Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Lékař o zákeřné nenápadné příčině opakovaných potratů. Jak jí předejít?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. února 2024
15:22
Autor: pah, hol - 
15. února 2024
14:30

Příčin potratů může být celá řada. Někdy je ale velmi složité přijít na to, co vlastně způsobuje, že nastávající matky nemohou donosit vytoužené dítě. Podle nových lékařských poznatků desítky procent potratů zapříčiňuje porucha imunity. Lze tomu předcházet  a jak toto onemocnění řešit? Nejen na to se Bára Holá ptala v Epicentru Blesk Zpráv vedoucího lékaře porodnice Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1.LF UK a VFN v Praze, Michala Kouckého.

Podle nejdostupnějších znalostí to vypadá, že aby těhotenství dobře dopadlo, záleží na správné neboli adekvátní komunikaci mezi imunitou matky a budoucím miminkem,“ vysvětlil Michal Koucký, že jednou z častých příčin nedonošení plodu je právě imunitními nesoulad mezi matkou a plodem.

Do prosperity těhotenství se podle experta promítá i celá řada dalších faktorů. Jako je stres a životní styl: „Ten způsob života, kterým v současné době žijeme, bezesporu typ diety, západní dieta se prokazatelně promítá do lidského zdraví všemi směry a pochopitelně je tam řada skrytých dalších vlivů, jako například možná zdánlivě banální věc, a to je porucha funkce štítné žlázy nebo skrytá porucha, která se zatím neprojeví a je charakterizovaná tím, že se vytváří protilátky proti štítné žláze.“  Poruchou štítné žlázy trpí podle jeho slov řádově desítky procent lidí, aniž o tom ví.

Dříve jsme si mysleli, že to tak není a že v tom opravdu hrají roli jiné faktory, ale bezpochyby imunita, jak vrozená, tak získaná, hraje klíčovou roli, je to poměrně dost složitá oblast, oni ji špatně chápou i mí kolegové,“ přiznal lékař. „Jedná se o vrozené a získané poruchy. Ty vrozené jsou hlavně z řady tzv. komplementů, což je nástroj imunity, který tvoří různé buňky lidského těla, jsou to vlastně sady bílkovin, které jsou zodpovědné za obranu proti bakteriím. Ale jak se ukazuje, jsou klíčové proti i pro správné fungování imunitního systému,“ pokusil se stručně vysvětlit velmi komplexní problematiku.

Ve hře protiátky 

„Pak z těch získaných forem jsou to nedostatečné produkce některých typů protilátek, hlavně z třídy tzv. IgG,“ popsal imunitní příčiny potratů, ale zároveň zdůraznil, že většinou lidé netrpí žádnými viditelnými neduhy, jako jsou například opakované infekce. „Tím je to zákeřné, že se to projeví bohužel až ztrátou těhotenství,“ uvedl lékař.

Podle Kouckého jsou dostupná opatření velmi efektivní: „Základem je aplikovat tzv. nízko molekulární heparin, což je velmi robustní nástroj imunomodulace. Je to lék, který jinak hematologové používají k úpravě srážlivosti krve, a druhý je progesteron, což je hormon, který produkuje placenta. Když se dodává do lidského těla spolu s molekulárním heparinem, tak mohutně podporuje modulaci imunity.“  Lékař popsal případy, s kterými se bohužel ve své praxi setkává: „Ženy například absolvují dva potraty, ve dvacátém týdnu přijdou potřetí na nějaké pracoviště, kde kolegové řeknou, že nemají možnost ženě pomoci a dopadne to nedej bože stejně špatně. Když ale nabídneme tato opatření, porodí miminko v termínu. Takových situací znám už stovky.“

vinke ( 15. února 2024 16:59 )

Nenápadná příčina? Proč nejdete na dřeň:
Tolerantní postoj české společnosti ke konzumaci alkoholu. Po covidu heslo "Zacharaň svoji hospodu" nikomu nepřišlo divné.
ČR je na prvním místě ze všech sledovaných evropských zemí co se týká závislosti. Tohle nejsou čísla vycucaná z prstu:

2/3 těhotných konzumovaly alkohol během těhotenství
10-20% těhotných pije alkohol pravidelně

V populaci 14-19letých:

Závislost na tabáku téměř 47 000 osob
Konzumace nadměrné množství alkoholu 114 000 osob
Konopí si oblíbilo 64 000 osob
Pervitin téměř 3000 osob
Heroin a další opiáty přes 2000 osob
Injekční užívání drog 3500 osob

A tihle pak za pár let mají nebo budou mít děti. Pak se diví že opakovaně potratí. Pokud ne tak shání peníze , protože má jejich potomek překvapivě zdravotní problémy, nebo se přestal po několika měsících rozvíjet, ač se narodil jako zdravé dítě, psychické poruchy apod. A že se takových dětí rodí čím dál tím víc....
Tenhle životní styl, že se mladí umí dnes bavit jen pod drogou se prostě musí jednou někde projevit. Sami sobě poškozují tělo . V ordinacích se už ale k tomu matky ani otcové nepřiznají.

verka1 ( 15. února 2024 15:48 )

Nějaká ženská chlastá, fetuje a žádný potrat nemá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa