Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Merkelová strhala odsun Němců a navezla se i do Beneše. Zeman „hluboce nesouhlasí“

Autor: ČTK, Mii - 
20. června 2018
15:00

Pro vyhnání Němců ze zemí střední a východní Evropy po druhé světové válce podle kancléřky Angely Merkelové neexistovalo morální ani politické ospravedlnění, i když tehdejší události byly následkem nacistické diktatury. Merkelová to ve středu řekla v Berlíně při vzpomínce na vysídlence a běžence. A fakticky tak kritizovala i tehdejšího prezidenta Československa Edvarda Beneše. Současný český prezident Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka výrok odmítl. Ze zemí střední a východní Evropy bylo po druhé světové válce odsunuto kolem 12 milionů Němců.

„Vyhnání a útěk Němců byly především bezprostředním následkem Němci započaté druhé světové války a nevýslovných zločinů nacionálněsocialistické diktatury,“ řekla ve středu Merkelová. „To ale nemění nic na tom, že pro vyhnání neexistovalo ani morální, ani politické ospravedlnění,“ zdůraznila šéfka německé vlády, která v této souvislosti hovořila o „hořké nespravedlnosti“.

„Až dva miliony lidí přišly následkem vyhnání a útěku o život,“ poznamenala také Merkelová. Další miliony si musely poradit se ztrátou domova, majetku či přátel a začít nový život ve válkou zničené zemi.

Jenom z Československa byly po druhé světové válce odsunuty na tři miliony Němců, z nichž velká část se postavila na stranu nacistického režimu. Česko-německá deklarace z roku 1997 v této souvislosti hovoří o vyhánění a nuceném vysídlení. Podle česko-německé komise historiků při něm přišlo o život 15 000 až 30 000 Němců.

Zeman nesouhlasí, ministerstvo upozorňuje na kontext

Výrok Merkelové rázně odmítl Miloš ZemanReakce pana prezidenta: Hluboký nesouhlas! napsal ČTK jeho mluvčí Ovčáček. Předtím na twitteru poukázal na postupimskou konferenci z roku 1945, na níž spojenci legitimizovali odsun německého obyvatelstva ze středoevropských zemí.

České ministerstvo zahraničí má názor smířlivější. „Výrok kancléřky Merkelové pochází z projevu na Dni připomínky útěku a vyhnání. V tomto kontextu je také třeba výrok vnímat. Nejde o polemiku s německými sousedy a nikterak ani nezpochybňuje podstatu Česko-německé deklarace. Podstata deklarace spočívá ve stanovení historické kauzality a v oboustranném odmítnutí vznášet právní nároky, které by vyplývaly z komplikované minulosti,“ uvedlo na dotaz ČTK ministerstvo zahraničí.

Podobný postoj jako čeká diplomacie mají i Piráti. „Už v roce 1997 byla přijata Česko-německá deklarace, která připouští, že obě strany mohou mít různý pohled na minulost, ale nechtějí tím zatěžovat své budoucí vztahy. To platí a tím se budeme řídit. Výrok paní Merkelové tedy chápu jako součást vnitroněmecké debaty, která pro nás nemá význam,“ napsal ČTK pirátský poslanec Mikuláš Peksa.

Rozčílen je i Babiš

Výrok komentoval také premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu v Olomouci. Podobná slova podle něj jen jitří staré rány. 

„Já myslím, že takový výrok je absolutně nepřijatelný a odmítám ho hlavně v období, kdy si připomínáme hrůzy heydrichiády, Lidice, Ležáky a zabití našich parašutistů. Já mám pocit, že v Německu probíhá nějaký vnitropolitický boj a je velice nešťastné, že se jitří staré rány, které jsou pro nás nepřijatelné,“ uvedl Babiš.

pavolpravda ( 10. září 2018 13:16 )

byl ospravedlnitelný!!!! Sudecký nemci škodili československu, vraždili naších občanov a podielali sa na genocíde a pridávali sa k Hitlerovi !!!!!!!!!!!!!...ty germánska pi..!!! Ak to pôjde takto ďalej, za chvíľu zistíme, že 2. svetovú vojnu vyhralo fašistické Nemecko a Sovietsky zväz sa ocitol medzi porazenými krajinami. Tieto fašistické svine sa neustále snažia prepisovať históriu. Ty ku..., ešte ste nesplatili vojnové zločiny, zivíme vašich náckov a ešte budeš trepat v svojej nekonečnej sprostosti. Boh vie, prečo bestiam nedoprial deti, ty znetvorena spermia.

hejpockej ( 21. června 2018 18:25 )

Je pravda, ze Nemci jsou Nemci, a ty se proste nezmeni. Jak se chyti nejaky ideologie, at uz je to nacismus nebo multikulturalismus, tak za tim tvrde pujdou, a klidne pro to obetujou celou Evropu. Historie se opakuje a bude opakovat. Zbytek zalezi na nas, jak daleko to nechame zajit...

salto ( 21. června 2018 14:44 )

Makrely se zastal i Posselt. Tady je jasně vidět co si ti Němci o nás myslí. Co na to povědí zbožní křesťané Belebrádek, Herman...

fjdksla ( 21. června 2018 11:43 )

Pro ODSUN, nikoli vyhnání, Němců existuje jak morální, tak politické ospravedlnění: morální- rozbití Československé republiky, 360 000 lidských životů, vyvraždění elit, likvidace vysokých škol, nucené práce..., politické- Postupimská konference. Mimochodem- kdy nám konečně vyplatíte reparace, Makrelo?

hanka666 ( 21. června 2018 11:08 )

Já si myslím, že omluvit Němcům by se měli především lidické ženy a děti. ...Babo, táhni už konečně do h a j z l u.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa