Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tvrdý brexit? Je to na Londýnu, tvrdí Michel. Brusel chce jednat, ustoupit odmítá

Autor: ČTK - 
21. října 2020
11:20

Osud dalších vyjednávání mezi EU a Británií je nyní v rukou Londýna, který se musí rozhodnout, jaký chce přístup na jednotný unijní trh, prohlásil před europoslanci předseda Evropské rady Charles Michel. Unie je připravena intenzivně jednat, nemíní však ustupovat ze svých klíčových požadavků a počítá i s možností tvrdého rozchodu. 

Hlavní unijní vyjednávač Michel Barnier doplnil, že dohoda je na dosah, pokud budou obě strany postupovat konstruktivně. Ačkoli na dojednání úmluvy o pobrexitových vztazích zbývá již jen několik týdnů, rozhovory jsou v současnosti zablokované, neboť i Británie požaduje ráznou změnu přístupu druhé strany.

„Spojené království musí učinit zásadní rozhodnutí o své vlastní budoucnosti,“ řekl Michel zákonodárcům, které seznámil s výsledkem jednání prezidentů a premiérů členských zemí z minulého týdne. Šéfové států a vlád vyzvali k pokračování rozhovorů a apelovali na Londýn, aby učinil další „nutné kroky“ k dosažení kompromisu. Ty se mají týkat především pravidel hospodářské soutěže, dohledu nad dodržováním závazků a práv na rybolov v britských vodách.

„Naši britští přátelé říkají, že chtějí dodržovat nejvyšší standardy. Pokud je to pravda, proč se k nim nezavážou? Nepotřebujeme slova, potřebujeme záruky,“ prohlásil ve středu Michel na adresu neochoty Londýna sladit podmínky podnikání britských firem včetně státní pomoci s těmi unijními.

Evropský blok podle něj nebude ustupovat ani v otázce rybolovu, neboť brexit nebyl volbou rybářů z unijních zemí a neměli by za něj nést následky. Právě omezení jejich přístupu do britských vod je přitom pro britského premiéra Borise Johnsona stále klíčovou podmínkou pro uzavření dohody.

Nutné kompromisy

„Dohoda je na dosah, pokud budou obě strany ochotny postupovat konstruktivně a činit kompromisy,“ podotkl Barnier před dalším jednáním s britským protějškem Davidem Frostem. Dodal, že pro EU bude i nadále zásadní udržet jednotnou pozici všech členských zemí.

Obě strany jsou si vědomy, že na jednání mají již jen několik týdnů. Případnou smlouvu musí totiž potvrdit i národní parlamenty a také Evropský parlament. Ten tak může učinit nejpozději na plenární schůzi plánované na polovinu prosince. Pokud do té doby nebude dohoda hotova, Británie jednotný evropský trh opustí a přes Lamanšský průliv se od ledna začne obchodovat na základě pravidel Světové obchodní organizace, tedy jako s většinou světa.

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič v europarlamentu připomněl, že Británie se již loni v dřívější dohodě o svém vystoupení zavázala dodržovat řadu podmínek včetně toho, že nevznikne tvrdá hranice mezi Irskem a britským Severním Irskem. Části této dohody ovšem porušuje návrh zákona o vnitřním trhu, který schválila britská Dolní sněmovna. „Ať bude dohoda či ne, výstupní smlouva musí být respektována,“ prohlásil Šefčovič.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa