Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Merkelová s Babišem „hasí“ krizi s migranty. Kde zůstanou na cestě do EU?

Autor: ČTK, bud - 
28. června 2018
16:20

Německá kancléřka Angela Merkelová nežádala Českou republiku o bilaterální dohodu o vracení migrantů, řekl ve čtvrtek před začátkem unijního summitu český premiér Andrej Babiš. Dodal, že takovou dohodu by nepodepsal, protože do EU podle něj nemají migranti nelegálním způsobem vůbec přicházet. Dohoda o tom, jak řešit pohyb migrantů po Evropě, je pro Merkelovou jedním z cílů dnešního summitu.

„Určitě ne a nepodepsal, protože paní kancléřka se mýlí v tom, že bere fakt, že přicházejí nelegální migranti na evropský kontinent. Na rozdíl od nás, kteří říkáme, že nemají přijít,“ odpověděl Babiš na dotaz, zda Merkelová Česko oslovila s požadavkem bilaterální dohody o vracení migrantů a zda by na takovou dohodu přistoupil.

Pro kancléřku je téma důležité kvůli vnitropolitickým sporům. Německý ministr vnitra Horst Seehofer totiž chce migranty, kteří už byli registrováni v jiné členské zemi EU, vracet přímo z hranic. Kancléřka takový postup odmítá a chce najít společné evropské řešení. Obává se totiž, že Seehoferova varianta by způsobila dominový efekt a že by de facto vedla k zániku schengenského prostoru volného pohybu.

Nejvíce migrantů přichází do Itálie

Předsedové vlád Dánska, Řecka i Finska dnes řekli, že druhotné přesuny migrantů po Evropě by byli ochotni řešit dvoustrannými dohodami mezi státy. Klíčový ale bude postoj Itálie, kde vstupuje na území Schengenu nejvíce lidí.

„Ona vlastně říká, chci se domluvit s Itálií, aby zadržovala migranty, aby nechodili do Rakouska, do Německa přes hranice, ale co ta Itálie s nimi bude dělat,“ podotkl Babiš. Podle českého premiéra by cílem EU mělo být zastavit migraci nelegálním způsobem v zemích jejího původu.

Podobně se vyjádřil předseda polské vlády Mateusz Morawiecki, podle kterého EU musí chránit své vnější hranice a pomáhat v zemích, z nichž ekonomická migrace přichází. „Chceme dát lidem rybářský prut ne rybu a motivovat je, aby zůstali v místech, odkud odcházejí do EU,“ řekl Morawiecki. Dodal, že pokud jde o lidí, kteří již vstoupili na území EU, Polsko se bude držet vlastních přísných pravidel pro udílení azylu.

flora ( 28. června 2018 19:01 )

Ty by ji překročili, oni stojí o luxus ne o ní. Dávky, byty, domy, auta. A se založenýma rukama sekýrovat proč to jde tak pomalu. Co s Merklovou?

flora ( 28. června 2018 18:57 )

Nikde nevidím článek o tom, jak Merklová prohlásila, že v r. 2015 pozvala migranty proto, že jí o to požádali lidři Rakouska a Maďarska. Ona tedy nic, ona muzikant. Když říkala "my to zvládnem" za koho tedy mluvila? Zajímalo by mě vyjádření i těch lídrů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa