí i Di Nicolovu rodnou Itálii, zde je evidováno 97 tisíc nakažených a více než 10 tisíc obětí, lékařům se zatím podařilo vyléčit kolem 13 tisíc osob.

Video  Prymula: Pomůže nám armáda i hasičský sbor. Bezdomovce ubytujeme.  - abl
Video se připravuje ...

jannaa ( 2. května 2020 07:59 )

Ten vir skoli i zdrave a mlade,ne jen nemocne duchodce.To nam nakecali,aby slapala ekonomika a mladi se nebali.

frantacizek ( 30. března 2020 23:25 )

a 100% kouřil, neznám nikoho z restauračního byznysu u nás, kdo ne. Holt tady máme konečně vir, který bude výstrahou všem kuřákům, jak je agresivním v plicích a kardiovaskulárním systému. Rodina senátora Kubery si nemá co vyčítat. Museli by ho v této době držet doma ve vakuu, pač kdyby okolo něho ten vir jen prošel, tak je do půlhodiny exitus s jeho dávkou vykouřených cigaret denně.

frantacizek ( 30. března 2020 22:31 )

Německo ten problém jediné vyřeší elegantně, s minimem ztrát a naprosto s uvědoměním, co dělají.. vzor pro celý svět ve všem..

frantacizek ( 30. března 2020 22:30 )

no tenhle vir odhalí všechny skryté nemoci člověka. Bohužel už většinou naposledy, pokud se to nezachytí včas, tzn. nejste v Německu. Oni tam mají neuvěřitelná čísla lidí na koronárkách + úmrtí vzhledem k obrovskému číslu nakažených. Bydlet u Varů, jezdím se léčit tam. Po mých zkušenostech s lékaři u nás v kraji..

ivoadler ( 30. března 2020 18:44 )

V 19 šéfkuchař? V rodinném podniku, proč ne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa