Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

EU má bič na daňové úniky. Česko využije reverse charge co nejdřív, slibuje Schillerová

Autor: base, ČTK - 
2. října 2018
15:02

Ministři financí zemí Evropské unie se v úterý shodli na pravidlech, která státům EU umožní v boji s daňovými úniky používat obecný systém přenesené daňové povinnosti známý jako reverse charge. Česká republika chce o tuto možnost požádat, jak nejdříve to bude možné, řekla v úterý novinářům česká ministryně financí Alena Schillerová v Lucemburku a doplnila, že na české straně si zavedení věci vyžádá legislativní úpravy.

Evropská komise návrh, umožňující zemím za přesně daných podmínek systém obecné reverse charge využívat, předložila po tlaku z Prahy v prosinci 2016. Od té doby se o něm na ministerské radě několikrát jednalo, věc prošla v poněkud pozměněné kompromisní podobě až v úterý. Její definitivní schválení bude možné až poté, co k věci vydá stanovisko europarlament.

„Poté je možné podat žádost a Evropská komise o ní musí rozhodnout do tří měsíců. Já udělám všechno pro to, abychom tuto možnost zužitkovali,“ prohlásila v úterý ministryně Schillerová. Připomněla, že systém se bude moci využívat jen do 30. června 2022, kdy by podle představ Evropské komise měl v EU naběhnout nový „definitivní“ systém pravidel pro DPH.

Potřebné, poměrně přesné podmínky pro podání žádosti týkající se výše rozdílu mezi očekávanou a vybranou DPH v určitém období či podílu karuselových podvodů v této hodnotě podle Schillerové Česká republika splňuje. „Ano, budeme to moci zavést,“ potvrdila.

Nyní potvrzený návrh doznal proti původní, komisí navržené verzi, několika změn. Obecný mechanismus bude moci použít země jen při splnění přísných kritérií a poté, co její žádost o použití reverse charge státy posvětí. Uplatnit mechanismus bude možné u transakcí týkajících se zboží a služeb nad 17.500 eur (asi 450.000 Kč). Je to vyšší částka než komisí původně navržených 10.000 eur. Země přitom bude muset splňovat některé dodatečné podmínky, třeba účinný a funkční systém elektronických hlášení.

Česká republika už nyní využívá systém reverse charge ve všech konkrétních sektorech, kde to stávající unijní pravidla umožňují. Jeho obecné využívání bude vyžadovat legislativní změny, potvrdila ministryně financí. „Poté co bychom výjimku získali, tak je potřeba ještě provést změnu v zákoně o DPH. Změny bychom museli do zákona dostat,“ vysvětlila.

„Úterní schválení v podstatě završilo cestu, která trvala čtyři a půl roku,“ upozornila. O mechanismus sloužící k boji s takzvanými karuselovými podvody velmi stál tehdejší ministr financí a nynější premiér Andrej Babiš. Prosazení předcházela podle Schillerové řada jednání i desítky dopisů. O věci Babiš s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem hovořil naposledy v září, na okraj summitu EU v Salcburku. Právě Francie věc v ministerské radě dlouhou dobu blokovala.

Evropský komisař pro daně, cla a finanční záležitosti Pierre Moscovici na ministerské schůzce připomněl, že komise věc předkládá na základě žádosti členských zemí. „Mechanismus se výrazně liší od obecného systému výběru DPH, a tak by podle nás měl být aplikován jen po přesně vymezenou dobu a neměl by stát v cestě další práci na finálním systému DPH. To by měl být náš společný cíl,“ podotkl Moscovici. Komise je podle něj otevřena diskusi s těmi členskými státy, kterých se problém karuselových podvodů týká, tak aby společně našli způsob, jak daňové úniky účinně řešit.

Jednou z podmínek pro možnost využívat obecný systém reverse charge je také to, aby karuselové podvody představovaly čtvrtinu mezery ve výběru DPH, tedy rozdílu mezi očekávaným a skutečným výběrem daně.

Tento rozdíl se v ČR podle studie Evropské komise v roce 2016 snížil o deset miliard korun na 58,5 miliardy korun. Mezera tak klesla ze 17 procent na 14 procent a ČR se přiblížila průměru Evropské unie. Ten v roce 2016 činil 12,3 procenta, tedy 147,1 miliardy eur (cca 3,8 bilionu Kč).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa