Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Megazdražování a vysoká inflace v ČR: Hledejte slevy, jezte zeleninu, radí ekonom

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. června 2022
15:37
Autor: Pavlína Horáková - 
13. června 2022
14:00

 Za co si lidé připlatí v létě, nejen o tom v Epicentru promluvil hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň. Zdraží podle něj všechno spojené s energiemi či pšenicí. „Primární bude, jestli se z Ukrajiny a Ruska podaří vyvážet pšenici. Dnes jsou ceny pšenice oproti době před válkou dvojnásobné,“ připomněl Bartoň.

Cena pšenice se navíc podle Bartoně propisuje do mnoha dalších potravin, ať už je v nich obsažená přímo nebo nepřímo. „Skrz krmné směsi zvyšuje ceny masa,“ uvedl Bartoň příklad. Zvýší se ale i ceny produktů, které je potřeba hnojit, protože hnojiva jsou zase spojená s rostoucími cenami plynu.

„Potraviny, které mají co nejdál od pšenice, hnojiv a energií budou zdražovat nejméně,“ dodal. „Víc než v minulosti se vyplatí vařit si doma než jíst v restauraci, kde už jsou vysoké ceny energií. Když si tepelně upravíme potraviny doma, tak na tom vyděláme,“ poradil ekonom.

Budeme nuceni jíst zdravěji, když bude pšenice drahá? Podle Bartoně je to možné. „Pokud někdo plánoval překopat svůj jídelníček, nyní je příležitost,“ sdělil. Varoval ale, že ne vždy je levnější alternativa automaticky zdravější. Na druhou stranu třeba ceny zeleniny jsou podle něj jedinou položkou potravin, která cenově klesla. „A to jsme ještě před hlavní sezonou,“ řekl.

Přizpůsobit se inflaci je podle Bartoně dalším způsobem, jak ušetřit. A nemá tím na mysli jíst méně. „Mnohem více než kdy jindy se vyplatí hledat, co ještě tak moc nezdražilo. Na inflaci prodělá a nejvíc okrade toho, kdo se nepřizpůsobí. Pokud se trochu přizpůsobíte, začnete hledat slevy a nejen týdenní, ale to, co zdražuje méně, musíte být schopní inflaci porazit jako takovou“ doporučil Bartoň. Typická rodina, která se nepřizpůsobí, na tom podle něj opravdu bude o 16 % hůř než před rokem.  

sarina ( 14. června 2022 12:20 )

vencajetu

rubina ( 13. června 2022 22:40 )

buban ( 13. června 2022 20:51 )

To bergen-příznivkyní 5slepence rozhodně nejsem,ba právě naopak,ale tento týpek zastupuje investiční skupinu Natland-pravda,při chroupání té mrkve jsem nezvládla si dohledat,co je to za skupinu-společnost.

buban ( 13. června 2022 20:32 )

Píšu podruhé,o5 bez vulga­rit:pa­ne"e­kono­me",o­na ani ta zelenina není nejlevnější-pokud jste­"nemys­lel"ch­roupat 3mrkve/den při sledování vašich"mouder".

e.lesanova ( 13. června 2022 20:06 )

To jsou slova "hlavního ekonoma" ?? Tak to potěš koště, to ať raději už nikde nezmiňuje, koleduje si o "nášup" na hřbet...další pitomec ve funkci , v praxi NEPOUŽITELNÝ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa