Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Němec pomohl Čechům najít sudetský poklad. Dva měsíce po nálezu zemřel

Autor: lm - 
28. září 2015
14:37

Sudetský rodák Rudi Schlattner si v létě v Česku splnil velký sen. Vrátil se do domu v Libouchci na Ústecku, ze kterého jeho rodinu po válce odsunuli, a s pomocí místních úřadů odkryl skrýš plnou věcí, které si zde rodina schovala. Necelé dva měsíce po objevu ale Rudi Schlattner zemřel.

Podle serveru Respekt.cz zemřel třiaosmdesátiletý Rudi Schlattner před několika dny. Stalo se tak necelé dva měsíce poté, co prozradil českým úřadům, kde se nachází unikátní skrýš, kam jeho rodina před odsunem schovala některé své věci. 

Ve střeše domu se díky jeho pomoci po sedmdesáti letech podařilo najít 113 velmi dobře zachovalých balíků s dobovými věcmi. Na věci si Schlattner nároky nedělal. „Řekl nám, že pouze chce, aby se nezničily,“ uvedl kurátor Tomáš Okurka, který byl odhalování pokladu přítomen. Z novin a papíru vytahovali deštník, klobouky, knoflíky či obraz. Unikátní je nález svou velikostí. Ředitel muzea Václav Houfek řekl, že takto ucelený sudetský poklad se dostal muzejníkům v Česku do rukou poprvé.

„Byl jsem ale poslední žijící, kdo o skrýši věděl, a považoval jsem za svůj úkol ji před smrtí zveřejnit. Jsem teď těžce nemocný. Tohle byla poslední věc, kterou jsem chtěl vyřídit, aby za mnou na světě nezůstalo nic otevřeného,“ prozradil poté Rudi týdeníku Respekt. Před smrtí si tak splnil poslední velké přání.

teufel ( 28. září 2015 17:47 )

To nebyla žádná smrt z nálezu, píšou přece: Jsem teď těžce nemocný. Tohle byla poslední věc, kterou jsem chtěl vyřídit, aby za mnou na světě nezůstalo nic otevřeného.

Zobrazit celou diskusi